לאחרונה אישרה הממשלה תוכנית רב-שנתית מקיפה לשדרוג תשתית התחבורה, הכוללת השקעות של עשרות מיליארדי שקלים על פני העשור הקרוב בכבישים וברכבות. בבנק ישראל אומרים כי בשל גודלה של ההשקעה ואורך הזמן שבו היא תשפיע על תקציבי המדינה חשוב לבדוק את רמת העמידה ביעדים ואת התממשות ההערכות שעל פיהן מתוקצבים פרויקטים מסוג זה.
כדי לעמוד על הסיכון הנובע מהתוכנית למסגרת התקציב לשנים הקרובות החליטו בבנק ישראל לבדוק אם פרויקטים בתחום התחבורה בישראל מסתיימים בעלות גבוהה משמעותית מהמתוכנן, ואם משך ביצועם רב מהמצופה.
מהבדיקה עולה כי ב-64% מהפרויקטים של תשתיות תחבורה בישראל עלות הפרויקט גבוהה מאומדן העלות הראשוני, וב-82% אחוזים תאריך הסיום בפועל מאוחר מהתאריך המקורי. העלות הסופית גבוהה ריאלית ב-31%, בממוצע, מהתקצוב הראשוני, ובפרויקטים גדולים הפער הוא 45% אחוזים. האיחור הממוצע הוא כ-64% ממשך הפרויקט המקורי. בכל שנה כוללת הצעת תקציב משרד התחבורה תקציבים לבניית תשתיות תחבורה.
כדוגמא מציינים כלכלני בנק ישראל את הקו המהיר לירושלים (A1), שהוא הפרויקט הגדול במדגם. הפרויקט הופיע בתקציב לראשונה בשנת 2004, בעלות כוללת של 4 מיליארד שקל ועם צפי סיום ברביע הרביעי של 2008. עלותו המדווחת לא השתנתה ב-2005 ו-2006, עלתה ב-2007 ל-5 מיליארדי שקל, ב-2008 ל-5.3 מיליארדים וב-2009 ל-6.7 מיליארד שקל. ב-2009 צפי הסיום היה לרביע הראשון של 2016. בסך הכול גדלה העלות הכוללת ב-69 אחוזים בחמש שנים, והפרויקט עדיין רחוק מאוד מסיומו.
בפרספקטיבה בין-לאומית, בהתבסס על ניתוח פרויקטים דומים במדינות אחרות. במחקר המקיף 256 פרויקטי תחבורה שבוצעו ב-20 מדינות והסתיימו בין השנים 1927-1998 נמצא כי ב-86% מהם העלות בפועל הייתה גבוהה מהאומדן (במחירים קבועים), וכי, בממוצע על פני כל הפרויקטים, גדלה העלות ב-28%.
מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, מציין בתגובה לדוח כי הכשל המרכזי בעמידה בלוחות הזמנים ובתקציב של פרויקטים בתחום התחבורה נובע מתכנון לא מדויק שמספקים מזמיני העבודה לקבלנים המבצעים. בנוסף, שיטת המכרזים וריבוי החוזים בהם תנאים מקפחים יוצרים מראש כר נרחב לסכסוכים בין מזמין העבודה לבין הקבלן המבצע שעלול לבוא לידי ביטוי בעיכוב בלוחות הזמנים ובפער בתקציב, שהרבה פעמים הוא מראש אינו ריאלי, ובין התוצאה הסופית. לדבריו, "התאחדות הקבלנים פועלת בשנים האחרונות בניסיון לאמץ בישראל חוזה אחיד שיחייב את כל מזמיני העבודות הציבוריים ויצור סדר בענף, זאת כנהוג במדינות המערב. חוזה אחיד יצמצם את התופעה המתוארת בדו"ח בנק ישראל" .
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.