U-Bank: האמידים נהנים יותר מהירידה במדד המחירים לצרכן

זאת משום שמחירי הטיסות, התחבורה, התקשורת וההלבשה, שרשמו ירידות בספטמבר, מהווים משקל גדול יותר בסל הצריכה של האמידים

200 אלף האמידים בישראל נהנו יותר מירידת המדד האחרונה משום שמחירי הטיסות, התחבורה, התקשורת וההלבשה, שרשמו ירידות בספטמבר, מהווים משקל גדול יותר בסל הצריכה של האמידים. כך עולה מ"מדד האמידים" שמפרסם U-Bank, בשיתוף חברת iGeo מקבוצת גיאוקרטוגרפיה.

למעשה, בעוד שמדד המחירים לצרכן שפורסם בסוף השבוע על ידי הלמ"ס ירד ב-0.3%, מדד האמידים ירד ב-0.55%. עינת זקריה, מנכ"ל iGeo, מסבירה כי מדד האמידים מורכב בצורה דינמית, כך שיבטא נכון יותר את משקל סעיפי ההוצאות בסל הצריכה של האמידים.

כך למשל היא מסבירה: "סעיף המים, שהתייקר מאוד לאחרונה, מחייב אותנו להתייחס אליו לא רק כחלק מסעיף המזון, שכן מרבית האמידים צורכים מים לצורכי גינון ונוי, או לצורך מילוי בריכות שחייה. אך אף שהתייקרות המים השפיעה יותר על מדד המחירים לאמידים מאשר על הציבור הכללי, הרי שסעיפים מרכזיים אחרים השפיעו על ירידת המדד, כמו מחירי הטיסות לחו"ל".

פער בין המדדים

בשלושת החודשים האחרונים מדד האמידים נמוך יותר מהמדד של הלמ"ס, בעוד שבחלק מחודשי המשבר הוא היה גבוה יותר. כדי להבין את הפער בין המדדים, מספיק להתבונן בהבדלי הצריכה בין הקבוצות. כך למשל, ההוצאה של האמידים על נופש בארץ ובחו"ל גבוהה ב-109% מזו של האוכלוסייה הכללית. ההוצאה על תחבורה גבוהה ב-91%, וההוצאה על בילוי ופנאי גבוהה ב-73%. בעוד שסעיף הדיור מהווה 21% מסך ההוצאות של כלל הציבור, בקרב האמידים הוא מהווה 10% בלבד. האמידים משלמים יותר שכר דירה או משכנתא, אולם סכומים אלה זניחים ביחס ליתר הוצאותיהם.

על פי U-Bank, המתמחה בבנקאות לאמידים, תחת ההגדרה של "אמידים" נכנסים משקי בית שיש ברשותם הון פנוי של 0.5-1.5 מיליון שקל. האמידים מהווים רק 8.5% מהאוכלוסייה בישראל, אולם הם מניבים 25% מכלל הכנסות הבנקים בארץ.