כלכלני גולדמן זאקס מאמינים בהתחזקות השקל: מפרסמים היום את תחזיותיה לרמת הדולר והאירו כנגד השקל ל-3,6 ו-12 החודשים הבאים, כאשר בהתייחסם לדולר צופים בגולדמן זאקס כי השער של הצמד יהיה 3.6, 3.55 וחזרה ל-3.6 שקלים בהתאמה. שערים אלו מתייחסים לתחזית כי שערו של האירו ירד בהתמדה ל-5.58, 5.5 ובתוך 12 חודשים יגיע ל-4.86 שקלים.
הכלכלנים מציינים כי תחזיתם מניחה התחזקות בערכו של השקל גם ביחס למודל שלהם אשר כיום מניח רמה של 3.96 שקלים כנגד הדולר. הכלכלנים מסבירים כי השקל התחזק על רקע הראלי שהיה לאחרונה בשוק לכיוון השקעה בנכסים מסוכנים בבורסות העולם יותר ויציאה מהמטבע האמריקני תוך התחזקות של האירו כנגדו.
בנק ישראל הפסיק בהדרגה את תמיכתו בשער הדולר במהלך המשבר על רקע היציבות ברמת האינפלציה. בגולדמן זאקס צופים כי בנק ישראל יעלה את הריבית ל-3% עד לרבעון השלישי של 2010, מהר בהרבה מהעלאות הריבית הצפויות במדינות המרכזיות איתן סוחרת ישראל. זאת, בשילוב עם הגידול בפערי הצמיחה של ישראל ביחס לשותפות הסחר שלה - צריך לאפשר את המשך ההתחזקות של השקל.
בגולדמן מדגישים כי בנק ישראל נהנה מעצמאות ומצליח לעמוד ביעד האינפלציה שקבע לעצמו, 1%-3%, זאת בעוד שרמת הריבית עדיין מצויה ברמות נמוכות במיוחד בחינה היסטורית, 1%. תחזיתם ליחס הצמיחה לאינפלציה מסבירים בגולדמן כי ישראל אשר חוותה ירידה בפעילות במשק ב-2008 ותחילת 2009, במיוחד בתחומי היצוא, ההשקעות והצריכה של מוצרים בני קיימא, הצליחה להתאושש וברבעון השני של 2009 חזרה לצמיחה חיובית.
תחזיתו של גולדמן למדיניות המוניטרית של בנק ישראל היא כי לאחר שהבנק המרכזי נקט בגישה אגרסיבית של הורדת הריבית, הרי שעתה הוא משנה כיוון. הבנק עצר את רכישות האג"ח שביצע, הפחית את מעורבותו בשוק המט"ח וביצע העלאה מפתיעה של 0.25% בשיעור הריבית באוגוסט ולאחר מכן העלאה בשיעור זהה גם בנובמבר, בעיקר על מנת למתן את הציפיות לעלייה באינפלציה, שאכן פחתו בחודשים האחרונים.
בגולדמן מעריכים כי מגמת העלאת הריבית בישראל תמשך, עד אז צופים בגולדמן כי התערבותו של בנק ישראל בשוק המט"ח תימשך על מנת לנטר את הייסוף בשקל, אך הדחיפה של הריבית ושל המט"ח בכיוונים מנוגדים מעלה את הסיכון לאי-עמידה במסגרת יעד האינפלציה ולכן הם מעריכים כי היא תפרץ במהלך טווח הזמן הבינוני. אנו צופים כי בנק ישראל יוותר על תמיכתו בשוק המט"ח בסופו של דבר וייתמקד ביעד האינפלציה תוך שהוא מחזיר את הריבית לרמה נורמלית יותר בעבור המשק הישראלי, לרמה של 3% במהלך 12 החודשים הבאים. הדבר צפוי להוביל להתחזקותו של השקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.