האם הפדרל ריזרב יתחיל להעלות את הריבית כבר בחודש יוני הקרוב נוכח התאוששות הכלכלה האמריקנית? כך לפחות מהמרים היום (ו') המשקיעים לאחר פרסום נתוני התעסוקה שהפתיעו לטובה והראו כי שוק העבודה יוצא מהמיתון, מה שעשוי לשנות את הרטוריקה של ה'פד'.
נתוני התעסוקה הראו כי בחודש נובמבר נגרעו 11 אלף משרות בלבד משוק העבודה, בעוד שהאנליסטים ציפו לגריעה של 125 אלף משרות. כמו כן, שיעור האבטלה ירד במפתיע ל-10% בנובמבר מ-10.2% באוקטובר.
אחת התגובות המיידיות לנתונים היא בחוזים העתידיים על הריבית בארה"ב; המשקיעים מהמרים כי ה'פד' לא יישאר אדיש לנתונים ויעלה את הריבית מוקדם מהמתוכנן, מה שמחזק גם את הדולר בעולם. הדולר עולה בכ-1.1% מול האירו ונסחר סביב 1.488 דולרים לאירו.
החוזים העתידיים על הריבית מראים על סבירות של 52% כי ה'פד' יעלה את הריבית לרמה של 0.5% בחודש יוני, לעומת 0-0.25% כיום. יצוין כי לפני פרסום נתוני התעסוקה עמדה הסבירות למהלך זה על 43% בלבד. כמו כן, החוזים מראים כי ישנה סבירות של 18% כי הריבית תעלה כבר בחודש מארס, לעומת סבירות של 13.1% אתמול (ה').
ה'פד' חתך את הריבית לרמה אפסית לכל אורך חודשי המשבר, עד שהיא הגיעה לרמה הנוכחית בדצמבר אשתקד. בהודעות הריבית האחרונות הבהיר הבנק המרכזי האמריקני, כי הריבית תיוותר אפסית למשך "תקופה ממושכת", ומכאן ההערכה הרווחת בוול סטריט כי הריבית תתחיל לעלות במחצית השנייה של 2010. כמו כן, ההערכה היא כי ה'פד' ימתין לראות שההתאוששות בשוק העבודה הינה יציבה בחודשים הבאים וכי משרות חדשות נוצרות בטרם יחליט להעלות את הריבית.
בינתיים, הנהנה העיקרי מההימורים להקדמת העלאת הריבית הוא, כאמור, הדולר. אינדקס הדולר, המודד את ביצועי המטבע האמריקני מול 6 המטבעות העיקריים בעולם, עולה בכ-1%. במקביל להתחזקות הדולר, הזהב נחלש בכ-5% לרמה של 1,156 דולר לאונקיה. נזכיר כי בחודשים האחרונים נחלש הדולר על רקע הריבית האפסית בארה"ב וכן על רקע הראלי בשוקי המניות, שהגביר את תיאבון המשקיעים לסיכון.
ומה חושבים בחו"ל על הצפוי לדולר? ג'ון מקארת'י, מנהל חדר המסחר במט"ח של בית ההשקעות ING, אמר לעיתון "וול סטריט ג'ורנל", כי בשלב מסוים המשקיעים יפסיקו להתייחס לדולר כאל מטבע מימון וישובו לראות בארה"ב כיעד טוב להשקעה, ואז הדולר יתחזק. בכל אופן, הכלכלנים לא ממהרים לפתוח את בקבוקי השמפניה ומבהירים כי יש להמתין לחודשים הבאים כדי לראות שההתאוששות בשוק העבודה ובכלכלה כולה הינה יציבה ובת קיימא. כך, למשל, אמרה אסטרטגית המט"ח קמיליה סאטון מ-Scotia Capital ל"וול סטריט ג'ורנל", כי "אנו צריכים לראות יותר נתונים (המעידים על ההתאוששות בשוק העבודה - ע.ב.י) לפני שנתרגש מדי".
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.