ועדות התכנון ידונו מחר בהקמת 2,500 יח"ד בגוש הקטן בת"א

מדובר על עתודת קרקע של 284 דונם בצפון-מערב ת"א, מזרחית לפרויקט סי אנד סאן, ובסמוך למגדלי נאמן ושכונת אזורי חן, שבבעלותם של מאות בעלים פרטיים

לאחר שנים של עיכובים ודחיות ועדת המשנה של המועצה הארצית לעניינים תכנוניים עקרוניים (הולנת"ע) תדון בתוכניות הבנייה בגוש הקטן בתל אביב.

מדובר על עתודת קרקע של 284 דונם בצפון-מערב ת"א, מזרחית לפרויקט סי אנד סאן, ובסמוך למגדלי נאמן ושכונת אזורי חן. השטח נמצא בבעלות מאות בעלים פרטיים, מרביתם קשישים, וללא יזם או חברת בנייה גדולה העומדת מאחוריהם. כל ניסיונותיהם לאשר תוכנית בנייה לשטח נתקלו כבר עשרות שנים בהתנגדות עיקשת, כשהם מאשימים את הביורוקרטיה של עיריית ת"א ושל משרד הפנים. למרות שמדובר במתחם לוהט ואטרקטיבי במיקום מצוין, לא מצליחים בעלי הקרקעות לקדם תכנית בנייה על השטח.

הגוש הקטן הוא עתודת קרקע עם פוטנציאל אדיר, אך ללא תב"ע מאושרת. הגוש הוא חלק ממתחם של למעלה מ-2,000 דונם בצפון מערב העיר, היוצא משדה דב ומגיע עד המרינה בהרצליה.

במשך השנים ראו אותם בעלי קרקעות פרטיים מגדלים ופרויקטים יוקרתיים, כמו סי אנד סאן ואזורי חן צומחים סביב אדמותיהם, אבל נציגיהם טוענים כי "להם לא היה הכוח והלובינג בוועדות הנכונות".

בנוסף, עד תחילת 2000 שילמו בעלי הקרקעות מס רכוש בגובה 2.5% משווי הקרקע מדי שנה.

בעלי הקרקעות החליטו להקים עמותה ושכרו את שירותיה של עו"ד מרים דונין, המתמחה בנדל"ן ובתכנון ובנייה. לדבריה עד היום משרד הפנים ועיריית תל אביב גלגלו את האשמה אחת על השנייה ועיכבו את כינוס ועדות התכנון שהיו אמורות לדון בנושא. כאמור מחר הולנת"ע צפוי לדון בתוכנית ולאחר מכן ניתן יהיה לחזור לוועדה המחוזית ולהוציא פרסום להתנגדויות ולהתחיל לקדם את תוכניות הבנייה.

דירות ליד הים

הגוש הקטן היה בעבר מעט יותר גדול ובמקור הוא היה בשטח של 350 דונם, אולם בעבר נעשו שתי הפקעות אחת לסי אנד סאן בייעוד לפרויקט תיירותי (אך משמש כיום כמלון דירות) ו-10 דונם לצורך המחנה הצבאי גבעת הרדאר. לפי ההערכות בגוש הקטן יאושרו לבסוף 8-9 יח"ד לדונם, כלומר כ-2,500 דירות בצפון ת"א בצמוד לים, כאשר הערך הכלכלי של הזכויות עצום.

מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים שייכת למינהל התכנון שבמשרד הפנים. לפיכך את שאלותיך בדבר זימון או ביטול דיונים בוועדה עליך להפנות למינהל התכנון. בכל מקרה, העירייה סיפקה תשובות מנומקות לשאלות מינהל התכנון עוד בחודש מאי, והדיון האמור נקבע ליום שלישי".

ממשרד הפנים נמסר כי "מדובר בתכנית מורכבת הכוללת למעלה מעשרת אלפים יח"ד. התכנית שהוגשה לוועדת המשנה לא כללה פתרונות מספקים בנושאים כמו: דיור בר השגה, העברת קו הגז הארצי ואת שלבי ההקמה של יחידות הדיור. דחיית הדיון התחייבה כדי לאפשר לעיריית תל אביב להשלים הדרוש לקראת ישיבת הוועדה ביום שלישי".