רשות ני"ע מגבירה גילוי השקיפות מהחברות בהסדרי חוב

הרשות תחייב את החברות לפרסם, בין היתר, מדוע בחרו ללכת לפתרון של הסדר חוב, אילו הצעות הן שיגרו לנושים ומדוע הן סבורות כי הצעותיהן עדיפות לנושים על פני האפשרויות האחרות העומדות בפניהם

"תאגידים המצויים בקשיים פיננסיים וקושי לעמוד בהתחייבות המקורית למחזיקים, יידרשו ליתן גילוי שיאפשר למחזיקים קבלת החלטה על אישור ההסדר או דחייתו". כך קובעת היום רשות ניירות ערך בתיקון אותו היא מבקשת לערוך בסוגיית "דרישות הגילוי במסגרת הסדרי חוב". זאת, על רקע ריבוי הסדרי החוב בשנה האחרונה בעקבות המשבר הכלכלי, אשר עלו מדרגה עם ההליכה של אפריקה ישראל וצים של החברה לישראל להסדרי חוב.

אז איזה שקיפות הרשות בעצם רוצה? ובכן, הרשות מבקשת, בין היתר, כי החברה הנמצאת בתהליך הסדר חוב תציין את הרקע והסיבות שהביאו את החברה למצב שאינה יכולה לשלם את חובותיה; החלופות אותן בחנה החברה בטרם בחרה בפתרון הסדר החוב; תנאי ההסדר המוצעים לנושים; פירוט המקורות מהן מתכננת החברה לפרוע את התחייבויותיה ומדוע היא סבורה כי הצעתה עדיפה לנושים על פני האפשרויות האחרות העומדות בפניהם.

אם כן, החברות שנמצאות בתהליך הסדר חוב יחויבו לפרסם בגלוי אילו הצעות הן שיגרו לנושים ואילו אלטרנטיבות הן בחרו לפני שהחליטו ללכת להסדר חוב. אם נביא כדוגמה את אפריקה וצים, שתי החברות הבלטות מאז פרוץ המשבר שהלכו להסדר חוב, הרי שבשני המקרים ניתן לראות כי החברות לא מסרו אילו הצעות הן שיגרו לנושים והמעיטו במידע כלפי המשקיעים. בסוגיה זו מתכננת הרשות לטפל.

"השיקולים המנחים את הרשות בטיפול בהסדרי חוב, ובין היתר בהטלת דרישות הגילוי, הנם מחד, הסרת חסמים בהליך גיבוש הסדרי חוב, על מנת לצמצם את הסיכון של קריסת חברות סולבנטיות שנקלעו לקשיים תזרימיים עקב המשבר הכלכלי; ומאידך, מתן פומבי לכל הגילוי הרלבנטי למחזיקי תעודות ההתחייבות, לצורך קבלת ההחלטה בדבר אישור ההסדר או דחייתו", נמסר מהרשות.

הודעתה של הרשות נוטה בבירור לטובת הנושים. בהודעה מכנה הרשות את מחזיקי האג"ח כ"ציבור שבוי המקבל החלטה כיצד לצמצם את נזקיו", כך ש"עליו להעריך את הסבירות שהתאגיד מסוגל יהיה להתגבר על הגורמים שהביאו למצב זה או על הקשיים הפיננסיים בפניהם הוא ניצב ולהעריך את יתרונות וחסרונות אפשרויות הפעולה הניצבות בפניו".

יש לציין כי החברות יחויבו בגילוי הפרטים במועד אישור הסדר החוב, וכי לא כל החברות יחויבו בתקנות החדשות של הרשות. למעשה, הרשות מבצעת חלוקה ברורה ל-3 מדרגי גילוי בכל הליך של הסדר חוב: הסדרים שלא יהיו חייבים בגילויים הכלולים בהנחיות למעט דיווח על פרטי ההסדר, מתכונת גילוי רחבה יותר שתחול על חברות הנמצאות בקשיים פיננסים ומתכונת גילוי מצומצמת שתחול על חברות המבצעות הסדר חוב שלא על רקע קשיים פיננסים.