אחרונים ולא חביבים: התוצאות העסקיות שמתפרסמות ביום האחרון של החודש

כאן תוכלו לפגוש את שרם ואיזנברג, קייזמן, בן זקן ואחרים ■ בדקה האחרונה, רגע לפני תום המועד האחרון לפרסום דו"חות הרבעון, שוטף את הבורסה גל של דוחות כספיים שחלק גדול ממנו הם דו"חות גרועים

זה הרי מוכר וידוע: בדקה ה-90, רגע לפני תום המועד האחרון לפרסום דוחות הרבעון השלישי, שוטף את אתר הבורסה גל של דוחות כספיים, אשר במקרה או שלא - חלק גדול ממנו הם דוחות גרועים המלאים בהפסדים.

מסתבר כי למרות השיפור באקלים הכלכלי, ובעיקר בביצועי שוק ההון ברבעון החולף, נותרו לא מעט חברות מחוץ לחגיגה. במה שהפך כבר למסורת, אסף "גלובס" כמה מהדו"חות המרכזיים שפורסמו ברגע האחרון על-ידי אותן חברות, אשר התאוששות השווקים עדיין לא ניכרת בתוצאותיהן.

רבות מאותן חברות עדיין מלקקות את פצעי המשבר והמיתון העולמי, בעיקר אלו שבחרו להניח את מיטב כספן על קרן הצבי של מדינות מתפתחות במזרח אירופה. חלקן מתמודדות בקושי רב עם המינוף הגבוה שנטלו על עצמן בתקופת הגאות, שמהווה כעת עול כבד על צווארן. התוצאה: הפסדים, גירעונות בהון העצמי, והערות "עסק חי" - כל אלו עדיין מתלווים לתוצאות של לא מעט חברות.

כאשר בוחנים את התוצאות, ניתן לראות כי במרבית המקרים מדובר בהפסדים נמוכים יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד, מה שמחזק את ההערכה כי החלק הגרוע במשבר אכן כבר מאחורינו. רוב החברות המפסידות מציגות קיטון בהפסדים, בין היתר בשל מחיקות אגרסיביות שכבר בוצעו בשנה שעברה, והתאוששות השווקים שמסייעת בצמצום ההפסדים.

חלק לא מבוטל מהחברות ברשימה שלפניכם משתייך לאנשי עסקים מוכרים בשוק, כמו טאו של אילן בן-דב, EGRE של שאול אלוביץ' או דלק נדל"ן של יצחק תשובה. מרבית עסקיהם של אלה כבר התאוששו, וחלקם כבר החל להתקדם הלאה ולחפש עסקאות חדשות. אולם הדוחות האחרונים מעידים על כך שעדיין נותרו בחצר האחורית שלהם חברות עם בעיות אמיתיות, שבין אם ירצו ובין אם לאו - כדי לאושש אותן הם עוד יצטרכו להשקיע בהן זמן, ואולי גם כסף.

טיב טעם: מו"מ לפריסת חובות

אסיפת הדירקטוריון שערכה אתמול טיב טעם לרגל פרסום הדוחות הכספיים הייתה חגיגית במיוחד. חגי שלום, בעל השליטה החדש ברשת, תפס את מקומו בראש הדירקטוריון, כקברניט שינסה לנווט את הספינה במים הסוערים. הדוחות האחרונים של החברה בעידן קובי טרייביטש כבעל שליטה יחיד, שאושרו באותה ישיבה, הם הוכחה נוספת לאתגר המורכב הצפוי לו.

ההאטה במשק, בצד התחרות הגוברת ושחיקת המחירים, גילחו 7% מהכנסות הרשת מאז תחילת השנה. מהלכי התייעלות ומכירת סניפים שביצעה טיב טעם, סייעו לה להקטין את ההפסד הרבעוני שהסתכם בכ-6 מיליון שקל.

עיקר תשומת הלב מתמקד במאזן החברה, בו מציגה טיב טעם גירעון של כ-240 מיליון שקל בהון החוזר, ברובו בשל הלוואות בנקאיות. לאחר שפתרה את בעיית איגרות החוב (בזכות הלוואת בעלים של שלום), תצטרך טיב טעם לפתור את פלונטר החוב הבנקאי.

לאחר שלא עמדה בקובננטס מול הבנקים, מדווחת טיב טעם כי החלה במו"מ לפריסה מחדש של חובותיה.

דבר רואי החשבון: "מפנים את תשומת הלב לגירעון בהון החוזר, ובדבר תוכניות ההנהלה להעמדת מקורות תזרימיים לצורך עמידה בהתחייבויותיה".

דלק נדל"ן: חזרה להפסד כבד

חברת דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2009 עם עלייה של 56% בהכנסותיה, לכ-1.5 מיליארד שקל. ואולם, בשורה התחתונה נרשם הפסד ענק של 409 מיליון שקל, בעקבות מחיקה של כ-317 מיליון שקל בגין פעילות בתי המלון של החברה במערב אירופה. עוד כ-84 מיליון שקל נמחקו בגין חברת מזנוני הדרכים הבריטית רודשף. נזכיר, כי את שנת 2008 כולה סיימה דלק נדל"ן בהפסד של יותר מ-1.6 מיליארד שקל.

הפסדי התקופה נבעו מביצועי החברה ברבעון השלישי, שכללו הפסד כבד של 449 מיליון שקל שנבע ברובו מאותן הפחתות. שיעורי התפוסה בנכסים ממשיכים להיות גבוהים - מעל 95%, כשהשוכרים חתומים בחוזים עם ממוצע של 12 שנה. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת עמד מתחילת השנה על 127 מיליון שקל.

המאזן של החברה אינו לבעלי לב חלש: הון עצמי של 662 מיליון שקל מול התחייבויות ענק בסך 21.3 מיליארד שקל, כשרואי החשבון מזהירים מפני הגירעון בהון החוזר בהיקף 1.8 מיליארד שקל. דלק נדל"ן דיווחה היום על הנפקת זכויות בהיקף של 100 מיליון שקל, כאשר תשובה התחייב להזרים את חלקו (50 מיליון).

החברה מאושרת התוכנית האסטרטגית, כפי שנחשפה על ידי "גלובס" בתחילת החודש, לפיה דלק נדל"ן תפעל למימושן של מרבית הפעילויות ותתמקד בשתי חברות - DGRE ודנקנר השקעות.

דבר רואי החשבון: "יכולת החברה לעמוד בפירעון התחייבויותיה מותנית במימוש תוכניות החברה הכוללות בין השאר מימוש נכסים, קבלת אשראי מתאגידים בנקאים, הקדמת שכר דירה והנפקת זכויות. מימוש תוכניות אלה אינו ודאי".

בוימלגרין: אזורים מחקה רוב ההון

שעיה בוימלגרין עדיין שקוע עמוק בבוץ: חברת בוימלגרין קפיטל סיימה את תשעת החודשים הראשונים של השנה בהפסד ענק של 406 מיליון שקל, לאחר שבתקופה המקבילה אשתקד הפסידה 129.3 מיליון שקל.

לחברת האחזקות גרעון של 476 מיליון שקל בהון העצמי ומנגד התחייבויות ענק של 7.75 מיליארד שקל. הלכה למעשה מדובר בחברה עם רגל אחת עמוק בפשיטת רגל, אך לפחות בינתיים היא מקבלת "גרייס" וממשיכה לצוף מעל פני המים. השאלה היא כמה זמן זה עוד יימשך?

החברה מנהלת מו"מ עם הבנקים ומחזיקי האג"ח, אך כבר כיום ברור שצפוי לה מחסור של 164 מיליון שקל לצורך פירעון התחייבויותיה עד סוף השנה. בימים הטובים (והקצרים) עוד יכלה בוימלגרין לפנטז על דיבידינד מהחברה הבת אזורים, אך היום זה בלתי אפשרי נוכח מצבה העגום של האחרונה.

אזורים סיימה את תשעת החודשים הראשונים של השנה בהפסד ענק של 330 מיליון שקל שמחק יותר ממחצית ההון עצמי שלה (שכיום עומד על 261 מיליון שקל) המממן פחות מ-4% מהמאזן. הפסדי אזורים נבעו בעיקר מהאחזקות בחברת הבת לגנא שרשמה הפסד של כ-289 מיליון שקל (הפחתת קרקעות ופרויקטים לבנייה במזרח אירופה).

דבר רואי החשבון: "ספקות משמעותיים באשר להמשך קיומה של החברה כעסק חי".

מטיס: הפסדים ליבואנית סובארו

כישלון העסקה למכירת מניותיה ביפנאוטו, ביבואנית סובארו, לידי שלמה שמלצר, החזיר את מטיס קפיטל שבשליטת אמנון ברזילי ומוני הראל, למצב בו היא נדרשת למצוא מקורות מימון, או להנזיל במהירות את נכסיה. זאת על מנת שתוכל לעמוד בהתחייבויותיה לבנקים ולבעלי האג"ח.

רכישת השליטה בחברת תחנות הדלק פטרו גרופ עדיין לא הושלמה, ולחברה צרכי מימון שאינם סובלים דיחוי. צרכים אלה הובילו את מוני הראל, מבעלי השליטה בחברה, לשלוח את היד לכיסו על מנת לסייע לשתי החברות, מטיס ופטרו גרופ, לעמוד בהתחייבויותיהן. הראל העניק לשתיים הלוואה בסך 9.5 מיליון שקל (6.5 לפטרו גרופ ו-3 למטיס), ששימשו אותן לפרוע חובות לבעלי האג"ח.

גם פעילותה של יפנאוטו, בה מחזיקה החברה ב-50%, לא מבשרת טובות לבעלי השליטה במטיס. בתשעת החודשים הראשונים של השנה, רשמה יפנאוטו הפסד של כ-36.9 מיליון שקל.

דבר רואי החשבון: "היה ועיתוי מימוש הנכסים והתמורה שתתקבל עבורם יהיו שונים מהותית מתחזיות ההנהלה, יהיה בכך כדי להשפיע באופן מהותי על יכולת החברה לפרוע את התחייבויותיה הקיימות".

סקורפיו נדל"ן: הערת "עסק חי"

בני שטיינמץ לא העלה בדעתו, קרוב לוודאי, אפשרות שבה הרפתקת הנדל"ן שלו במזרח אירופה תהפוך לכישלון עסקי כה מהדהד. סקורפיו נדל"ן שלו סיימה את תשעת החודשים הראשונים של השנה בהפסד ענק של כרבע מיליארד שקל, גרעון של 179 מיליון שקל בהון העצמי, והערת "עסק חי" על רקע מגעים לפריסת חובות בהיקף של מיליארד שקל עם בעלי האג"ח ובנק הפועלים..

בתחילת 2007 גייסה סקורפיו 516 מיליון שקל באג"ח ורכשה קרקעות בשבע מדינות במזרח אירופה. המשבר הקשה באזור הכה בה בעוצמה ומרבית הפרויקטים נמצאים היום בהקפאה.

כדי לשרוד את המשבר מנהלת סקורפיו מו"מ עם הבנקים ועם מחזיקי האג"ח במטרה להגיע להסדר חוב. בתחילת ינואר היא צריכה לשלם למחזיקי האג"ח 133 מיליון שקל, אך קשה לראות כיצד תעשה זאת כשבקופתה מזומנים ושווי מזומנים של פחות מ-100 מיליון שקל.

דבר רואי החשבון: " יכולת סקורפיו לעמוד בפירעון התחייבויותיה בשנה הקרובה מותנית במימוש תוכניות החברה. לאור אי הוודאות בקיום תוכניות ההנהלה עולים ספקות בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

טאו: בן דב הכניס את היד לכיס

לצד "עיסקת השנה", רכישת חברת הסלולר פרטנר, יזכור אילן בן-דב את השנה האחרונה כזו שבה נאבק על המשך פעילותה של זרוע ההשקעות שלו, טאו . האחרונה נקלעה לקשיים לאחר שהשקעות שביצעה בשוקי ההון והנדל"ן בשנות הגאות נחתכו בחדות עם פרוץ המשבר הפיננסי.

בצד ההתאוששות בשווקים, השתפר גם מצבה של טאו, כשבעל השליטה מכניס את היד עמוק לכיס בשביל לתמוך בה. כך, למשל, העמיד ערבות אישית, שכיום מוערכת ב-91.5 מיליון שקל לבנק לאומי, הנושה הגדול של החברה.

לצד זאת מימשה טאו מספר נכסים, ששימשו להקטנת האשראים הקיימים.

בסיכומם של שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, לטאו עדיין אין בשורה חיובית. היא ממשיכה לרשום הפסדים, אך הללו קטנים מהותית מאלו שרשמה בשנה שעברה. ההפסד בינואר-ספטמבר, שהסתכם ב-82.2 מיליון שקל, נבע ברובו מהוצאות מימון גבוהות, והרחיב את הגירעון הענק שגוררת החברה בהון העצמי, שמסתכם כעת בכ-313 מיליון שקל.

דבר רואי החשבון: "המשך פעילותה של החברה ויכולתה לעמוד בהתחייבויותיה תלויים בעיקר בשינויים בשווקים הפיננסיים, ביכולתה של החברה לממש את השקעותיה במידת הצורך, ובהתחייבות בעל השליטה להעמיד לרשות החברה מקורות מימון".

אדגר: הוצאות מימון והפחתת שווי נכסים

זרוע ההשקעות בנדל"ן של קבוצת צור שמיר, חברת אדגר , הפסידה ברבעון השלישי 10.4 מיליון שקל, בעיקר בשל הוצאות מימון שהסתכמו בכ-54 מיליון שקל. בסה"כ צברה החברה בתשעת החודשים הראשונים של 2009 הפסד של 155 מיליון שקל, אשר נגרם בעיקר בשל מחיקות בשווי נכסי הנדל"ן של החברה. בעוד שאדגר נאלצה לבצע מחיקות בשווי הנדל"ן, הרי שדווקא בתחום ההכנסות משכירות רושמת החברה צמיחה בהכנסותיה. ההכנסות מפעילות זו עלו בכ-10% ברבעון השלישי לרמה של 47.8 מיליון שקל. לאדגר 30 נכסים מניבים, מחציתם בקנדה והיתר בישראל, בלגיה ופולין.

לאדגר מצבת חובות גבוהה העומדת על יותר מ-2 מיליארד שקל, מרביתם למערכת הבנקאית. ההון העצמי של החברה עומד על כ-674 מיליון שקל, והוא מהווה כ-21% מסך המאזן של החברה. כדי לשפר את רמת הנזילות מימשה מאדגר, שבשליטת דורון ומוקי שניידמן, מימוש נכסים בהיקף של יותר מ-200 מיליון שקל.

לידר השקעות: קבלת פנים נוסח שרם-פודים

לקראת העברת השליטה בלידר השקעות לידי קרן ATE של דן דוד, ממשיכה חברת האחזקות שבשליטת שרם פודים גרופ להציג הפסדים כבדים. לידר, שהשליטה בה מועברת במסגרת הסדר חוב עם בעלי האג"ח והבנקים, דיווחה היום כי הפסידה ברבעון השלישי 30 מיליון שקל ו-144.7 מיליון שקל מתחילת השנה.

חברת האם, שרפ"ג, בשליטת יצחק שרם ויאיר פודים, דיווחה על הפסדים של 27 מיליון שקל ו-96.5 מיליון שקל בהתאמה.

ההפסד מתחילת השנה מוסבר בעסקיהן הכושלים של החברות הבנות פולאר תקשורת ובעיקר לידר נדל"ן, שכמו לידר, גם את דוחותיה מעטרת הערת "עסק חי". לידר נדל"ן תרמה לחברת האם הפסד של 136 מיליון שקל מתחילת השנה, מתוכו 21 מיליון שקל ברבעון.

הפסד זה נבע בעיקר מהוצאות מימון והפחתות שביצעה החברה עקב ירידת ערך של קרקעות באירופה. ללידר, הון של 177 מיליון שקל המממן התחייבויות בהיקף של כמיליארד שקל.

דבר רואי החשבון: "ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

תשואה 10: קשה לשיקום יותר ממפלגת העבודה

חברה נוספת שלא מצליחה להתחמק מהשלכות המשבר, לאחר שגייסה בשנות הגאות קרוב ל-90 מיליון שקל בשתי סדרות אג"ח, היא חברת הנדל"ן של יונה שמש ומנכ"ל מפלגת העבודה, ויצמן שירי - תשואה 10 . החברה הצליחה אמנם להימנע מצירוף הערת "עסק חי" לדוחותיה הרבעוניים, אולם מצבה איננו מזהיר, בלשון המעטה.

בסיכום הרבעון השלישי מציגה תשואה 10 גירעונות של 9 מיליון שקל ו-16.5 מיליון שקל בהון העצמי ובהון החוזר בהתאמה, לאחר שהחברה רשמה הפסד רבעוני של 14.5 מיליון שקל (23.1 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה), בעיקר כתוצאה מירידה בשווי נכסיה.

ביצועים אלה לא נעלמו מעיניהם של רואי החשבון, שמציינים כי "לחברה מקורות תזרימיים שוטפים בהיקף מצומצם, ומנגד שימושים צפויים הגבוהים בהרבה מהמקורות". בין השימושים העיקריים ישנם תשלומים למוסדות בנקאיים בהיקף של כ-34 מיליון שקל, ותשלומים של 12.1 מיליון שקל למחזיקי האג"ח. בתשואה 10 מעריכים כי מימוש תוכניות החברה יסייעו לה לעמוד בהתחייבויותיה ולממן את פעילותה השוטפת. בסוף הרבעון היו לחברה מזומנים ושווי מזומנים בהיקף של 1.4 מיליון שקל בלבד.

דבר רואי החשבון: "לחברה שימושים צפויים הגבוהים בהרבה מהמקורות".

מבטח שמיר: בלי תנובה זה לא נראה טוב

רגע לפני רווחי העתק שצפויה להניב מכירת השוק הסיטונאי של תנובה שבשליטתה, מפרסמת מבטח שמיר דוחות חלשים לרבעון השלישי.

החברה, שבבעלות מאיר שמיר, הפסידה ברבעון 24.4 מיליון שקל, בעיקר כתוצאה מהוצאות מימון והפסדי חברות בנות.

בסך הכל צברה החברה מתחילת השנה הפסד של 62.2 מיליון שקל, לעומת הפסד של 125.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה. ההפסד נבע בין השאר מהחברות המוחזקות תפרון, אלביט מערכות ראייה ודיגל. הללו התקזזו חלקית עם רווח של 10.3 מיליון שקל בגין השקעה במגדלי הוד השרון.

תוצאות הקבוצה היו שונות לחלוטין כמובן אם היא הייתה מאחדת את תוצאות תנובה, בה מחזיקה מבטח שמיר ב-20.6% מהמניות.

אולם שמיר ושותפותה בתנובה, קרן אייפקס, החליטו לשמור על חברת המזון כעסק פרטי, ולכן ויתרה מבטח שמיר על זכויות שונות בחברה. כך היא יכולה להודיע כי אין לה השפעה בחברה, ולכן היא אינה צריכה לפרסם את תוצאותיה הכספיות.

GMF: פעילות המימון ממשיכה לייצר הפסדים

בצל ניסיונות הגישור הנעשים בחודשיים האחרונים בין GMF לבעלי האג"ח שלה כדי להגיע להסכמה על הסדר חוב, פרסמה היום חברת המימון שבשליטת קרן RP (של רפי ברבר ופטר קלנר) ופועלים אי.בי.אי (מיסודם של רונן צלניר, אי.בי.אי ובנק הפועלים) את תוצאותיה לרבעון השלישי.

GMF, שאת תוצאותיה מלווה הערת "עסק חי" כבר ארבעה רבעונים, סיימה את הרבעון השלישי עם הפסד של 9.8 מיליון שקל והפסד מצטבר של 28.8 מיליון שקל מתחילת השנה. לחברה גרעון בהון העצמי המסתכם ל-21 מיליון שקל, ונובע מההפרשה לחובות מסופקים בגובה של 26.5 מיליון שקל בגין ארבע הלוואות שנתנה החברה וטרם נפרעו.

את כספי האג"ח שגייסה GMF ב-2007 - יתרתם עומדת כיום על כ-45 מיליון שקל - הלוותה החברה לחמש חברות. יתרת ההלוואות עומדת על כ-73.5 מיליון שקל, ומתוכם הפרישה החברה 38.4 מיליון שקל לחובות מסופקים.

דבר רואי החשבון: "ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

פוקס: ביקושים נמוכים בחורף

כמו חברות ישראליות רבות אחרות שהפנו בשנים האחרונות משאבים גדולים למזרח אירופה (בדרך כלל בתחום הנדל"ן), גם רשת האופנה פוקס לא רוותה עד כה נחת רבה מן המהלך. היום דיווחה החברה, שבשליטת הראל ויזל ואברהם פוקס, על מעבר להפסד של 5.2 מיליון שקל ברבעון השלישי.

פוקס פועלת בשלושה ערוצי שיווק: הפעלה ישירה בחנויות בארץ, שיווק באמצעות סיטונאים מקומיים, ושיווק באמצעות זכיינים בחו"ל. החברה גם מחזיקה במותגי ההלבשה "בילבונג", "ריף" ו-"סאקס" וברשת הסבונים ומוצרי הטיפוח "ללין".

הכנסותיה של פוקס, גם ברבעון (ירדו ב-16.4% ל-147 מיליון שקל) וגם מתחילת השנה, נפגעו הן כתוצאה מההאטה במשק והן בשל מזג האוויר הקייצי שהביא לביקושים נמוכים לאופנת החורף. כמו כן, על תוצאות החברה מעיבה, כאמור, פעילותה במדינות רומניה ומולדביה, בהן נקלע הזכיין לקשיים וחובו לפוקס מסתכם ב-13.4 מיליון שקל.

מלבד כל אלו יש לפוקס תזרים מזומנים שלילי של 22.8 מיליון שקל, אולם היא אינה חברה ממונפת - סך התחייבויותיה מסתכם בכ-244 מיליון שקל - מתוכן כ-44.7 מיליון שקל למחזיקי האג"ח - והונה העצמי עומד על 308.1 מיליון שקל.

איי.די.או: עדי קייזמן מחק 33% מההון העצמי

שנה וחצי לאחר שהכניס את פעילות הנדל"ן המניב שלו בגרמניה לבורסה, איי.די.או של עדי קייזמן עדיין לא מתרוממת. עיקר פעילות החברה מתרכזת היום ברכישה של בנייני מגורים בברלין, והשכרתם בשיתוף עם חברת שיכון ובינוי.

באוגוסט האחרון החליט קייזמן להיפטר מהאחזקה בחברת אסים, שנה בלבד לאחר שרכש אותה, ולאחר שאיי.די.או שלו השקיעה בה סך כולל של כ-40 מיליון שקל. קייזמן היה מעוניין להגיע להסדר לפריסת חובותיה של אסים, אולם מחזיקי האג"ח העבירו אותו מסכת ייסורים, שבסופה העדיף למכור את השליטה בהפסד של 26 מיליון שקל, עם מנגנון הקובע זכאות לתשלומים נוספים במידה שתהיה הצפת ערך בעתיד בחברה.

ההפסד של איי.די.או הגיע ברבעון השלישי ל-11.9 מיליון שקל, ומתחילת השנה הוא מסתכם ב-42.7 מיליון שקל, כשהוא מוחק כ-33% מההון. מימון רכישת הנכסים בגרמניה נעשה בעיקר באמצעות בנקים, להם חייבת החברה כ-388 מיליון שקל.

דבר רואי החשבון: "ספק בדבר יכולת החברה לפרוע הלוואה בהיקף של 30 מיליון שקל, שניתנה כנגד נכס נדל"ן שטרם החל להניב הכנסות".

מנופים פיננסיים: התחייבויות של יותר ממיליארד שקל

חברת ההשקעות מנופים פיננסיים שרדה את המשבר, לאחר שבעלי השליטה הזרימו לה הון ונכסים בשעותיה הקשות. בדוחות ינואר-ספטמבר מציגה החברה, שמוביל ג'קי בן זקן, הפסד כבד של 43.4 מיליון שקל, אך הוא מהווה צמצום ניכר לעומת 120 מיליון שקל שהפסידה בתקופה המקבילה אשתקד.

הכנסות חברת הנדל"ן הסתכמו בכ-40 מיליון שקל מתחילת השנה, ירידה של 17% לעומת התקופה המקבילה, אך שורת ההכנסות צפויה לצמוח ברבעונים הבאים, לאחר שמנופים השלימה לאחרונה את מיזוג המרכז המסחרי "סטאר סנטר" שבאשדוד לתוך החברה, כנגד הקצאת מניות. כן, היא סיימה את שיפוץ קניון ארנה שבהרצליה פיתוח. שני המהלכים צפויים להגדיל את הכנסות מנופים, ולסייע לה להתמודד עם התחייבויות בהיקף של 1.15 מיליארד שקל.

המדד הגבוה מעיב על החברה, ועד שיחול שיפור בהכנסות, היא מפסידה על רקע הוצאות מימון גבוהות של 61 מיליון שקל מתחילת השנה.

ההפסדים גרמו לשחיקה של 26% בהונה העצמי מתחילת השנה, לרמה של 117.3 מיליון שקל.

טי.אר.די: גם טיפול שורש כבר לא יעזור

שלוש שנים לאחר שגייסה מהציבור 46.6 מיליון שקל באמצעות הנפקת מניות ואג"ח להמרה, מגיעה חברת טי.אר.די אל פי פחת: לאור הפרת תנאי האג"ח רשמה החברה הפרשה של 16.4 מיליון שקל בגין הפיצוי לו זכאים מחזיקי האג"ח במקרה של הפרה.

טי.אר.די העוסקת בפיתוח מכשור רפואי לתחום טיפולי השיניים סבלה מאז הנפקתה מצרות שונות, שהמרכזית שבהן היא הפסד של 14 מיליון שקל בעסקאות מט"ח ספקולטיביות. רואי החשבון של החברה, סוראיה ושות', מציינים כי "בחודש אוגוסט 2009 נדרשה החברה לפרוע אג"ח בסך של כ-2.8 מיליון שקל (קרן וריבית). החברה הודיעה כי אין באפשרותה לעמוד בתשלום האמור במועד והחלה במו"מ עם מחזיקי האג"ח".

מלבד ההפסד הכבד שנלווה להפרה, מציגה טי.אר.די, שבשליטת צבי דוידוביץ' וישראל רמות, רפרטואר מגוון של בשורות איוב ברבעון השלישי: הפסד תפעולי, גרעון בהון העצמי, סירוב של מספר בנקים להעניק לה הלוואות, ובעיקר הערת "עסק חי" שמתלווה לכל אלה.*

דבר רואי החשבון: "ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

אינספייר: אין מיגון מהפסדי רבינטקס

באינספייר , חברת ההשקעות של אבי ורטהיים, ההפסדים ממשיכים להיערם. ורטהיים נכנס לאינספייר בשנת 2003, והחל לרכוש חברות תעשייה באמצעות מימון בנקאי ואיגרות חוב. אינספייר שולטת היום ברבינטקס ותדיר-גן, ולה אחזקות גם בחברות רימוני ופלסטופיל.

רבינטקס, העוסקת בתחום המיגון הצבאי, נקלעה השנה לבעיית תזרים מזומנים, ואינספייר נאלצה לתפור לה הסדר חוב, במסגרתו אף השקיעה בה 4.8 מיליון שקל. ברבעון הנוכחי הפסידה רבינטקס 16.1 מיליון שקל, והיא אחראית למרבית ההפסד של אינספייר ברבעון. האחזקה העיקרית האחרת, תדיר-גן העוסקת בייצור מוצרי אלומיניום לתעשיית הרכב, הפסידה כמיליון אירו.

אינספייר הפכה לחברה ממונפת: היקף ההון העצמי סולו שלה הצטמק ל-18.3 מיליון שקל, בעוד היקף החובות שלה סולו עומד על כ-200 מיליון שקל, מהם 112 מיליון שקל לבעלי האג"ח. עם זאת, עיקר החוב של החברה הינו לטווח ארוך, ולחברה לא צפויה בעיה לעמוד בתשלומי החוב הבנקאי בשנה הקרובה.

דבר רואי חשבון: "מפנים לטיפול בגירעון בהון החוזר של החברה המוחזקת תדיר-גן".

ארזים: הערת "עסק חי"

מאיר גורביץ', מהכוכבים הגדולים של בועת הנדל"ן בחו"ל, הצליח לגייס בימי הגאות אשראי בסך 2.6 מיליארד שקל לחברת ההשקעות ארזים , בעיקר מהמוסדיים בישראל ומבנקים בחו"ל.

ביולי 2007 כבר נסחרה ארזים לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל ועתידה שהתבסס על פעילות של נדל"ן מניב במערב אירופה, נראה מבטיח.

אלא שהמשבר לא פסח על אנגליה, שם נמצאת עיקר החשיפה של ארזים, ולדוחותיה הכספיים לרבעון השלישי, בהם דיווחה ארזים על הפסד של כ-44 מיליון שקל, היא מצרפת לראשונה גם הערת "עסק חי".

רואי החשבון של החברה מודאגים מדרישת בנק מלווה להשלמת הון של 236 מיליון שקל על מנת לעמוד באמות מידה פיננסיות, ומגירעון של 237 מיליון שקל בהון העצמי ושל 2.5 מיליארד שקל בהון החוזר.

יכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה תלוי במימוש תוכניות לפריסת חובות, תיקון של הפרת אמות מידה פיננסיות, מחזור אשראי מתאגידים בנקאיים ומימוש נכסים.

דבר רואי החשבון: "ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

אוסיף: השלדים של גאידמק

שלמה איזנברג חוגג היום שנה לרכישת השליטה באוסיף מארקדי גאידמק, עם הפסד ענק של 111.5 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2009, התחייבויות של 2.3 מיליארד שקל וצניחה של 41% בהכנסות ל-429 מיליון שקל.

אמנם מרבית הפרויקטים למגורים של אוסיף בישראל נחשבים לטובים, אך החשיפה שלה לחו"ל, ורכישת ארנסון, הביאו להידרדרות במצב. ההפסד בתקופת הדוח נגרם בעיקרו מהפסדים בארנסון ומהוצאות המימון הגבוהות. ארנסון, סובלת מגרעון תזרימי ואוסיף ממשיכה להנשים אותה.

באוקטובר אישרו מחזיקי האג"ח של החברה מתווה הסדר חוב הכולל תשלום במזומן, פריסת חובות, פיצוי בריבית והגדלת השעבודים. החברה מנהלת גם מו"מ עם בנק לאומי לפריסת הלוואה בסך 300 מיליון שקל. ההון העצמי נשחק ב-34% מתחילת השנה לכ-201 מיליון שקל, והוא מהווה 15.3% מהמאזן.

החברה צופה גרעון של 27 מיליון שקל בתזרים המזומנים כבר במחצית הראשונה של 2010, אך ללא פריסת חובות מהנושים המצב עלול להיות גרוע הרבה יותר עוד לפני כן.

דבר רואי החשבון: "התממשות תוכניות ההנהלה ופירעון התחייבויותיה מותנים בהגעה להסכמות עם גורמים חיצוניים לרבות בנקים, בעלי אג"ח ורוכשים פוטנציאליים של נכסים בסכומים ובעיתוי הנדרשים".

EGRE: החצר האחורית של אלוביץ'

זרוע הנדל"ן של טייקון התקשורת שאול אלוביץ', חברת EGRE , ממשיכה לדווח על הפסדים, אך ככל הידוע איננה צפויה להיקלע למשבר עם בעלי האג"ח. זאת תודות להזרמת הון מתוכננת של אלוביץ' ושותפו לפעילות זו, יאיר ויל.

עד שהשניים יכניסו את היד לכיס, מצבה הפיננסי של החברה שפעילותה בייזום נעשית בעיקר ברומניה, ממשיך להיות שלילי.

בדוחות הרבעון השלישי התכווץ ההון העצמי של EGRE ב-67% ל-13.1 מיליון שקל, והיא עדיין לא מציגה הכנסות כמעט. יתרות המזומנים לסוף הרבעון ירדו ב-46% ל-5.8 מיליון שקל.

בדוח תזרים המזומנים המצורף לדוחות צופה EGRE כי יתרות הנזילות שלה עד ספטמבר 2010 יגיעו ל-44.8 מיליון שקל, לאחר גיוס מתוכנן של 55 מיליון שקל שאמור להתבצע באמצעות תשקיף מדף.

בדוחות מעריכה החברה כי היא תעמוד במלוא התחייבויותיה ומציינת כי "בעלי השליטה בחברה הודיעו להנהלת החברה כי בכוונתם להזרים בטווח הזמן הקרוב הון לחברה, בין אם בדרך של הנפקה ו/או בכל דרך אחרת".

יתרת התחייבויות האג"ח של EGRE הגיעה בסוף הרבעון ל-81.8 מיליון שקל, כשבשנתיים הקרובות צפויים להיפרע 46.3 מיליון שקל - כמחצית הסכום - בכל שנה.