המהנדסים "החבויים" בחברת החשמל - הקביעות לא מובטחת

אל מול סיפורי הפנסיות והמנופחות והאבטלה הסמוייה, מוחות נשות מהנדסים על-כך שהחברה מפטרת מהנדסים רבים בכל שנה, חלקם לאחר שעברו הכשרות יקרות ■ משכורתו של מהנדס מתחיל בחברת החשמל מורכבת משכר בסיס של 4,000 שקל

כשא' קורא בעיתונים על משכורות העתק בחברת חשמל הוא לא יודע אם לצחוק או לבכות. את סיפורם של נהגי האוטובוס בחברת חשמל שמרוויחים 40 אלף שקל בחודש כמעט כל אחד מכיר, כמו גם את הלשכות מנופחות בפקידים והאבטלה הסמוייה.

אבל בחברה קיים גם צד שני הרבה פחות מוכר של עובדים המועסקים בתנאים הרחוקים מהתדמית שיש לחברה בציבור. בעצומה שהוגשה לאחרונה לדירקטורים בחברה מחו נשות מהנדסים על-כך שהחברה מפטרת מהנדסים רבים בכל שנה, חלקם לאחר שעברו הכשרות יקרות. לטענת מגישות העצומה לא ייתכן שמהנדסים יפוטרו מהחברה בשעה שעובדים אחרים שאינם בעלי הכשרה טכנולוגית או מיומנות מקצועית אחרת יזכו לקביעות, רק בזכות קשרים ופרוטקציות.

משכורתו של מהנדס מתחיל בחברת החשמל מורכבת משכר בסיס של 4,000 שקל. יחד עם שעות נוספות, תוספות והטבות שונות יכול מהנדס ללא קביעות להגיע למשכורת ברוטו של כ-12 אלף שקל בחודש.

א' היה אחד מהם. במשך חמש שנים הועסק בהקמת תחנות הכוח החדשות בגזר, חגית וחיפה. אחרי חמש שנים פוטר, לאחר שנדחתה בקשתו לקבל קביעות. תיאורטית החברה יכולה לשוב ולקלוט אותו בעוד שנה לתקופה נוספת של חמש שנים. אבל לא' בן ה-37 יש סיבות טובות לא לרצות לחזור. אף אחד לא מבטיח לו קביעות או עבודה עד הפנסיה. מרבית הסיכויים הם שבתום תקופת חמש השנים הנוספת הוא ימצא עצמו שוב מחוץ לחברה ובגיל 43 סיכוייו למצוא עבודה יהיו נמוכים בהרבה.

מצד שני, גם החיים מחוץ לחברת החשמל לא קלים. למהנדסים מסוגו של א', המתמחים בהתקנת טורבינות גז במחזור משולב, אין הרבה מקומות עבודה אלטרנטיוויים. חלקם מהגרים מישראל לארצות אחרות ואחרים נאלצים להתפשר בשכר או בסוג העבודה. אחד ממכריו של א' חזר לעבוד בחברת חשמל כפועל. בגיל 49 מועסק המהנדס הוותיק בהנחת כבלים.

לפני מספר ימים הוגשה לחברי דירקטוריון בחברת חשמל עצומה מטעם נשות מהנדסים בחברה. בפנייה, מוחים כותבי העצומה על כך שבשעה שמהנדסים העובדים בחברה ב"תפקידי ליבה" הולכים הביתה, מעניקה חברת חשמל קביעות לעובדים לא מיומנים. "חברת החשמל קיבלה אותנו לפני שנים והשקיעה בנו כספים רבים בלימודים הן בארץ והן בחו"ל" נכתב בעצומה "ברור לנו שאנו לא מספיק מקושרים לאנשים הנכונים בכדי לקבל קביעות בחברת החשמל. אין לנו מושג איך יתכן שפקידות שאת תפקידן יכול כל אחד לבצע, ללא השקעה בקורסים יקרים, יוצאות כמונו לביתן לאחר 10 שנים ,ולאחר מכן דואגים להפוך עולם ומלואו בכדי להוכיח כמה הן נחוצות לעבודה פקידותית ולהחזירן לחברת החשמל לקבלת קביעות".

סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת חשמל מר איקא יכין מסר בתגובה לפניית "גלובס" כי המהנדסים בחברת חשמל מקבלים קביעויות בשיעור כפול משיעורם באוכלוסיית עובדי החברה. על-פי הנתונים שהציג יכין בשלוש השנים האחרונות (2007 - 2009) העניקה החברה 441 קביעויות, מתוכן ניתנו 125 קביעויות לסקטור המהנדסים (28.3%), למרות שסקטור זה מהוה רק 14.5% מכלל מצבת כ"א של החברה. עם זאת הוסיף יכין כי "לאור העובדה שלא מתקיימים מבצעי פרישה מוקדמת, כמות התקנים הקבועים המאפשרת שימור כוח אדם איכותי, בו אכן הושקעו משאבים רבים, הינה מצומצמת ביותר בלשון המעטה, ולפיכך אין אפשרות להעניק קביעות באופן הנותן מענה לכל הצרכים, ואנו נאלצים להיפרד בצער מחלקם של העובדים".