נפתח בווידוי:
בכל פעם שאנו פותחים דו"ח שנתי של אחת מהחברות הישראליות שנסחרות בנאסד"ק אנו נושאים תפילה קטנה. "אולי הפעם החברה תחשוף את שכר מנהליה הבכירים, ולא תסתפק בציון הסכום המצטבר ששילמה לקבוצה של מנהלים בכירים ודירקטורים", ומגלים לאחר מספר דקות שתפילתנו לא נשמעה.
החברות הישראליות שנסחרות בשוק ההון האמריקני, למי ששכח, אינן מחויבות בפירוט שמי של שכר מנהליהן הבכירים. בניגוד לחברות שמוגדרות ע"י הרשות לני"ע האמריקנית כאמריקניות, הישראליות - שמוגדרות כזרות - חייבות לציין רק את הסכום המצטבר ששילמו לקבוצה של מנהלים בכירים ודירקטורים.
ביום חמישי האחרון גילינו כי יש יוצאים מן הכלל, ומי שעזרה לנו בכך היא החברה הישראלית RRsat, המספקת פתרונות להעברת שידורי טלוויזיה ורדיו בין מדינות באמצעות לוויין וניידות שידור, ונסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 212 מיליון דולר.
RRsat חשפה בדו"ח השנתי שהגישה ביום חמישי האחרון, כי אשתקד שילמה לחמישה מנהלים בכירים סכום כולל של 3.2 מיליון דולר - נתון שבמבט ראשון אולי אינו מרגש, אך במבט שני מתגלה כחריג בהשוואה לתשלומי השכר הנהוגים בחברות ישראליות אחרות שנסחרות בנאסד"ק.
במקרה של RRsat לא מדובר בנתון חריג בהשוואה לשנים קודמות (ראו טבלה) כשרק בשנת 2005, בטרם הנפקת החברה, מדובר היה על סכום צנוע יחסית של 1.1 מיליון דולר. מכיוון שאצל RRsat מדובר בחמישה מנהלים, השכר הממוצע עמד אשתקד על 300 אלף דולר לאיש, לא כולל בונוס (כמעט פי שלושה מהעלות הממוצעת טרם הנפקת החברה).
שכר הוא עניין יחסי, והחריגה של RRsat בולטת בהשוואה לנתוני שכר של חברות ישראליות אחרות (ובעיקר מול חברות ששוויין גבוה באופן משמעותי מזה של RRsat). קחו כדוגמה את ענקית האבטחה צ'ק פוינט שנסחרת לפי שווי של 7.2 מיליארד דולר (פי 34 משווייה של RRsat). צ'ק פוינט שילמה בשנת 2008 (דו"ח החברה לשנת 2009 עדיין לא פורסם) לקבוצה של 11 דירקטורים ומנהלים 1.4 מיליון דולר בלבד, ואילו בשנים 2006 ו-2007 מדובר היה על 2.1 מיליון דולר ו-2 מיליון דולר בהתאמה (הרבה פחות ממה שמשלמת RRsat לחמישה אנשים בלבד).
לזכותה של RRsat ייאמר כי היא מפרטת את שווי הבונוסים שכלולים בשכר הכולל (להבדיל מעמיתותיה הישראליות), אך גם אלו מבליטים את "חריגות השכר" של החברה. בין השנים 2007 ל-2009 מדובר היה על בונוס כולל של 1.7 מיליון דולר (340 אלף דולר בממוצע למנהל).
RRsat נמנית על החברות הטובות מבין הישראליות שהונפקו בנאסד"ק. את 2009 סיימה החברה עם צמיחה בשיעור של 19%, ואילו בשנת 2008 (שהייתה שנת משבר) רשמה החברה צמיחה בשיעור של 33%. בנוסף, את 2006 (השנה בה הונפקה) סיימה RRsat עם רווח נקי של 7.3 מיליון דולר, ואילו עד 2009 זה כמעט הוכפל לרמה של 11.6 מיליון דולר.
עם זאת, מחיר מניית החברה - 12.23 דולר - נמוך מהמחיר לפיו הונפקה - 12.5 דולר - ורחוק מרחק שנות אור מהשיא אליו נסקה המניה בספטמבר 2007 (רגע לפני שמשבר האשראי פרץ) - 25.1 דולר.
3 למרות שהחברה אינה מתנדבת להעניק פירוט שמי של מקבלי השכר הבכירים, העובדה כי מדובר אך ורק בחמישה אנשים מקלה על מלאכת הזיהוי. לפי הדו"ח של RRsat, סביר להניח שמדובר בדוד ריבל, המנכ"ל; גיל אפרון, סמנכ"ל הכספים; ליאור ריבל, בנו של המנכ"ל המכהן כסמנכ"ל שיווק ומכירות; זיו מאור, סמנכ"ל טכנולוגיות, ומאיה ריבל, בתו של המנכ"ל המכהנת כסמנכ"לית תפעול (חמשת המנהלים הבכירים היחידים המצוינים בדו"ח).
העסקת קרובי משפחה אינה פרקטיקה מקובלת בקרב חברות ישראליות שנסחרות בשוק ההון האמריקני (להבדיל אלפי הבדלות משוק ההון המקומי), אך נראה כי כמו במה שקשור לשכר המנהלים, RRsat אינה טורחת להתאים עצמה לכללים הלא כתובים בשוק ההון האמריקני (שחשיבותם אינה נופלת לעיתים מזו של הכללים הכתובים).
ריבל האב (63), נזכיר, הוא מייסד החברה וכיום יש לו החזקה של 12.6%. בעלת המניות הגדולה בחברה היא Del Ta הנדסה, חברה בת בבעלות מלאה של רפק תקשורת שנסחרת בשוק ההון המקומי. לקרדן תקשורת, חברת בת בבעלות מלאה של קרדן ישראל הבורסאית, יש החזקה של 24.4%. RRsat מעסיקה כיום 215 עובדים (201 מתוכם בישראל), תוספת של 27 איש לעומת 2008 (גידול של 14%).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.