הצעת חוק: פיקוח על שכר בעלי השליטה בחברות בעלות חוב לבעלי אג"ח

יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, ח"כ חיים כץ, הניח הבוקר שתי הצעות חוק - האחת נועדה לקבוע מנגנון פיקוח על שכר בעלי השליטה בחברות בעלות חוב כלפי בעלי אג"ח, והאחרת למנוע מחברה שלא עמדה בהתחייבויותיה הכספיות לבעלי האג"ח חלוקת דיבידנד לבעלי המניות, גם אם הגיעה להסדר תשלומים לבעלי האג"ח.

בדברי ההסבר להצעת החוק, כותב כץ כי כדי למנוע שכר מופרז למי שאינו משלם את חובותיו, יש להתאים את מדיניות השכר בחברה הנמצאת בהליכים של הסדר חוב למדיניות השכר במגזר הציבורי. "כיום יש מעל 100 חברות שקיימת סבירות גבוהה שיפעלו לכפות על מחזיקי אגרות החוב שלהן הסדר, צעד שגורם נזק אדיר ובלתי הפיך לכספי קרנות הפנסיה וקופות הגמל של ציבור החוסכים בישראל, שאינם זוכים להגנה ראויה מקופות הגמל וחברות הביטוח על כספיהם", כותב כץ. לדבריו, "זהו מצב מעוות שבזמנים קשים, שבהם קיימים חובות כספיים עצומים של חברה לבעלי האג"ח שלה, אין כלל פיקוח או הגבלה על שכר בעלי השליטה, חברי הדירקטוריון ועובדיה. מן הראוי כי דווקא בזמנים אלו כל עוד לא נפרע מלוא החוב של החברה כלפי בעלי האג"ח, בעלי השליטה לא יוכלו למשוך ולו שקל אחד מתוך הכספים של החברה, גם לא בגין תשלומי שכר".

בהצעת החוק השנייה, מוצע כי חברה שלא עמדה בהתחייבויותיה הכספיים לבעלי האג"ח לא תוכל לחלק דיבידנד לבעלי המניות, גם אם הגיעה להסדר תשלומים לבעלי האג"ח. לדברי כץ, "לא ייתכן שבעלי חוב לאג"ח יעשו קופה, ולפני שהם עושים 'תספורת' להלוואות שנתנו לציבור, יבינו שהם לא יכולים עוד לחלק דיבידנדים ומשכורות עתק".