אובמה: 0% מס על רווחי הון מהשקעות חדשות בעסקים קטנים

זאת, לתקופה של שנה ■ בנאום בוושינגטון פרש הנשיא שורת צעדים ליצירת מקומות עבודה חדשים ■ במוקד: עידוד עסקים קטנים לשכור עובדים, השקעות מסיביות בפרוייקטים של תשתית ואנרגיה ירוקה

בנאום בוושינגטון פרש הערב (ג') הנשיא ברק אובמה שורת צעדים שנועדו לתמרץ מעסיקים לשכור עובדים חדשים למרות הצמיחה המקרטעת וביקושים פושרים למוצרי צריכה. ברקע: הערכת הממשל שחלון ההזדמנויות לצמצום משמעותי באבטלה הולך ונסגר לקראת הבחירות לקונגרס ב-2010 ושהזמן לפעולה נמרצת הוא עתה.

במוקד היזמות החדשות של הנשיא נמצאים עסקים קטנים שמאז ומתמיד שימשו מנוע צמיחה משמעותי במשק האמריקני; השקעות גדולות בפרוייקטים של תשתית, בעיקר במערכות תחבורה; ויצירת מקומות עבודה חדשים באמצעות השקעות בפרוייקטים של אנרגיה ירוקה ומציאת דרכים לניהול יעיל של מערכות להפקת אנרגיה.

בתחילת הנאום, תיאר אובמה את חומרת המשבר, שרק עתה מתחילה ארה"ב לצאת ממנו: "התמ"ג שלנו צנח בקצב המהיר ביותר ב-25 השנים שחלפו. חמישה טריליון דולר משוויים של משקי הבית נמחק בתוך 12 שבועות עם צניחת מניות, תיקי פנסיות וערכי בתים. הפסדנו 700 אלף מקומות עבודה מדי חודש, מספר ששווה למספר תןשבי מדינת ורמונט".

"עתה, אנו נמצאים במצב שונה מזה שהיינו בו לפני שנה", אמר הנשיא. "אנו יכולים עתה לומר בבטחה ששוב לא נשקפת סכנת התמוטטות של המערכת הפיננסית שלנו והצלחנו לחמוק ממיתון גדול שכולנו חששנו ממנו. הכלכלה שנלו צומחת עתה, בפעם הראשנה אחרי שנה, והתנופה מההצטמקות להתרחבות היא הגדולה ביותר מזה 30 שנה".

אבל הוא הדגיש, שזו רק תחילת המערכה: "למרות שהצלחנו להקטין את מבול אובדן מקומות העבודה ולהפוך אותו לטפטוף, אנו עדיין לא יוצרים מקומות עבודה חדשים בקצב מספיק כדי לסייע למשפחות שנסחפו במבול הזה. בשוק העבודה נמצאים עתה פחות שבעה מיליון אזרחים בהשוואה למצב לפני תחילת המשבר. לכן יש צורך דחוף להאיץ את קצב יצירת מקומות העבודה החדשים בטווח הקצר, ובה בעת להניח מסד חדש לצמיחה כלכלית נמשכת".

במחווה למחוקקים רפובליקניים, שלוחצים על הבית הלבן להפחית מיסים כדי לתת זריקת עידוד למשק, הודיע אובמה על תמריצים שנועדו להקל את נטל המס על עסקים קטנים. החשוב שבהם: 0% מס רווחי הון לעסקים קטנים לתקופה של שנה.

"כדי לעודד השקעות של עסקים קטנים ולשפר את הגישה שלהם להון, הממשל קורא לביטול המס על רווחי הון מהשקעות חדשות בעסקים קטנים לתקופה של שנה", אמר הנשיא. (בחוק תמרוץ המשק שהתקבל בתחילת כהונתו של אובמה, קיבלו עסקים קטנים פטור של 75% ממס על רווחי הון).

אובמה קרא גם להאריך עד סוף 2010 את הסעיפים בחוק תמרוץ המשק שמתירים לעסקים קטנים לזקוף כהוצאות עד רבע מיליון דולר מהשקעות שמוגדרות כתורמות ליצירת עובדים חדשים.

למרות שהכלכלה צומחת עתה שוב, עסקים רבים עדיין נמנעים מלשכור עובדים חדשים, אמר הנשיא. במצב כזה, לקיצוץ במס התעסוקה יש פוטנציאל להאיץ את קצב שכירת העובדים. הממשל מאמין שחשוב לתת תמריצי מס בטווח הקצר כדי לעודד עסקים קטנים לגייס עובדים ויפעל עם הקונגרס לגיבוש החקיקה המתאימה להשגת מטרה זו.

עוד אמר הנשיא, כי יפעל להזרים השקעות חדשות לפרוייקטים של סלילת כבישים, הקמת מערכות תחבורה וקוי רכבת חדשים, שיפור שירותי התעופה והטבת איכות המים. לפרוייקטים כאלה יש פוטנציאל להכניס במהירות מובטלים למעגל התעסוקה.

אובמה קרא לקונגרס לשקול תכנית חדשה שתאפשר מתן הטבות פיננסיות לצרכנים שישדרגו את בתיהם, בעיקר בתחום החיסכון באנרגיה.

קטע הנאום שצפוי לעורר מחלוקת הוא קריאת הנשיא להפנות לפחות 200 מיליארד דולר מתכנית TARP לייצוב המגזר הפיננסי לתכניות להגדלת התעסוקה, או, כלפי שאמר אובמה, שחרור משאבים מייצוב וול סטריט כדי להפנותם לעבודה במיין סטריט. הרפבוליקנים כבר הודיעו שהם מתנגדים לכך ושיש להשתמש בכספים שנותרו בתכנית כדי לצמצם את הגירעון.

במאמץ להרגיע את הקונגרס ואת הקהילה הפיננסית שחוששים מפני הגרעון התקציבי שהולך וטופח, הבטיח אובמה גישה כוללנית להנהגת משמעת תקציבית.

"אחת ממטרות הממשל הזה היא לשקם את האחריות הפיסקלית", הכריז אובמה. "בשעה שאנו מוציאים כספים כדי להיחלץ מהמשבר בטווח הקרוב, התחלנו לקבל החלטות קשות שנחוצות כדי להעמיד את ארה"ב מסד פיסקלי איתן יותר בטווח הארוך".

הנשיא דחה בתוקף טענות של מותחי ביקורת, בעיקר בצד הרפובליקני של המתרס, שההוצאות הממשל במלחמה במשבר הפיננסי גרמו לגירעון התקציבי הענקי: "החקיקה לחילוץ המשק מהמשבר מהווה רק חלק קטן מאוד מהגירעון התקציבי. לאמיתו של דבר, הגירעון צמח במידה דרמטית בשמונה השנים שחלפו".

"ואני שם לב", הוסיף הנשיא, "שהקיצוצים הגדולים במס שפוגעים בתקציב וההוצאות הגדולות קיבלו אור ירוק מאותם אנשים שעכשיו מטיפים לנו על הצורך לשמור על אחריות פיסקלית, ושבה בעת מוסיפים להתנגד למאמצינו לצמצם את הגירעון ע"י עשיית סדר במערכת הבריאות. זה מחזה שצריך לראות".