בנק ישראל מאותת: הריבית תמשיך להיות נמוכה בתחילת 2010

הפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה מגלים כי הבנק ייחס חשיבות רבה לשערו של השקל בהחלטת הריבית האחרונה, וכי אין הוא מודאג מהאינפלציה

החשש מייסוף השקל וסביבת הריביות הנמוכה הנהוגה במדינות המערב היו הגורמים העיקריים שגרמו לבנק ישראל להותיר את הריבית ברמה של 0.75% בסוף אוקוטבר. כך עולה מהפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה של הבנק, אשר פורסמו היום (ב'), ובהם נמצא גם איתות לכך שהריבית בישראל תמשיך להיוותר נמוכה כדי לתמוך בהתאוששות הכלכלית.

"ההתאוששות בפעילות במשק הינה הדרגתית וקיימת חשיבות להמשיך ולתמוך בה", נכתב בפרוטוקולים של בנק ישראל. "הצפי הוא לתהליך איטי של התאוששות בעולם שילווה בתהליך איטי של העלאות ריבית".

מהפרוטוקולים עולה, כי מתוך 4 חברי הנהלה המייעצים לנגיד סטנלי פישר בעניין הריבית, חבר אחד המליץ להעלות את הריבית בהתחשב בכך שתחזית הצמיחה של בנק ישראל לשנת 2010 עומדת על 2.5% ובכך שציפיות האינפלציה לשנה קדימה נמצאות באמצע היעד הממשלתי, קרי כ-2.2%.

ואולם, 3 חברי ההנהלה האחרים המליצו שלא להעלות את הריבית, בהדגישם את האינפלציה שנמצאת בתוך תחום היעד (בייחוד כאשר מנכים את השפעות העלאות מסי הממשלה בחודשים האחרונים) וקיומו של פער התוצר, המשתקף בין היתר בשיעור האבטלה היותר גבוה מזה של תעסוקה מלאה, אשר צפוי למתן את האינפלציה בשנה הקרובה.

אחד השיקולים המרכזיים בהחלטת הריבית האחרונה היה שערו של השקל. בפרוטוקולים הועלה החשש כי העלאת הריבית בישראל כאשר בארה"ב הריבית נותרת על כנה תביא להגדלת פער הריביות בין ישראל וארה"ב ומכאן לזרימת הון לתוך ישראל, מה שיחזק את השקל מול הדולר.

"אי העלאת הריבית בחודש זה מונעת את הגדלת הפער בין הריבית המקומית וריבית חו"ל, ולכן פועלת להפחתת ההיצעים של מטבע חוץ בשוק מט"ח", נכתב בפרוטוקולים. "זאת, כאשר, כחלק ממדיניותו, בנק ישראל רוכש מטבע חוץ במידת הצורך. רכישות המט"ח על ידי בנק ישראל ממתנות את התחזקות השקל, ותומכות במגמת ההתאוששות של הפעילות הכלכלית במשק".

ולאחר שבנק ישראל קשר באופן הדוק בין הריבית בישראל לריביות בעולם, מציין הבנק, כי הריביות בעולם "צפויות להישאר ברמתן המאוד נמוכה עד אחרי תחילת 2010", ובכך הוא אותת כי הריבית בישראל תישאר נמוכה בחודשים הקרובים. נציין כי לפי ציפיות הריבית הנגזרות משוק ההון, ריבית בנק ישראל צפויה לעלות ל-2.4% בטווח של 12 החודשים הקרובים.