היכונו למהפכה: בשנה הבאה יעלו על כבישי ישראל מכוניות חשמליות

משרד התשתיות פורס שטיח אדום בפני תשתית הטעינה לרכב חשמלי ■ רשויות מקומיות מתחרות מי תעניק ליזמי הרכב החשמלי יותר תמריצים ■ אילו הטבות תקבלו בקניית רכב חשמלי ואיזה מכוניות ינחתו כאן?

אם מישהו עדיין לא שם לב, מדינת ישראל רוצה מאוד שכולנו נרכוש רכב חשמלי. הממשלה קיבלה החלטה רשמית ונחרצת בנושא כבר לפני שנתיים, כאשר המכוניות החשמליות עוד היו רק על מסך המחשב; משרד התשתיות עובד שעות נוספות כדי לפרוס שטיח אדום בפני תשתית הטעינה לרכב חשמלי; עיריות ורשויות מקומיות מתחרות זו בזו מי תעניק ליזמי הרכב החשמלי יותר תמריצים ומשאבים על חשבון משלמי הארנונה.

הגדיל לעשות משרד האוצר, שמחפש כיום מתחת לפנס אחרי כל גרוש, אך למרות זאת החליט להעניק לרכב החשמלי את תמריץ המס הגדול והיקר ביותר שמוענק כיום בעולם. רכב חשמלי עתיד ליהנות בישראל מהנחה של 75% במס הקנייה בהשוואה לרכב פרטי. מדובר בתמריץ ששווה לפחות 7,500 דולר במכונית משפחתית סטנדרטית, ויכול להגיע לסכומים גבוהים הרבה יותר כשמדובר במכוניות גדולות ויקרות. אפילו הסינים, שהגדירו את "חשמול הכבישים" כיעד לאומי אסטרטגי של המדינה, לא חשבו להעניק מתנה כזו.

עם פיתוי מס כה גדול, שמלווה בקמפיין יחסי ציבור לאומי, ישראל עתידה להוות בשנים הקרובות "אבן שואבת" ליצרנים וליבואנים של מכוניות חשמליות מכל סוג וגודל. למעשה, כבר בשנה הבאה מתכננים כמה יבואני רכב סדירים להביא ארצה לניסויים מכוניות חשמליות, ואם אלה יוכתרו בהצלחה יתחיל קמפיין החדרה מסיבי; בשלב הראשון לשוק הליסינג, ולאחר מכן אולי גם ללקוחות פרטיים. מתוך עשרות המכוניות החשמליות, שהוצגו השנה בתערוכה בפרנקפורט, בחרנו כמה חשמליות "ריאליות", שיש להן סיכוי ממשי להגיע ארצה בשנתיים הקרובות.

Reva NXT : כבר לא בדיחה

Reva NXT

חברת Reva ההודית הקטנה ספגה הרבה עלבונות כשניסתה לחדור לאירופה בשנים האחרונות, כולל התעללות אכזרית במיוחד של ג'רמי קלארקסון מ"טופ גיר", שצילם מבחן דרכים השוואתי בין המכונית העירונית שלה לבין שולחן משרדי. אבל כיום נראה שההודים הם אלה שעשויים לצחוק אחרונים; בעוד שכל היצרנים הגדולים והמכובדים מנסים להדביק את הפיגור, Reva מתכוונת להשיק כבר באמצע השנה הבאה באירופה מכונית חשמלית סדרתית בליווי קונספט שירות מתוחכם.

בשלב הראשון זו תהיה ה-NXR הקטנה עם שלוש דלתות וארבעה מושבים, שתוצע בגרסה עירונית עם סוללות מיושנות ועם טווח נסיעה של כשמונים קילומטרים, או בגרסה "בין עירונית" עם סוללת ליתיום מודרנית, שתציע טווח רצוף של כ-160 קילומטרים. המכונית תגיע עם שני שקעי טעינה: האחד לרשת החשמל הרגילה והשני למטען מהיר, שיכול להעניק לה טווח של ארבעים קילומטרים נוספים בתוך 15 דקות טעינה בלבד.

אנשי Reva גם אימצו פתרון מתוחכם לבעיית התשתית, בדמות מערכת טלמטיקה, ששולחת SMS לנהג אם הסוללה עומדת להתרוקן, ואפשרות לשחרר "מרחוק", באמצעות מוקד השירות, עוד כוח חירום רזרבי, שאגור בסוללה כדי להעניק לנהג שנתקע אפשרות להגיע לשקע.

Reva היא היחידה שפרסמה עד כה מחירי רכב חשמלי לצרכן, ואלה ממחישים את הבעייתיות בז'אנר כולו. המכונית תעלה לצרכן כעשרת אלפים אירו בגרסה ה"עירונית", וכ-15 אלף אירו בגרסה הבין-עירונית - יותר ממחירה של משפחתית מאובזרת ומודרנית. עם זאת, בחברה בונים על תמריצי מס במדינות שונות ומציעים אופציה להחכרת הסוללה בנפרד.

סמארט חשמלית: הייצור מתחיל השנה

סמארט חשמלית

למרצדס ממילא אין כל-כך מה לעשות עם החטיבה המפסידה-כרונית שלה, כך ש"המצאתה מחדש" כמותג רכב חשמלי היא פתרון מבטיח.

את הגרסה החשמלית מתכוונת החברה לייצר בהיקפים מסחריים כבר מחודש נובמבר השנה, אם כי הכמות הראשונית תהיה מוגבלת ובבעלות החברה, כאשר לקוחות בערים נבחרות באירופה, דוגמת ברלין, לונדון, פריז, רומא ועוד, יוכלו לחכור אותן על בסיס חודשי. הייצור ההמוני יתחיל ב-2012.

בלב המכונית נמצאת סוללת ליתיום שבשילוב עם מרכב קליל מסוגלת להבטיח טווח רצוף של 115 קילומטרים במהירות מרבית של מאה קמ"ש. למרצדס יש כבר כמה שותפות בתחום הקמת תשתית הטעינה העירונית, והיבוא של המכונית לישראל לצורך ניסוי נבחן כיום ברצינות.

יונדאי I-10: קוריאה מתחברת לרשת

יונדאי I-10

במחצית השנייה של השנה הבאה תשיק יונדאי בקוריאה את החשמלית הראשונה שלה, וגם כאן מדובר בפתרון חשמלי-עירוני שנראה חפוז ומאולתר למדי. למטרה גויסה ה-I-10 הקטנה, שהופשטה מרכיבי ההנעה המקובלים שלה וקיבלה במקומם מנוע חשמלי של 49 קילוואטים (כ-65 כ"ס), תיבת הילוכים רציפה, וסוללת ליתיום צנועה יחסית מפיתוח קוריאני עצמאי בהספק של 16 קילוואט/שעה.

כל המערך הזה מעניק למכונית טווח נסיעה של 160 קילומטרים בין טעינות, ומהירות מרבית של 128 קמ"ש. החברה לא שחררה פרטים על התאוצה, על המשקל או על המחיר, אם כי אפשר להניח שלפחות בשלב הראשון תזכה המכונית לסבסוד עמוק של הממשלה הקוריאנית ותשווק לציי רכב ציבוריים.

ומה לגבי טעינה? ביונדאי בונים על טעינה שתימשך חמש שעות מרשת החשמל הביתי, ומפתחים במקביל פתרון של "טעינה מהירה", שיכולה למלא 85% מקיבולת הסוללה ב-15 דקות בלבד. המכונית תיוצר בהודו, כמו כל סדרת ה-I-10.

פולקסווגן E-UP: חצי רגל בחוץ

פולקסווגן E-UP:

קבוצת פולקסווגן מעולם לא הסתירה את הספקנות שלה ביחס לרכב חשמלי. היא ממשיכה להתמקד במנועי בנזין ודיזל קטנים, נקיים ויעילים, וזו אולי הסיבה לכך שהמכונית החשמלית הראשונה שלה היא כה זעירה וקלה, עד שנראה כאילו החברה מנסה להעלים אותה. המכונית שוקלת 845 קילוגרמים בלבד לפני סוללת הליתיום הנטענת, שמוסיפה עוד 240 קילוגרמים למשקל הכולל, ואורכה 3.19 סנטימטרים בלבד - כמעט עשרים סנטימטרים פחות מיונדאי I-10. גם בסיס הגלגלים שלה, באורך 2.19 מטרים, מספק את המינימום ההכרחי ומטה.

כדי לדחוס נהג ושלושה נוסעים לרכב כזה נאלצה החברה למצוא פתרונות לא שגרתיים, כמו "להעלים" את תא הכפפות ולהזיז את מושב הנוסע שלצד הנהג חמישה סנטימטרים קדימה, לטובת מרחב הרגליים של הנוסע מאחוריו. הנוסע שמאחורי הנהג, לעומת זאת, אינו כה בר מזל. עם זאת, פולקסווגן בונה על כך שרוב המרחב הפנוי מאחור, כ-320 ליטרים, ממילא ישמש למטען.

הצד החשוב הוא כמובן החיסכון, ופולקסווגן טוענת שעלות השימוש ברכב, שכוללת בעיקר טעינה, תהיה פחות מ-2 אירו למאה קילומטרים. טווח הנסיעה בין טעינות עומד על כ-130 קילומטרים, בעזרת גג סולארי גדול שמסייע לטעינת הסוללה, והמכונית מסוגלת לזנק מעמידה למאה קמ"ש ב-11 שניות בואכה 135 קמ"ש.

פולקסווגן, אגב, לא מנסה לבנות יותר מדי ציפיות: את המכונית החשמלית הסדרתית, שתושק ב-2013 על בסיס ה-E-UP, היא מכנה "פתרון עירוני", וטוענת שהשוק לא יהיה מוכן לחדירה מסיבית של חשמליות לפני 2020.

רכב חשמלי: מילון מונחים קצר

סוללת ליתיום-איון: מקור האנרגיה המבטיח ביותר של הרכב החשמלי. קפיצות דרך טכנולוגיות, של השנים האחרונות, מאפשרות לייצר כיום סוללות עם דחיסות אנרגיה גבוהה מאוד, שיכולות לספק טווח נסיעה רציני. עם זאת, הסוללות הללו יקרות מאוד - כעשרת אלפים דולרים - שוקלות מאות קילוגרמים, וזקוקות למארז מיוחד עם מערכת קירור צמודה.

טעינה מהירה: פתרון חדיש לבעיית ההמתנה הממושכת עד לטעינת הסוללה. באמצעות מטען תעשייתי רב עוצמה, ניתן להטעין חלק גדול מקיבולת הסוללה בתוך כמה עשרות דקות במקום שעות. עם זאת, המטענים הללו יקרים, דורשים משנה זהירות - במיוחד כשהסוללה עדיין חמה מהנסיעה - ויש להם נטייה לקצר את חיי הסוללה.

תיבה רציפה: לשמחתם של הלקוחות בארץ, לא ניתן כמעט לשדך רכב חשמלי לגיר ידני, אלא רק לתיבת הילוכים אוטומטית נשלטת מחשב, שמפקחת על ויסות העברת הכוח. הפתרון הנפוץ הוא גיר רציף (CVT) עם יחס העברה רציף.

טווח נסיעה: נכון להיום, אין בתעשיית הרכב תקן אחיד למדידת טווח הנסיעה הרצוף של רכב חשמלי על טעינה אחת. לפיכך הנתונים המפורסמים הם הערכה כללית מאוד, ולרוב גם אופטימית. טווח הנסיעה המוצהר יכול להתקצר בעשרות אחוזים בהתאם לתנאי הכביש, לסגנון הנהיגה, להפעלת המזגן, לפנסי החזית ולמשתנים נוספים.