הקרן לעסקים במצוקה במימון העובדים והמעסיקים מבוטלת

זאת, לאחר חמישה חודשים שבהם העובדים, המעסיקים, האוצר והתמ"ת לא מצליחים להגיע לעקרונות מוסכמים לפעילות הקרן, שהייתה אמורה להסתכם בכמיליארד שקל ■ עופר עיני שוקל לייסד במקומה קרן לעובדים

קשיים בגיבוש עקרונות מוסכמים לפעילות הקרן למפעלים במצוקה, הפילו את היוזמה עליה הוחלט במהלך דיוני השולחן העגול על חוק ההסדרים. הקרן הייתה אמורה להגיע להיקף של מיליארד שקל, במימון ויתור עובדי ההסתדרות על שווי של רבע יום חופשה, מימון משלים של רבע יום חופשה על-ידי המעסיקים כנגד כל עובד כזה (ובסך-הכל חצי יום חופשה) וכן במימון כספי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי, שאינם מועסקים על-ידי משרדי הממשלה.

מטרת הקרן הייתה למנוע פיטורי עובדים, אולם בין הצדדים השונים לדיונים התגלעו חילוקי דעות, שלא ניתנו לפתרון במהלך חמישה חודשי התדיינות ארוכים, עד שהיום אחר-הצהריים בפגישה בין הצדדים הוחלט "לרדת מהקרן". הצדדים בדיונים היו ההסתדרות, המעסיקים, האוצר והתמ"ת.

לדברי גורם בהסתדרות, "בגדול, לא היה קריטריון שמנע פיטורי עובדים, ולא בכל תנאי נסכים שיקצצו רבע יום חופש מהעובדים. הקרן הייתה יוזמה שלנו, אבל לא ייתכן שהיא תשמש עבור אשראי למעסיקים, אם היא לא נותנת מענה לנושא פיטורי עובדים. במצב כזה אין לנו צורך בה", אמר הגורם.

לדבריו, עופר עיני, יו"ר הסתדרות העובדים, הציע שתי חלופות: לוותר כרגע על חצי יום החופשה של העובדים שהיו אור להיות ממומן הן על-ידי העובדים והן על-ידי המעסיקים בחלקים שווים, ולהתמקד בדמי הבראה שהיו אמורים לעבור לקרן. הללו יעברו לתקציב המדינה, וישמשו למטרות חברתיות, כמו סיוע לרשויות המקומיות למשל, שסובלות כרגע מכך שהן לא מקבלות את מענקי האיזון. חלופה שנייה, ושנשמעת הרבה יותר אמינה ונוגעת גם היא רק לכספי דמי ההבראה, היא שכספי העובדים יוזרמו לקרן לכספי עובדים, בניהול העובדים. ככל הידוע מדובר על בערך מחצית מהסכום שהיה אמור להיות בקרן המקורית, כלומר כ-500 מיליון שקל.