ליברמן נגד מפכ"ל המשטרה: "זה האבא והאמא של שיבוש חקירה"

חילופי האשמות חריפים בין שר החוץ למשטרה בעקבות הפרסום אתמול אודות ערוץ החקירה החדש נגדו בגין שיבוש הליכי משפט ■ ליברמן ליועמ"ש ולבג"ץ: להורות על חקירת מח"ש בשל ההדלפות מהחקירות נגדי

חילופי האשמות חריפים בין שר החוץ אביגדור ליברמן לבין המשטרה בעקבות הפרסום אתמול (ג') אודות ערוץ החקירה החדש נגדו, בדבר הדלפת מסמך חיקור הדין שהגישה הפרקליטות לשלטונות בלארוס במסגרת חקירתו בפרשת השוחד והלבנת ההון. לפי החשד, שגריר ישראל לשעבר בבלארוס, זאב בן-אריה, הדליף לליברמן את המסמך - ובתמורה קודם במשרד החוץ.

אמש פנה סניגורו של ליברמן, עו"ד ירון קוסטליץ, ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בדרישה שיורה על חקירת מח"ש בעקבות מה שהגדיר "הדלפה" של פרטים מתוך חקירתו של ליברמן אתמול. הבוקר (ד') עתר ליברמן לבג"ץ בדרישה לפתוח מחדש את חקירת מח"ש בנוגע להדלפת מסמך סיכום החקירה שלו ב-2008.

אף שדובר המשטרה פירסם אתמול בצהריים הודעה רשמית לעיתונות בעקבות חקירתו של ליברמן אודות החשדות החדשים, והדבר נעשה בהתאם לכללים המקובלים ולהנחיות היועמ"ש על דיווח בעניין חקירותיהם של נבחרי ציבור, טוענים ליברמן וסניגוריו כי המשטרה היא זו ששיבשה - בעצם הפרסום - את הליכי החקירה.

"הפרטים פורסמו בצורה מעוותת על-ידי לשכת המפכ"ל על מנת לייצר לחץ על דעת הקהל", אמר ליברמן הבוקר עם הגיעו לבית המשפט העליון. "זה האבא והאמא של שיבוש חקירה. ה'עליהום' והסתערות עליי מצביעים על מצוקת המשטרה יותר מאשר על הראיות".

"הדלפות חוזרות"

"טרם חלפה ולו שעה קלה מסיום החקירה, ופרטי החקירה הודלפו לאמצעי התקשורת על-ידי מי מאנשי משטרת ישראל", כתב קוסטליץ לוינשטיין אמש. "ההדלפות החוזרות ונשנות מהחקירה מהוות עבירות חמורות של שיבוש מהלכי משפט. באותה הנחישות והדבקות שבה חקרה המשטרה את ליברמן במשך 10 השנים האחרונות, יהא זה ראוי ומתבקש כי מח"ש תחקור את ההדלפות שלא כדין מהיום".

מכתבו של קוסטליץ לוינשטיין נשלח אמש, עוד לפני שצוות סניגוריו של ליברמן למד כי המשטרה פירסמה הודעה רשמית - ולא "הדלפות" כטענתם. ואולם, פרקליטיו של שר החוץ עומדים מאחורי הטענות, בנימוק כי כלי התקשורת פירסמו פרטים רבים מתוך החקירה, מעבר למה שפורט בהודעה. במשטרה זעמו על ההאשמות מצד ליברמן, שנחשד בעצמו בחקירה הנוכחית בעבירת שיבוש מהלכי משפט.

חקירה מחודשת

במקביל להתפתחויות אלה, עתר הבוקר ליברמן לבג"ץ נגד מנהל מח"ש, הרצל שבירו; פרקליט המדינה, משה לדור; והיועמ"ש יהודה וינשטיין; בדרישה לפתוח מחדש את חקירת מח"ש לגילוי המדליף לתקשורת של מסמכי סיכום חקירתו של ליברמן, כפי שנמסר למפכ"ל המשטרה.

חקירת מח"ש זו נפתחה בעקבות עתירה קודמת של ליברמן לבג"ץ, ואולם ביולי 2009 הודיע שבירו לעו"ד יעקב וינרוט, סניגורו של ליברמן, כי לא ניתן היה למצוא את המדליף מאחר שבית המשפט סירב לאשר למח"ש לקבל את נתוני שיחות הטלפונים של 13 קציני המשטרה, "שותפי הסוד" בחקירת ליברמן.

עוה"ד וינרוט וקוסטליץ הגישו ערר לפרקליט המדינה לדור על החלטת מח"ש לסגור את החקירה, ואולם היועץ המשפטי לממשלה הקודם, מני מזוז, בימיו האחרונים בתפקיד בינואר 2010, החליט לדחות את הערר ולהותיר את התיק סגור.

"משרד המשפטים החליט לסגור את תיק החקירה כבר בראשיתה של החקירה", נטען בעתירה לבג"ץ, "מבלי שננקטו פעולות חקירה בסיסיות".

ליברמן דורש לפתוח מחדש את החקירה ולזמן את 13 הקצינים שותפי הסוד - הכוללים את המפכ"ל וראשי אגף החקירות והמודיעין - לבדיקות פוליגרף במטרה למצוא את המדליף.

בתוך כך, נציבות שירות המדינה סיכמה עם משרד החוץ על יציאתו לחופשה ללא הגבלת זמן של זאב בן-אריה, שגריר ישראל לשעבר בבלארוס, המעורב בפרשה.

לדור: החלטה אם להעמיד את ליברמן לדין - תוך שבועות

"אנחנו נמצאים היום בתחנה מתקדמת יחסית בפרשת ליברמן. אני מקווה מאוד שבקרוב, תוך סדר גודל של שבועות, תהיה החלטה האם להעמיד את ליברמן לדין" - כך אמר אמש פרקליט המדינה, משה לדור, בראיון לתוכנית "פוליטיקה" בערוץ 1.

לדור הוסיף כי ההחלטה אם להעמיד את ליברמן לדין תתקבל על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בכפוף לשימוע שאליו יוזמן השר, במקרה שבחומר הראיות יימצא כי הוא ביצע עבירות פליליות.

לדור דחה את הביקורת הציבורית כלפי התמשכות החקירה בעניינו של ליברמן. "את מרבית תקופת חקירת ליברמן ניצלנו כדי להתמודד בבית המשפט עם הקשיים שיצר הצד שכנגד, שלא איפשר לנו לקבל את החומרים שנטען לגביהם שהם חסויים ובסופו של דבר כן נמסרו", אמר.

לדבריו, "החקירה הנוכחית החלה לפני שנתיים וחצי בתנאים קשים, וחלק גדול מהתקופה בוזבז בהמתנה להחלטת בית המשפט בשאלה האם החומרים שנאספו ברחבי העולם חשופים בפני התביעה והמשטרה".

בתשובה לשאלה האם מופעלת בקרה יעילה על התנהלות הפרקליטות, השיב פרקליט המדינה כי לפחות 6 גופים שונים - הכוללים את נציבות שירות המדינה, אגף המשמעת בנציבות, ועדת האתיקה בלשכת עורכי הדין, מבקר המדינה, נציבות תלונות הציבור ובתי המשפט - עושים כן.

עם זאת ציין לדור: "אני לא מתנגד לכך שתהיה ביקורת נוספת על הפרקליטות גם מעבר לגופים שהזכרתי".