1. מינוי פרופ' עודד שריג לתפקיד הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר התקבל בהפתעה. בשוק ההון צפו כי שר האוצר, יובל שטייניץ, ימנה לתפקיד את יואב בן אור או את אריק פרץ. רק בימים האחרונים עלה שמו של שריג במפתיע, מעין שפן מהכובע של שטייניץ.
ואולם, בדיעבד הכתובת היתה על הקיר לכל אורך הדרך ושטייניץ התמיד בכוונתו לבצע מינוי חיצוני - כוונה שהוא לא הסתיר. אם תרצו, כוונתו היא להזרים דם חדש לאגף שוק ההון. מבחינה זו מדובר במינוי שבא לשנות את האגף לא פחות מאשר לקדמו, באמצעות שינוי דגשים במהות הרגולציה ואולי אף בכמותה. מבחינה זו שריג אינו מחויב לשוק או לפרדיגמות שהתקבעו באגף.
2. כך, המינוי של שריג מצביע על מעבר לפחות דגש על פיקוח על הביטוח ויותר דגש על פיקוח על שוק ההון וההשקעות של המוסדיים. אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר מתאפיין לאורך השנים בצמיחה פנימית וביצירת מוקדי ידע פנימיים. ידע ארגוני שכזה נצבר באגף לאורך השנים בעיקר בתחומים המסורתיים, כשברגולציה של שוק ההון האגף נמצא בנקודה נמוכה יותר.
למעשה, רק כיום נצבר הידע הארגוני העמוק בשוק ההון ובשוק האשראי החוץ-בנקאי. שריג יוסיף לידע הקיים באגף בנושא זה בראיית מקרו, כשמנגד, לדברי גורמים בשוק, הוא אינו בקיא מאוד ברמת המיקרו היומיומית.
3. עבודת אגף שוק ההון דורשת כמה כישורים. הבנה מקצועית בתחומים עליהם מפקח האגף; היכרות עם השוק ודרכי פעילותו - הטריקים והשטיקים והכשלים האמיתיים והחבויים המלווים את הענף; ויכולת פוליטית להעברת החלטות ורפורמות או לחלופין לבלימת יוזמות והחלטות, תוך התעלמות מלחצים מהשוק ובעיקר מהכנסת או מהציבור.
שני הסעיפים האחרונים יהיו האתגרים הראשיים של שריג, שאינו רגולטור ואין לו ניסיון בעבודה מול הכנסת והציבור הרחב. מה גם שאף שהוא איש חיצוני לאגף הוא גם במידה רבה איש חיצוני לשוק עצמו, כשההיכרות שלו עם השוק האמיתי היא מלמעלה - מהזווית של הדירקטוריון, וללא היכרות של ממש עם עבודת השטח היומיומית.
4. בנוסף, לשריג, שעשה את הקריירה שלו כאקדמאי ולא כאיש ניהול, מחכה אתגר ניהולי גדול מאוד. אם בן אור ופרץ לא יישארו עשוי להתחולל ואקום באגף, לפחות בתקופה הראשונה לכהונתו. הרי הם שתי הדמויות המובילות והמנוסות באגף ויש חשש ממשי ששניהם יחליטו לעזוב.
5. לשריג ידע וניסיון גם במערכת הבנקאית - תחום שהמשבר חידד את חשיבותו לאגף ולשוק כולו - והוא יידע להכניס היגיון "באזלי" גם בענף הביטוח. שריג הוא גם בעל מומחיות בינלאומית, עם הסתכלות כוללת ורחבה, לפחות מהבחינה התיאורטית. ואולם, הוא חסר ניסיון בפועל. אין ספק שהוא נדרש ללמידה נרחבת בשורה ארוכה של תחומים מרכזיים באגף - למשל החיסכון הפנסיוני, ביטוחי בריאות ועוד. ככל שיקדים ללמוד כן ייטב, כי את שכר הלימוד כולנו משלמים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.