שערו של הדולר כנגד המטבעות המובילים בעולם, האירו, הין והליש"ט נופל הערב בשיעורים חדים, כאשר שערו של האירו מזנק ב-1.2% ונסחר ב-1.45 דולר לאירו - שערו הגבוה ביותר בשנת 2009. הין היפני מתחזק ב-0.95% ונסחר ב-92.2 ין לדולר והליש"ט מתחזקת ב-0.95 ונסחרת בשער של 1.65 דולר לליש"ט.
גם מחירי הסחורות הנקובים בדולרים מושפעים מירידת ערכו של הדולר - בכיוון ההפוך. מחירו של הנפט שב וזינק הערב בכ-4.5% ל-71.1 דולר לחבית והזהב נסגר לראשונה זה חצי שנה ברמה של 1,000 דולר לאונקייה.
כל זאת, בעוד שבישראל נרשמה היום תמונה הפוכה, כשהנגיד פישר התערב בשוק המט"ח המקומי - בניגוד למגמה העולמית. הדולר התחזק היום כנגד השקל בעקבות התערבות מאסיבית של בנק ישראל שרכש כ-800 מיליון דולר והקפיץ את שער החליפין ל-3.8 שקלים לאחר קביעת השער היציג (שנקבע ב-3.78 שקלים לאחר שעלה ב-0.6%).
התחזקותם של המטבעות המרכזיים כנגד הדולר נובעת ממספר גורמים מרכזיים:
■ ירידת הפחד וחזרת התיאבון ללקיחת סיכונים מכיוונם של המשקיעים היא שגורמת למשקיעים להסיט את כספם מהאפיק הדולרי הנחשב לבטוח יחסית (לפחות היה נחשב לבטוח). בוול סטריט נרשמות היות עליות זה היום השלישי ברציפות כאשר מדד ה-S&P 500 מתבסס מעל ל-1,000 הנק'.
■ הגירעון ההולך ותופח בצעדי ענק בארה"ב גורם לפיחות ערכו של הדולר בעיני המשקיעים.
■ נתוני מאקרו טובים יחסית בעולם מעודדים את המשקיעים להעביר את השקעותיהם לכלכלות נוספות. בגרמניה שפורסמו היום הצביעו על עלייה על 2.3% בייצוא ממנה ביולי לעומת קיפאון ביבוא אלייה מאותתים למשקיעים כי התאוששות הגוש האירופי תיהיה מהירה יותר מזו של ארה"ב.
■ הערכות כי ארה"ב תיהיה האחרונה להעלות את הריבית מבין המדינות המובילות. הריבית האפסית שמציע הפדרל ריזרב על הדולר גורמת לו לאבד את האטרקטיביות בעיני המשקיעים
■ התגברות הלחץ הבינלאומי לחיסול ההגמוניה של הדולר כמטבע הרזרבות העולמי.
אלו הם רק חלק מהגורמים על קצה המזלג, אבל מה שברור הוא כי הלחץ על הדולר הולך וגובר מאז החלה ההתאוששות בשווקים במארס, והאמון בו מצידם של משקיעים כמו גם של המשקים השונים הולך ויורד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.