"כל הנולד סופו לעבור מן העולם. בדרך הוא יעבור בשוק האורתופדי"

במהלך שיקום מתאונת דרכים קשה הבין טוני ויסקוליאוזי שהייעוד שלו הוא ליזום ולממן חברות אורתופדיות ■ אחרי שגייס 2 מיליארד דולר להשקעות, הוא מסביר בראיון ל"גלובס" למה ויתר על מודל ההון סיכון, מדוע זינקו ההכנסות בתחום ומה הוא מחפש עכשיו בישראל

רוב בני הנוער, כשיישאלו מה הם רוצים להיות כשיהיו גדולים, לא יענו: "להקים מיזמים לתמיכה פיננסית בחברות בתחום האורתופדי". אבל לטוני ויסקוליאוזי לא היו נעורים רגילים.

בגיל 14 הוא נפצע קשה בתאונת דרכים ובשנים שלאחר-מכן, תוך כדי שיקום, הרבה לשאול את עצמו מדוע נשאר בחיים וכיצד. "הבנתי שיש לי שליחות - להקים ולתמוך בהקמת עסקים בתחום האורתופדי", הוא אומר בראיון ל"גלובס".

בגיל 24 הופיע ויסקוליאוזי עם השליחות הזו באחד המקומות הפחות רוחניים בארה"ב - וול-סטריט. במשך 10 שנים היה אנליסט, וכשצבר קשרים וידע, הקים את חברת Viscogliosi Brothers (VB), יחד עם שני אחיו הצעירים.

הקבוצה החלה כבנק השקעות, אבל הפכה עם הזמן לקרן הון סיכון, לחברת אחזקות וחממה שיוזמת חברות, שאת רובן מנהל ויסקוליאוזי עצמו.

נראה כי הגורל שכיוון את ויסקוליאוזי לאורתופדיה, החליט לתגמל אותו על כך שהקשיב לצו ליבו. חברת ProDisc שהקימו האחים, שעוסקת בהחלפת סחוסים בגב, נמכרה ב-350 מיליון דולר לSynthes-Stratec השוויצרית.

חברת השתלים Paradigm Spine שאותה הקימה VB, הפכה למובילה בתחומה. חברת Small Bone Innovation, שאותה ויסקוליאוזי מנהל, גייסה בשיא המשבר 144 מיליון דולר בסבב אחד.

לדברי ויסקוליאוזי, עד היום הושקעו בסך הכול דרך VB, אם ישירות מכיסם ואם דרך קרנות שגייסו, 2 מיליארד דולר, וההחזר בינתיים הוא של חצי מיליארד דולר.

"השקענו עד היום 63 מיליון דולר מכיסנו", הוא אומר. "אני מאמין שלא ניתן לבקש מאנשים כסף בלי לשים קצת משלך".

תחום בנסיקה

לאחרונה ויתרה החברה על פעילות ההון סיכון. "מודל ההון סיכון נגמר. כמות הכסף בשווקים פחתה ושווי האקזיטים נמוך יותר. קרנות צריכות להבין שהן אינן עוד קרנות הון סיכון, אלא חברות השקעה, וההחזרים הצפויים להן הם בהתאם. כדי לאזן את ההחזרים, צריך פשוט להשקיע יותר בחוכמה".

אף שעבור חברות המכשור הרפואי הישראליות אורתופדיה עדיין אינה תחום מוביל, בארה"ב ובעולם היא נמצאת בנסיקה.

ההכנסות העולמיות מהתחום היום הן 22 מיליארד דולר, לעומת 1.5 מיליארד לפני 20 שנה.

"הגוף שלנו לא נועד לחיות כל-כך הרבה זמן ובכזו רמת פעילות כפי שאנחנו חיים. כך שכל אדם שיחיה היום חיים באורך ממוצע, ילקה במחלה או פגיעה אורתופדית משמעותית", אומר ויסקוליאוזי. "כל הנולד סופו לעבור מן העולם, בדרך הוא יעבור כנראה בשוק האורתופדי".

שיווק דרך החולים

שיטת העבודה של ויסקוליאוזי ייחודית. "אנחנו מחפשים רעיונות מחוץ לארה"ב", הוא אומר, "רעיונות שפיתחו בדרך-כלל רופאים מנתחים ושזכו לניסיון קליני כלשהו, אבל לא שווקו בהרחבה".

כך, נמצאה חברה גרמנית שפיתחה קרסול מלאכותי, אבל לא התרוממה והמוצר היה מחוץ לשוק במשך עשור. בנוסף, נרכשו מוצרים מחברות גדולות שאיבדו בהן עניין וכן ישירות מידי המנתחים.

החברה מעדיפה לפתח ולהוביל תחומים חדשים, על-פני חדירה לשווקים שכבר קיימים. כחלק מגישה זו היא מקימה גם עמותות חולים. עד היום הוקמו שבע עמותות שמעודדות את הטכנולוגיה שלה לצד מוצרים אחרים.

כעת לוטשת הקבוצה עיניים לישראל, כאן היא מאמינה שמתחבאות טכנולוגיות מעניינות רבות. במסגרת זו ויסקוליאוזי גם הגיע לאחרונה לביקור.

לדבריו, "ראינו שתי חברות מעניינות ובשלות - Active Implants ו-Impliant, ועוד חברות מעניינות בשלב החממה. אנחנו מתכוונים להיות פעילים כאן. אנחנו מתעניינים בשתלים, אבל גם במוצרי פארמה שמאטים את תהליך ההתבלות של הגוף וגם מוצרים ביולוגיים שיכולים להחליף איברים קיימים".