הדולר איבד גובה היום במסחר מול השקל, על רקע פרסום הנתונים המעודכנים על הצמיחה של המשק הישראלי ב-2009. יום המסחר במטבעות נפתח ביציבות אולם ככל שהתקדמו מחוגי השעון הלך השקל והתחזק ולפני זמן קצר קבע בנק ישראל את השער היציג של הדולר בירידה של 0.48% לרמה של 3.748 שקלים האירו נסחר בירידה של 0.15% ושערו היציג נקבע על 5.10 שקלים. בעולם עבר האירו לעליה של 0.1% לרמה של 1.361 דולרים.
בזירת המאקרו המקומית: הלמ"ס דיווחה היום כי התוצר המקומי הגולמי (התמ''ג), במחירים קבועים, עלה בשנת 2009 ב-0.7%, לאחר עלייה של 4.0% ב-2008 ושל 5.2% ב-2007. מדובר בנתנוים מפתיעים לטובה שכן לפי האומדן הראשון שפורסם לפני כחודש, הגיע הצמיחה לחצי אחוז בלבד.
יתכן כי ההסבר לכך טמון בנתונים של הרבעון האחרון של 2009 בה נרשמה צמיחה של 4.9% וזאת לעומת האומדן הראשון שביצעה הלמ''ס ממנו עלה כי הצמיחה היתה 4.4% בלבד בחישוב שנתי וזאת, לאחר עליות של 3.6% ברבע השלישי ושל 1.3% ברבע השני שבאו לאחר ירידה של 2.7% ברבע הראשון של 2009.
בעולם דווח הבוקר בסין כי היצוא זינק בפברואר מעל לציפיות ורשם קפיצה של 46% לעומת החודש המקביל אשתקד. העודף במאזן המסחרי של סין הצטמצם לשפל שנתי של 7.6 מיליארד דולר בחודש שעבר.
נביא הזעם, הפרופ' נוריאל רוביני, ממשיך להזהיר מפני השתלטות אופוריה, או אופטימיות מוגזמת, בעקבות נתוני החודשים האחרונים בארה"ב ובעולם המצביעים על התאוששות מהירה למדי מהמיתון הקשה. במאמר שפרסם אומר רוביני כי הכלכלה האמריקנית עומדת בפני אתגרים גדולים בחצי השני של 2010 וקרובה מאוד לנקודה בה היא עלולה להדרדר שוב להאטה וליצור מצב של תחתית כפולה. בתסריט האופטימי ביותר היציאה מהמיתון תהיה בצורת U , כלומר התאוששות איטית והדרגתית.
מעברו השני של האוקיינוס דוווח אמש בארצות הברית כי מדד התעסוקה המשולב רשם בפברואר את עלייתו השישית ברציפות. כך הודיע מכון Conference Board. המדד הוסיף 13.4%, בשיעור שנתי, בששת החודשים האחרונים - עלייתו המהירה ביותר מ-1994. להערכת בכיר במכון, עלייה רצופה זו מבשרת על תחילת עלייה במספר המשרות בפתח.
לדבריו, בפעמיים האחרונות, בהן התאוששות כלכלית לא לוותה בעלייה תעסוקתית (ב- 1991 ו-2002), נגרם הדבר עקב ירידה מתמשכת במספר המשרות בתעשיית החרושת, בעוד הפעם, לנוכח התאוששות חזקה בייצור התעשייתי, גדל מספרן זה חודשיים. במכון סבורים, שמספר המשרות בתעשייה יוסיף לגדול, וישליך לטובה על מספר המשרות הכולל. במכון מציינים, שארבעה משמונת סעיפי המדד עלו הפעם: מספר המועסקים הזמניים, מספר המשרות הזמינות/מוצעות, מדד הייצור התעשייתי ומדד המכירות במגזרי החרושת והמסחר.
ביום ו' נמסר, במפתיע, על עלייה באשראי הצרכני בארה"ב. נתון זה משתלב עם מדד התעסוקה ונוסך אופטימיות זהירה לגבי הצריכה הפרטית בארה"ב ברביעים הבאים. רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, מציין כי אם מגמה זו תתאמת, ההשלכות תהיינה התחזקות נוספת בשער הדולר ברחבי העולם, עלייה בתשואות הפדיון על איגרות החוב האמריקאיות, בדגש על הסדרות הקצרות תחילה, ותמיכה במניות, בדגש על חברות הנסמכות על השוק המקומי.
כמו כן, "מדובר בחדשות טובות עבור חברות יצרניות בחו"ל, הנסמכות על ייצוא לארה"ב. בנוסף, מדובר בנתון שיקרב את העלאות הריבית הראשונות בארה"ב, שכן בהתאם לניסיון העבר, הבנק הפדראלי נרתע מהידוק מוניטארי לפני שהשתכנע שההתאוששות בשוק העבודה המקומי מתבססת".
"ההשלכות אצלנו תפעלנה לרעת השקל ותכבדנה על האג"ח הלא צמודות, משום הצטמצמות הפרשי תשואות הפדיון בינן לבין האג"ח האמריקאיות המקבילות. עם זאת, רצוי להמתין מעט ולהיווכח אם המגמה החיובית, הטנטטיבית עד כה, מתבססת".
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.