נגיד
בנק ישראל,
סטנלי פישר, קבר היום (ג') בכנס איגוד הבנקים את רעיון מיזוג הבנקים הבינוניים והבהיר חד-משמעית שבנק ישראל יתנגד לכל מיזוג בין שני בנקים בינוניים. פישר גם דחה את רעיון המיזוג בין בנקים לחברות ביטוח, רעיון בו תומך אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות.
"עולות שאלות לגבי מבנה המערכת הבנקאית. האם לא יהיה יותר טוב אם יהיה לנו 3-4 בנקים גדולים במקום שני בנקים גדולים. כשמנסחים את השאלה במונחים אלו היא קלה מאוד אבל לא זו השאלה. השאלה הנכונה היא האם שני בנקים גדולים ועוד חמישה בנקים קטנים יותר טוב ממבנה של שלושה-ארבעה בנקים גדולים. אם היינו נותנים למזג שני בנקים בינוניים לבנק גדול, ייתכן שהיתה נוצרת תחרות אינטנסיבית לתקופה מוגבלת, אבל אחרי שנה היינו מגיעים לשיווי משקל חדש והתחרות היתה נעלמת", אמר פישר.
פישר הוסיף כי "אפשרות אחרת שעולה היא יצירת קבוצות פיננסיות אוניברסליות של בנקים וחברות ביטוח. זה נשמע מאוד סביר, אבל אין בכך לדעתי שום יתרון ונוצרות שאלות לגבי תחרות".
להגביל את סיכוני הבנקים
את עיקר נאומו הקדיש פישר לניהול הסיכונים בבנקים והשפעתו על אמון הציבור. "בנקים הם מוסדות מיוחדים וחשובים למשק, אך הם גם שבריריים, כי הם רגישים לאובדן אמון הציבור. המערכת הבנקאית הישראלית עמדה במשבר, אבל צריכים לזכור שבספטמבר 2008 רמת הדאגה לגבי חוסנה של המערכת עלה, לא מעט בסיוע התקשורת. בנקאים צריכים לזכור שהם נשענים על אמון הציבור ואפשר להפסיד אמון כזה. כשאין אמון המערכת קורסת, וזה קרה, לא בישראל, אבל קרה רק לפני שנה".
פישר התייחס למינוף של הבנקים: "הבנקים מאוד מאוד ממונפים, ההון העצמי הראשוני הוא 6%-8%. זה מינוף ענק והבנקים חשופים לנפילה בן לילה, לכן צריך לשמור על הון ונזילות גבוהים ולהגביל את הסיכונים שבנקים נוטלים. בנק הוא בנק, לא קרן גידור. אני שואל, למי הבנקאים נאמנים? לבעלי המניות, למפקידים, לבעלי אגרות החוב, לכולם. אבל גם לציבור. בנק לא יוכל להצליח ללא אמון הציבור ואם לא תתנהגו באופן אחראי נשלם מחיר גבוה".
בהתייחסו למשבר אמר פישר כי "אפשר להרגיש יותר רגועים עכשיו, אבל לא לגמרי רגועים. התרופה הצליחה, המשק הישראלי יוצא מהמיתון במצב יותר טוב ממדינות אחרות, הגענו למצב הרבה יותר טוב ממה שציפינו. הצמיחה לשנה הבאה עולה מעל הציפיות והתחזיות יותר אופטימיות. גם המערכת הבנקאית נמצאת במצב טוב מאוד עם הלימות הון גבוהה במיוחד הון ראשוני".
בעניין זה אמר פישר כי בעקבות באזל 2 ייתכן שדרישות ההון של הבנקים יעלו שוב וציין את חשיבות באזל 2 למשק. פישר התייחס לעליית הריבית אתמול ואמר כי "ההחלטה להעלות את הריבית היא חלק מהשמירה על יציבות המשק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.