מאוד נהנינו מהמדיניות המוניטארית המקלה שהנהיג בנק ישראל בשנה האחרונה. ממש לא משנה אם החזקת הריבית ברמה אפסית נעשתה בעקבות חולשתו המעיקה של הדולר, או שמא לנגד עיניהם של הקברניטים עמד חשש אמיתי מהאטה בצמיחה.
כך או כך נהנינו מאוד, וכל מי שהיה מוכן לסכן את כספו בשוק הסולידי זכה לטפס במעלה המדרון התלול של אחת מבועות האג"ח המנופחות ביותר שידע שוק ההון בישראל.
אלא מה, כל בועה דינה להתפוצץ. עתה לא נותרה בידי מקבלי ההחלטות ברירה ונראה שאלה יאלצו לקבל בקרוב החלטה אמיצה לשפוך מים צוננים לתוך המדורה. הריבית תעלה כדי לקרר את שוק האג"ח הרותח ובמטרה למתן את ציפיות האינפלציה השועטות אל עבר הגבול העליון של יעד הממשלה.
תיק האג"ח בסכנה
למעלה מ-7 מיליארד שקלים תמימים נזרקו לקרנות האג"ח הקונצרניות מאז תחילת השנה, ואלה דחפו את מדדי האג"ח להניב ברבעון אחד תשואה שלא מביישת שנה שלמה. ירידה במדד המחירים לצרכן בשני החודשים הראשונים של 2010 יצרה אשליה כאילו האינפלציה נמצאת בשליטה ולא יהיה צורך בהעלאת ריבית עוד תקופה ארוכה. הביקוש היה רב כך שלא ניתן היה לספק את הסחורה, ועליות השערים שהציגו מדדי האג"ח בהתמדה סחפו גם את יושבי הפיקדונות המסורתיים להשתתף בחגיגה.
והינה בסוף השבוע שעבר נפל דבר. העלאת ריבית מפתיעה ע"י הבנק המרכזי בהודו ברבע אחוז בלבד שינתה את התמונה כולה, וזו הציפה מחדש את החששות מפני התפרצות אינפלציונית וחזרה למתווה של ריבית עולה. אינפלציה מוגברת בשווקים המתעוררים תגרור בוודאי עלייה דרמטית במחירי הסחורות והאנרגיה בתבל, וכתוצאה מכך יאלצו הבנקים המרכזיים להגיב בהעלאת ריבית מוקדם מהצפוי.
אפיקי האג"ח הקונצרניים והממשלתיים, הן הצמודים והן השקליים בריבית קבועה, מתומחרים היום ביתר, בהנחת מתווה ריבית עולה במתינות רבה. תמחור מחדש של העלאת ריבית מהירה ומוקדם מהצפוי יוכל לזעזע את האג"ח הארוכות, ואלה עלולות להשיל מערכן למעלה משלושה אחוזים בתוך זמן קצר. כדי להימנע מתסריט אימה שכזה עלינו לרכז עתה השקעה במח"מ קצר ביותר או באג"ח בריבית משתנה, גם במחיר של ויתור על התשואה הגלומה בהשקעה.
מדדי המניות יישארו אדישים
עפ"י מודל גורדון להערכת שווי חברות, שוויה של מניה למעשה משקף את הערך הנוכחי של תזרים המזומנים העתידי שצפוי להתקבל מהדיבידנדים שיחולקו לבעלי המניות. בהנחה שלא נשנה את גובה הדיבידנד בעתיד, היוון התזרים ע"י ריבית גבוהה יותר יפגע בשווי המניה. לפיכך ניתן לכאורה להניח שהעלאת הריבית ע"י בנק ישראל תשפיע לשלילה גם על מדדי המניות.
אולם לא כך הדבר במקרה הנדון. העלאת ריבית משפל היסטורי מגיעה כפועל יוצא של התאוששות וחזרה למתווה יציב של צמיחה. גידול בצמיחה מרמז על אפשרות להגדלה של הדיבידנד בעתיד וכך תקוזז ההשלכה השלילית של העלאת הריבית על שוויה של המניה. אם כך בתרחיש הסביר, להעלאת הריבית מרמת השפל בה היא מצויה לא תהיה כל השפעה על מדדי המניות.
בתסריט אופטימי יותר ניתן אף להעריך ששוק המניות יגיב בחיוב ניכר למהלך. הכספים שיגרעו מאפיקי האג"ח המוכים יוסתו בחלקם לאפיקים אחרים כדי להניב תשואה, ולא מן הנמנע שנהיה עדים לזרימה מאסיבית של כספים גם לכיוונם של מדדי המניות.
יתכן שסוף השבוע החולף סימן את נקודת המפנה ויתכן שעוד לא הגיעה השעה, אך שוק האג"ח הרותח יתקרר בוודאי במוקדם או במאוחר, במהלך כואב שילווה את העלאת הריבית לרמה שתתאים יותר למצב המשק וציפיות הצמיחה. למרות התשואה החריגה שהניב לכם תיק האג"ח בעת האחרונה לא ישתלם להישאר נאמנים.
כעת הוא זמן נח לקבל החלטה לנטוש את האפיק ולבחור מסלול חדש להשקעה.
- אלדר גנזל הוא מנכ"ל אסטרטג בית השקעות
- eldar@astrateginvest.co.il
- האמור אינו מהווה המלצה לרכישה, החזקה או מכירה של נכסים פיננסיים כלשהם והעושה זאת פועל על דעתו בלבד
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.