לאחר חודשים של עלייה חדה במכירת דירות, נתונים שמשרד השיכון מפרסם היום (א') מצביעים אולי על התמתנות מסוימת. על פי הנתונים, בספטמבר היתה ירידה של 21% במכירת דירות בבנייה ציבורית.
לאחר שבחודש מאי נמכרו 359 דירות חדשות בבנייה ציבורית, ביוני 441, ביולי 326 ובאוגוסט 362, הרי שבספטמבר נרשמה מכירה של 285 דירות חדשות בבנייה ציבורית.
מנתוני משרד השיכון והבינוי עולה כי הירידה החדה ביותר בין אוגוסט לספטמבר חלה במודיעין, מ-113 דירות בבנייה ציבורית ל-58 דירות, אבל ירידות בולטות הורגשו גם במעלה אדומים, מ-33 ל-24, באשדוד מזרח מ-27 ל-16 ובחומת שמואל שבירושלים מ-40 ל-35.
המספר שמייצג את סך כל הדירות בבנייה ציבורית שנמכרו ברחבי ארץ בספטמבר (285), מזכיר מעט את החודשים ינואר עד אפריל, שאופיינו ב-144 עד 261 דירות בחודש. אם זאת יש לזכור כי בשל החגים חודש ספטמבר ידוע כחודש דל מכירות.
הבנייה ביוזמה ציבורית כוללת בנייה על קרקע ששווקה על ידי משרד הבינוי והשיכון, בנפרד או במשותף עם מינהל מקרקעי ישראל, אבל נבנית על ידי יזמים פרטיים. לעומתה, בנייה ביוזמה פרטית כוללת שני מרכיבים - בנייה על קרקע בבעלות פרטית (כ-59%) ובנייה על קרקע בבעלות המדינה המשווקת על ידי מינהל מקרקעי ישראל.
בהתאחדות הקבלנים אמרו בתגובה לנתונים כי "הביקושים עדיין גבוהים, המלאים קטנים והמחירים עלו משמעותית".
לדברי עופרה חדד, סמנכ"ל חברת יורו ישראל, הבונה מספר פרויקטים במודיעין, "הירידה במכירות מעידה על היצע נמוך ולא על ירידה בביקושים. מודיעין נהנית מגידול עקבי בביקושים לדירות בחצי השנה האחרונה, עובדה שלא השתנתה גם בספטמבר ובאוקטובר. הנתונים מעידים לדעתי בעיקר על ירידה בהיצע של דירות בעיר".
אוהד סבן, סמנכ"ל חברת דונה, שאף היא בונה מספר פרויקטים במודיעין, אמר כי "הנתונים של משרד השיכון והבינוי מפתיעים במקצת. בפרויקט שאנחנו משווקים במתחם ציפור בעיר מכרנו 18 דירות באוגוסט ו-18 דירות בספטמבר, ממש ללא שינוי. לדעתי הנתונים משקפים ירידה שחלה בשל חגי תשרי".
הרעה נוספת לרוכשי הדירות בעקבות הזינוק במחירי הדירות
עוד פורסם היום גם מדד משכן למצב רוכשי הדירות לחודש ספטמבר של בנק הפועלים אשר ירד ב-1.8% בעקבות המשך הזינוק במחירי הדיור. מדד משכן למצב רוכשי הדירות, שעוקב אחר מצבם של רוכשי הדירות בישראל, ירד בחודש ספטמבר ב-2.6 נקודות (ירידה של 1.8%) לרמה של 144.8 (100-ינואר 1996).
עיקר ההרעה במצב הרוכשים נבע מהמשך העלייה במחירי הדירות. מדד מחירי הדירות בישראל על פי סקר מחירי דירות בבעלות של הלמ"ס, זינק בחודש אוגוסט ב-2.4%. מחירי הדירות בישראל עלו נומינלית ב-12 החודשים האחרונים בשיעור חד של 13.3% וריאלית ב-9.9%, ומאז מחצית 2007 עלו המחירים בישראל ב-27% נומינלית ו- 15% ריאלית לעומת ירידה נומינלית של כ-30% בארה"ב בתקופה המקבילה.
כלכלני בנק הפועלים מסרו, כי "הירידה במדד משכן מיוחסת בעיקר להתייקרות מחירי הדירות זה החודש השישי ברציפות. מנגד, שיעור האבטלה במשק ירד על פי נתוני המגמה ל-7.6% לעומת 7.7% בחודש הקודם ונתוני השכר במשק הראו עליה נומינלית (ממוצע נע של 6 חודשים) ופעלו למתן את הירידה במדד. הריבית על הלוואות המשכנתה נותרה ללא שינוי החודש. לעליית מחירי הדירות השפעה משמעותית על סך ההחזר החודשי לנוטלי הלוואות לדיור וכתוצאה מורע מצבם".
להערכתם, הריבית הנמוכה, מלאי הדירות המצומצם וגידול במספר רוכשי הדירות למטרת השקעה היו בין הגורמים שתמכו בעליית מחירי הדירות בשנה האחרונה. מגמת השיפור בשוק העבודה ואינדיקטורים המורים על יציאה מן המיתון משפרים אומנם את מצב הרוכשים אך יחד עם זאת, אם ההתאוששות תהיה בת קיימא ישנה סבירות גבוהה שכל הריביות במשק יעלו, כולל בתחום המשכנתאות, והדבר ישפיע לרעה על מצב הרוכשים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.