"המדינה לא רוצה להמשיך לעודד קבוצות רכישה, כי הן כולן במרכז הארץ, של אנשים בעלי יכולת כלכלית מהממוצע ומעלה. גברת כהן מחדרה או מפריפריה רחוקה אחרת לא יכולה להינות מהטבות המס שיש לקבוצות רכישה". כך אמר רו"ח גל גרינברג, מנהל המחלקה המקצועית במע"מ, וחבר בוועדה הפנימית של רשות המסים, לבחינת קבוצות רכישה. גרינברג דיבר ביום עיון שערכה לשכת עוה"ד בנושא מהפכת המע"מ, בהנחיית עו"ד שוש שחם.
גרינברג תקף את קבוצות הרכישה, שנהנות לדעתו שלא בצדק מהקלות מס, ואולם אמר כי הוא נחשב למיליטנטי בוועדה, בעוד שאחרים רואים זאת אחרת. גרינברג: "היום רואים יותר קבלני בנייין רגילים שהופכים להיות יזמים של קבוצות רכישה; אפילו עורכי דין כבר הופכים להיות יזמים של קבוצות רכישה, וזה רק כדי להינות מהחיסכון במע"מ ולא לכך היתה הכוונה בהקלות שיש לקבוצות רכישה, כי הן מיועדות לאנשים פרטיים, ליחידים ולא עוסקים מורשים".
לדבריו, קבוצות הרכישה הנוכחיות, "הן לא ממש קבוצות רכישה": "קודם הקרקע ושירותי הבנייה מתארגנים ואז מחפשים רוכשים והרוכשים כאילו מתארגנים בקבוצת רכישה, ולכן דרישת מע"מ היא שיוטל מע"מ על הדירות בקבוצת רכישה".
לדבריו, ניתן להסדיר את הנושא בחקיקה, אך לא בהכרח, כי יש גם פתרונות אחרים. גרינברג: "ניתן לראות בכך עסקה מלאכותית וגם אפשר לבוא לבעל הקרקע ולומר לו: מכרת ל-50 איש מקרקעין, זו עסקה מסחרית, שיש עליה גם מע"מ וגם מס הכנסה. או, אפשר לקרוא ליזם ופשוט לקבוע שהוא ארגן הכל והכל חייב במס ולנהל ספרים כדין ולקזז את כל חשבוניות המס שקיבל".
סגנית היועמ"ש במע"מ, איריס וינברגר, שהתייחסה לדיוווח המקוון במע"מ, שאמור היה להתחיל ב-1 בינואר, אמרה כי הנזק מחשבוניות פיקטיביות מגיע להיקף של 9 מיליארד שקל. לדבריה, גם הדיווח המקוון לא יכול להדביר לחלוטין את תופעת החשבוניות הפיקטיביות.
שופט בית משפט השלום בתל-אביב, חנן אפרתי, אמר כי הענישה בחשבוניות פיקטיביות היא כיום חמורה ביותר, "כך שמי שיושב ביום ששי בערב עם חברים בסלון ומתייחס לעבירות מס כאל עבירות לא חשובות, שיתחיל לשנות את דעתו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.