כישלון במכרז לניהול קופת הגמל בחב' החשמל: רק מיטב הציעה

קופת הגמל המרכזית (כ.פ.י) מנהלת 18 מיליארד שקל, אך דמי הניהול הצפויים נחשבים לנמוכים במיוחד ■ מבחינת חברת החשמל מדובר בפיאסקו של כמה חודשים, במהלכם היא מתקשה למצוא גוף מנהל מחליף לכלל ביטוח

היענות מזערית מקרב הגופים המוסדיים למכרז הפנסיוני הגדול של חברת החשמל, על ניהול קופת הגמל המרכזית לקצבה לעובדיה (כ.פ.י). ל"גלובס" נודע כי עד כה רק גוף אחד, בית ההשקעות מיטב, הגיש הצעה לניהול קופת הגמל, המנהלת כ-18 מיליארד שקל.

מבחינת חברת החשמל מדובר בפיאסקו הנמשך זה כמה חודשים, במהלכם החברה מתקשה למצוא גוף מנהל מחליף לכלל ביטוח. בספטמבר האחרון יצאה חברת החשמל למכרז לבחירת הגוף המנהל לכ.פ.י., ובסופו לא התקבלה ולו הצעה אחת מהשוק.

בעקבות כך, חברת החשמל שינתה בנובמבר את תנאי המכרז והקלה בשורת פרמטרים. אבל גם אז זכתה החברה, כאמור, להיענות רק ממיטב, כשגופים אחרים, בהם חברת הביטוח איילון, החליטו שלא להתחרות במכרז. בסוף ינואר הקרוב כלל ביטוח תפסיק לנהל את כ.פ.י, כך שלחברת החשמל ולגוף המנהל העתידי - מיטב - יש זמן קצר מאוד להיערך לקליטת הקרן. על מנת להיערך למכרז שכרה מיטב את שירותיהם של אהרון ציטרין ודני קהל כיועצים מיוחדים.

בין השינויים שהכניסה חברת החשמל לסעיפי המכרז נכללו הורדת הדרישה הראשונית לכך שהגוף המנהל יהיה בעל אופרציית פנסיה, דרישה שהקטינה משמעותית את מספר המועמדות לניהול כ.פ.י, והקטנת רף ההון המינימלי של הגופים שיוכלו להגיש הצעה במכרז.

יש לציין כי גופים גדולים רבים בשוק אינם יכולים לגשת למכרז בשל הנחיות הרגולציה האוסרות על רכישת נכסים בשוק הפנסיוני שיעבירו את החברות לנתח שוק העולה על 15% מהשוק הפנסיוני, כשהגופים הרשאים לנהל את כ.פ.י. מבחינת מגבלות נתחי השוק, חוששים מהתגמול הנמוך הנלווה לכך.

גידול משמעותי למיטב

הסיבה המרכזית לכישלון המכרז נובעת, ככל הנראה, מדמי הניהול הנמוכים שצפוי הגוף המנהל לקבל, לצד מאמצי תפעול והתעסקות ניהולית רבים שידרשו לטובת המהלך. זאת, בצל פרשת הפנסיה המלווה את חברת החשמל בחודשים האחרונים, כשבעקבות הכרעת רשות ני"ע צריכה החברה להשיב אליה מהקרן מעל ל-8 מיליארד שקל, בגין הפרשות פנסיוניות עודפות שביצעה לאורך השנים.

על כל פנים, ההערכה בשוק היא שדמי הניהול בכ.פ.י ימשיכו להיות נמוכים במיוחד, כשלפי הערכות, כלל ביטוח, שניהלה את כ.פ.י בחמש השנים האחרונות, קיבלה דמי ניהול שנתיים בהיקף של כ-15-20 מיליון שקל בלבד.

יחד עם זאת, מבחינת מיטב זכייה במכרז כ.פ.י צפויה להזניק משמעותית את היקף הנכסים המנוהל על ידה, גם אם לא את השורה התחתונה שלו. מיטב צפוי לנהל כ-30 מיליארד שקל עם השלמת מיזוג ישיר בית השקעות לתוכו ולאחר מיזוג גאון. כלומר, ניהול כ.פ.י יגדיל את היקף הנכסים המנוהלים בבית ההשקעות בכ-60%.

מי שצפוי לנהל את מיטב הממוזגת הוא אילן רביב, מנכ"ל יובנק מקבוצת הבנק הבינלאומי, שהודיע שלשום כצפוי על עזיבתו את הבנק. כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", רביב יתמנה למנכ"ל מיטב.

רביב, בן 47, כיהן כמנכ"ל יובנק מאז שנת 2004, בגלגולו הקודם של הבנק כאינווסטק. קודם לכן שימש כמנהל בבנק ג'ייקוב ספרא בשוויץ, כמנהל אגף עסקאות פיננסיות בבנק דיסקונט, וכדילר בכיר בצוות ניהול הרזרבות במט"ח בבנק ישראל.

הרקורד של רביב כולל גם אקזיט מרשים בחברת ההימורים המקוונת לשעבר אמפייר אונליין (כיום ליוורמור). עלות שכרו, לפי דוחות הבינלאומי, היא כ-1.85 מליון שקל בשנה, יותר מ-150 אלף שקל בחודש.

במיטב ייאלץ רביב להתמודד כאמור עם מיזוגם של שלושה וחצי בתי השקעות (מיטב, גאון, ישיר ואפריקה), וכן עם מבנה ארגוני, שיכלול שלושה סגני יו"ר - אבנר סטפק, המשמש כיום כמנכ"ל זמני של מיטב, שי פרמינגר, מנכ"ל גאון אחזקות, ואריאל לנדאו, יו"ר ישיר בית השקעות - ועם היו"ר הפעיל, צבי סטפק, מייסד מיטב.

בישיר משלימים בימים אלו את ההיערכות למיזוג עם מיטב. במסגרת המיזוג בין הגופים צפוי לעזוב את ישיר מנכ"ל הגמל של החברה, גיל ויסמן, שכבר הודיע לעובדי החברה על כוונתו לעזוב מיד לאחר השלמת המיזוג, שצפויה, על פי הערכות במהלך חודש פברואר.