פישר: לא צפוי גל שני למשבר, אך ההסתברות "אינה אפס"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נאם הערב בכנס המועדון העסקי בחיפה ■ פישר: "ברכישות הדולרים במשבר, בנק ישראל לא הפסיד כסף" ■ חזר ואמר: "מחיריהן הגבוהים של דירות בישראל אינם מבטאים בועת נדל"ן"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נאם הערב (ה') בכנס המועדון העסקי בחיפה. הנגיד ציין בדבריו כי בשנה האחרונה עבר המשק משבר קשה שהוא תוצאה של משבר עולמי הקשה שידע העולם מאז המשבר הגדול במאה הקודמת. בישראל, שיעור האבטלה עלה אך פחות מאשר במשקים גדולים כמו ארה"ב. הפגיעה בישראל הייתה יחסית קטנה.

"התחושה היא שכרגע אנו מתחילים לצאת מהמשבר הזה - אנחנו והעולם. מהמפגשים הדו חודשיים שאני מקיים עם נגידים ב-BIS, הרושם הוא של התאוששות. אולם, בשיחות איתם עדיין יש הסתייגות הנובעת מאי ודאות מסוימת לגבי העתיד. המצב אצלנו טוב יותר ביחס למצב בעולם. אצלנו במשק, שום בנק לא נפל, האבטלה עלתה פחות ממה שציפינו, הצמיחה חזרה מהר ממה שצפינו", ציין פישר. "למעשה ניתן ללמוד כי המשק הישראלי מתפקד היטב ויודע להתמודד עם משברים. היום יש לנו עודף בחשבון השוטף, אין לנו אינפלציה. ב-2007 התקציב היה כמעט מאוזן. יש לנו מערכת בנקאית חזקה. החובות של משקי הבית בישראל נמוכים ביחס למה שקיים בעולם. אלו רק חלק מהדוגמאות לחוסנו של המשק הישראלי שתרמו להתמודדות המשק עם המשבר", הוסיף.

חוזר ואומר: מחיריהן הגבוהים של דירות בישראל אינם מבטאים בועת נדל"ן

"מחיריהן הגבוהים של דירות בישראל אינם מבטאים בועת נדל"ן אלא רק עליית מחירים שהיא תוצאה של הורדת הריבית והוזלת המשכנתאות", לדבריו של הנגיד. "הריבית הנמוכה מוזילה משכנתאות ומעודדת אלטרנטיבות השקעה כדוגמת רכישת בתים. זוהי לא בועה", אמר. פישר הוסיף כי אינו צופה גל שני של המשבר העולמי, אך ההסתברות לגל שני כזה "אינה אפס" כלשונו.

פישר ציין כי המדיניות של ממשלות ובנקים בעולם הביאה לחזרה לצמיחה מהר מכפי שציפו, אך להערכתו, היציאה מהמיתון לא תהיה חדה כפי שהייתה היציאה ממצבי מיתון בעבר. לפי האומדנים של בנק ישראל המשק הישראלי לא יצמח בשנה הנוכחית. התחזית לשנה הבאה היא לצמיחה של 2.5%. זאת, כשחלק מהחזאים צופים צמיחה גבוהה מ-3%.

בנק ישראל נקט במספר פעולות למתן את השפעת המשבר העולמי

פישר מנה את הפעולות שנקט בנק ישראל על מנת למתן את השפעת המשבר העולמי על המשק הישראלי: ראשית, הפחתת ריבית בחדות. שנית, רכישת דולרים משום שיש לקחת בחשבון כי בתקופת מיתון, שקל חזק יקשה על ההתמודדות מולו. שלישית, ביצוע פעילות בשוק האג"ח והגברת הנזילות במערכת הפיננסית.

בכנס נשאל פישר מספר שאלות מעניינות, ביניהן ניתן למצוא:

ש: האם אין סיכון בכך שבנק ישראל מחזיק את הרזרבות שלו בדולרים?

הנגיד: אנו מחלקים את הרזרבות שלנו בין מטבעות שונים לא רק דולר. אנו מנהלים את היתרות באופן מאוד שמרני. לפי החוק מותר לנו לרכוש רק אג"ח ממשלתיות או של בנקים טובים. מנהלי היתרות בבנק ישראל הם מקצוענים מהשורה הראשונה ולמעשה במשבר האחרון לא הפסדנו כסף.

ש: אחד מראשי הממשלה אמר בעבר כי אם בישראל יש בצורת אז זה פחות נורא מאשר אם בארה"ב יש בצורת. מה דעתך על המצב כיום, האם צריך לדאוג?

הנגיד: ההשפעה של ארה"ב על ישראל קיימת אך במידה פחותה מבעבר. השאלה המרכזית בהקשר זה היא איך ארה"ב תצא מהמדיניות המרחיבה שלה ומה יהיו ההשפעות של מהלך היציאה על התנהגות השחקנים במשק. אם הם יעשו את זה בזהירות אז לא צפויות בעיות מיוחדות משם.

ש: הריבית בעולם צפויה להישאר נמוכה גם בחודשים הקרובים. האם גם בנק ישראל יחזיק ריבית נמוכה בהתאם?

הנגיד: אנו נפעל בהתאם להתפתחויות המתאימות למשק הישראלי. בעבר ניסינו לשלוח רמזים על ההחלטות העתידיות אך בגלל השינויים התכופים יחסית במשק, בכל המקרים הללו ראינו שהמציאות כבר שונה מזו שהיתה ביום שבו שלחנו את הרמז.