אלי אברמוב: "לממשלה יש כסף לתשתיות"

להערכת אברמוב העומד בראש קבוצת ברן, תחום שיצמח במהירות הרבה ביותר בשנתיים-שלוש הקרובות הוא האנרגיה, בדגש על פרויקטים בתחום הגז הטבעי, אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית

"כשבודקים את לוחות הזמנים של הפרויקטים הגדולים בתחום התשתיות מגלים, ששלב הביצוע קצר משמעותית משלב קבלת ההחלטות", כך אמר מנכ"ל חברת ברן, ד"ר אלי אברמוב.

למרות זאת, מאמין האיש העומד מאז יולי 2009 בראש קבוצת ההנדסה הגדולה בישראל, כי תוכנית נתיבי ישראל של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר התחבורה ישראל כץ תצליח "לתת דחיפה רצינית" להשקעות בתשתית בשנים הקרובות.

ברן, המנהלת פרויקטים רבים עבור החברה הלאומית לדרכים (לשעבר מע"צ), צפויה להיות אחד הנהנים העיקריים מכך. "היקף הפרויקטים שבהם אנו מעורבים כיום מול מע"צ עומד על כמיליארד שקל. אני מאמין שההיקף הזה יגדל בעקבות התוכנית פי 3 או 4 בתוך שנתיים שלוש".

אברמוב הצטרף לברן בשלהי 2008, לאחר קריירה בת 33 שנה בקריה למחקר גרעיני בדימונה. בתפקידו האחרון שימש משנה למנכ"ל הכור ושמו הוזכר כאחד המועמדים לתפקיד המנכ"ל, שבו זכה בסופו של דבר האלוף במיל' אודי אדם. בברן מילא במשך מספר חודשים את תפקיד סמנכ"ל לפיתוח עסקי, וב-1 ביולי מונה למנכ"ל הקבוצה, המעסיקה 1,800 עובדים ב-15 חברות ברחבי העולם ובמחזור שנתי של 1.5 מיליארד שקל.

בתחום התשתית התחבורתית עוסקת ברן בעיקר בניהול, פיקוח ובקרת איכות על פרויקטים של החברה הלאומית לדרכים. מבחינת ברן, היקף הפעילות בתחום התשתיות גדל בשנים האחרונות מ-9 מיליון ל-30 מיליון שקל. לדברי אברמוב, הפרויקטים התקציביים, שידעו שנים רזות, זוכים לאחרונה לעדנה. "לממשלה יש היום את הכסף להשקיע בתשתיות, וזה מורגש בשטח".

ברן אינה מעורבת בניהול פרויקטים של שיתוף המגזר הפרטי (PPP), שבהם נעשה הניהול על-ידי הזכיין. אברמוב סבור שעלויות עקיפות המגולגלות על הציבור מביאות לכך שעלותם הסופית של הפרויקטים האלה גבוהה מהנתונים הרשמיים. כדוגמה הוא מביא את נושא המימון, שהפך לאקוטי בשנתיים האחרונות. "עלויות גיוס המימון של היזם הפרטי גבוהות משמעותית מאלו של המדינה - וזה מקבל ביטוי במחיר שמשלם הציבור, בין אם באמצעות הגבייה (בפרויקטים של BOT כמו כביש 6) או הסבסוד (בפרויקטי PFI כמו כביש 431)".

בתחום הרכבות מעורבת ברן בניהול פרויקטים כמו קו קרית גת באר שבע והקו המהיר לירושלים. אחת היוזמות האחרונות שעלו בתחום היא להפריט את מתחמי התחנות, רעיון שלדעת אברמוב יכול לשאת ערך מוסף משמעותי במידה ויוקצו שטחי מסחר ליזם.

תשתיות התחבורה מהוות נתח של 5%-6% מסך פעילות ברן בישראל, לצד תחומים כמו פרויקטים לתעשייה ותשתיות תקשורת. להערכת אברמוב, תחום שיצמח במהירות הרבה ביותר בשנתיים-שלוש הקרובות הוא האנרגיה, בדגש על פרויקטים בתחום הגז הטבעי, אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית. ברן ביצעה כקבלן עבודות להתקנת מתקנים פוטו-וולטאיים (PV) לייצור חשמל בגרמניה בהיקף 5 מגה ואט, ובישראל בהיקפים קטנים יותר.

בשנים הקרובות תיכנס ברן גם ליזמות בתחום, ובכוונתה להשקיע 80 מיליון שקל בהצבת מתקני PV על גגות מבנים המצויים בבעלותם. אברמוב מקווה שהתקצרות ההליכים הבירוקראטיים ושיתוף פעולה רב יותר מצד הבנקים יאפשרו לזרז את הפעילות בתחום.