החלטת נגיד בנק ישראל,
סטנלי פישר, להעלות את הריבית במשק ל-1.25% היא צעד נוסף לקראת החזרת ה"נורמליות" למשק הישראלי, לפחות על-פי הגדרתו של הנגיד עצמו. הודעת הבנק, שליוותה את העלאת הריבית, לא מסתירה כי פישר רואה לנכון לצאת בהדרגה מהתנאים של מדיניות מוניטארית מרחיבה, ולחזור לתפקידים המסורתיים של בנק מרכזי.
כבר נאמר מספיק פעמים שהנגיד הישראלי הוא מעין חלוץ לפני המחנה של נגידים במדינות המתועשות. הוא הראשון שהעלה את הריבית במחצית השנייה של 2009 והוא הראשון שמדבר בצורה גלויה על חזרה לתפקוד רגיל של בנק מרכזי.
חלק מהתנהלות זו נובעת ממעמדו המיוחד של פישר בזירה הבינלאומית. פישר הוא אחד האנשים המוערכים באותה קהילה של נגידים ושרי אוצר במדינות המתועשות, הקובעים את סדר יום המדיניות הכלכלית. מעשיו הם ביטוי לדעותיו לגבי הצורך לממש במהרה אסטרטגיה של יציאה ממדיניות פיסקאלית ומוניטארית מרחיבה.
אבל יש גם פן אחר להחלטתו של הנגיד - הפן הישראלי של החלטתו. ישראל היא המדינה הראשונה, בה הבנק המרכזי יוצא מהמדיניות של הזרמת נזילות, אבל היא גם אחת המדינות המתועשות, בה הצמיחה חוזרת להיות חיובית וגבוהה מאפס; ישראל היא גם המדינה הראשונה, בה אמון הצרכנים התאושש מהמשבר וחזר לרמות של ימי הגאות, כפי שמראה מדד אמון הצרכנים של "גלובס"; והיא המדינה בה התפתחו תנאי גאות בשוק הנדל"ן למגורים, בניגוד למה שקורה בכמעט כל מדינה תעשייתית אחרת.
סיכון נמוך
למעשה, התנאים במשק הישראלי בסוף 2009 הם הנוחים ביותר להעלאת ריבית, גם ביחס למה שקרה עד לפני כמה חודשים בכלכלה המקומית, וגם ביחס למה שמתרחש מעבר לים. בכל הקשור לישראל, פישר רואה לפניו ביקושים שהולכים וגדלים, תוך התרחבות של התוצר, וירידה איטית באבטלה. בנוסף לכך, ואולי בעיקר, פישר רואה לפניו דולר שמתחזק בעולם, ומעניק לו דרגות חופש נוספות. מבחינתו תנאים אלה מאפשרים העלאת ריבית, כאשר הסיכון להסב נזק לענפי המשק הוא נמוך יחסית.
ומה הלאה? מתוך הודעת בנק ישראל ברור כי הנגיד לא יסתפק עוד בהימצאות של האינפלציה בתוך טווח היעד הממשלתי, שהוא 1% עד 3% לשנה. פישר חוזר למה שהוא קבע בתחילת הקדנציה שלו כמטרה רצויה והיא אינפלציה של כ-2% לשנה, באמצע טווח היעד. ניתן לשער כי מבחינתו ניתן לחזור ולהעלות ריבית גם בעתיד, שכן ספק אם שיעור ריבית של 1.5% יספיק להחזיר את האינפלציה לקצב הרצוי. כל זמן שהתנאים האחרים - צמיחה, ביקושים ושער חליפין - מאפשרים זאת, הנגיד ימשיך בצעדה אל ה"נורמליות". זהו המסר של פישר לא רק למשק הישראלי, אלא לכמעט כל נגיד אחר: כאשר הזדמנות לצאת מתנאי החירום, יש לנצל אותה. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.