המודל הכלכלי כמו שעון שעומד

מודל קרן "פידלטי" מנתח כדאיות השקעה לפי מחזורי הכלכלה, אך אינו מוכיח את עצמו

אחד הדברים שהפתיעו אותי כשנולד בני הבכור, הוא שהילד הפרטי שלי מתנהג לפי הוראות הספרים על התפתחות תינוקות.

כמשקיעים היינו רוצים מאד שהשווקים הפיננסים יתנהגו לפי הספר, אלא שלמרבה הצער זה לא תמיד כך. עם זאת מדי פעם מפתה בכל זאת לבחון האם מה שהיה הוא שיהיה: אם במחזור הנוכחי הכלכלה ושוק ההון יתנהגו כפי שהתנהגו במחזורים דומים בעשרות השנים שחלפו, המשמעות היא שהיום כדאי להשקיע בטכנולוגיה ואח"כ במוצרים קפיטליים.

מחקר שפרסמה קרן פידליטי לפני מספר חודשים מנסה לחזות באיזה ענפים כדאי להתמקד בשלביו שונים של המחזור הכלכלי.

לפי התשואה שהציגו ענפים בבורסה האמריקאית (לפי החלוקה בגוגל פיננס) מתחילת השנה, אז בדומה לשעון מקולקל, גם מודל זה צודק כנראה לפחות פעמיים ביום אבל בזמנים שביניהם, הוא לא כל כך שימושי.

על פי המודל שעלה ממחקר פידלטי, כששוק ההון מתחיל להתאושש והכלכלה עדיין עמוק בבוץ, הסקטורים המומלצים הם פיננסים ותחבורה. מתחילת השנה התשואה הממוצעת בארה"ב בשני סקטורים אלה היתה כ-30%.

בשלושת החודשים שחלפו, כשנראה שהכלכלה מתחילה להתאושש, השיא סקטור הפיננסים כ-25% בממוצע, S&P500 עלה כ-15% בתקופה זו וסקטור התחבורה נשאר דומה לו.

בשלב הבא, כששוק ההון נמצא באמצע המהלך והכלכלה מתחילה להתאושש, הסקטור המומלץ הוא טכנולוגיה ואחריו מוצרים קפיטליים. בסיבוב הנוכחי תחום הטכנולוגיה הציג תשואה של כ-35% מתחילת השנה אבל פחות מה-S&P500 בשלושת החודשים שחלפו.

הענף שהשיג את התוצאות הטובות ביותר מתחילת השנה בשוק האמריקאי, תשואה של
כ-40%, הוא מה שמכונה Basic Materials, הכולל יצרניות אורניום, דלק חליפי, אלומיניום, דשנים, חלקי מכונות וכו'.

על פי המודל, תחום זה מתאושש כששוק ההון קרוב לשיא והכלכלה מתחילה להתאושש.
התחומים שהשיאו את התשואה הנמוכה ביותר היו utilities שירד ב-28% מתחילת השנה, מערכות בריאות (0.85% מתחילת השנה) ומוצרי צריכה בלתי מחזוריים (חברות כמו פרוקטר & גמבל, קוקה קולה, פפסיקו) שעלו רק ב-4.87% מתחילת השנה.

בהיבט תשואת החסר המודל אולי עובד. גם על פי המודל, הענפים שהציגו עד כה תשואת חסר כדאיים להשקעה בעיקר כששוק ההון מתחיל להצטנן (בסוף הראלי) וההתאוששות הכלכלית פחות או יותר מגיעה לשיאה מה שבהחלט לא נראה מאפיין את הכלכלה האמריקאית כיום ולכן לפחות בהיבט זה נראה שהמודל הצביע נכון.

ניתן למצוא היגיון בסדר שמציע המודל: כשהכלכלה בשפל יש עתיד לתחבורה ופיננסים. טכנולוגיה, ציוד קפיטלי מתחילים להתאושש כשנראה שהביקושים מתעוררים, אחרי הגיוסים הגדולים וכשכושר הייצור הקיים מגיע לניצול מלא, מתעוררות תעשיית בסיס וחומרי גלם שהביקושים להם מגיעים לשיא והמלאים לשפל, אנרגיה וכן הלאה.

בגלל ההיגיון שבו ובגלל שניתן להציג במבט לאחור התנהגות דומה של השווקים במחזורים שונים, המודל מאוד מפתה. עם זאת צריך לזכור שזה מכשיר בעייתי מאוד לליווי וקבלת החלטות השקעה הן בגלל הקושי בהצבעה על המיקום הנוכחי שלנו בתוך המחזור והן בגלל המאפיינים השונים של כל משבר ומשבר.