לאחר הדיון הסוער בפברואר האחרון בכנסת בסוגיית התמלוגים שמקבלת המדינה מתגליות נפט וגז בישראל, הודיעה היום (ג') שר האוצר יובל שטייניץ, כי הוא ממנה "ועדה לבחינת המדיניות בנושא משאבי נפט וגז בישראל". המלצות הוועדה יוגשו לאוצר עד חודש אוגוסט.
הוועדה תבחן אפשרות להעלות את המיסוי, התמלוגים והאגרות שצפויה המדינה לקבל מתגליות נפט וגז בישראל. נציין כי התמלוגים למדינה עומדים היום על 12.5%.
"התגליות המשמעותיות של גז בישראל והאפשרות לגילויים משמעותיים נוספים דורשים בחינה מחודשת של המערכת הפיסיקאלית (מיסוי, תמלוגים ואגרות) על מנת לבחון האם מערכת זו, שגובשה בשנת 1952, מתאימה גם למאה ה-21", מסר משרד האוצר. "הוועדה תבחן את המערכת הפיסקאלית על כל מרכיביה, תוך השוואה למדינות מערביות בעלות מאפיינים מאקרו-כלכליים ודמוקרטיים דומים, ותוך התחשבות בתנאים הכלכליים והגיאופוליטיים המיוחדים לישראל. על הוועדה להציע מדיניות פיסקאלית עדכנית שתחול על גילויי נפט וגז עתידיים".
בראש הוועדה יעמוד פרופ' איתן ששינסקי מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, אשר עמד בשנות ה-80 בראש ועדה ממשלתית לרפורמה במיסוי ליחידים, אשר המליצה להטיל מס רווחי הון בשיעור של 10%, לאחד הכנסות ולבטל פטורים. חברים נוספים בוועדה הנוכחית של האוצר הינם ד"ר אודי ניסן, הממונה על התקציבים במשרד האוצר; יהודה נסרדישי, מנהל רשות המיסים; פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה; וכן שאול צמח, מנכ"ל משרד התשתיות.
סוגיית התמלוגים למדינה בוערת לא פחות מאשר התגליות עצמן. בשלהי פברואר התנהל דיון סוער בוועדת הכלכלה של הכנסת, בראשותו של ח"כ אופיר אקוניס, בנושא תיקון חוק הנפט. הוועדה התכנסה לאור בקשתו של ח"כ כרמל שאמה, שטען כי חוק הנפט מיושן ויש להתאים אותו לזינוק במחירי הנפט והגז בעשור האחרון וכן לתגליות הגז האחרונות במאגרי "תמר" ו"דלית".
בדיון בוועדת הכלכלה דאז השתתפו מנהלי חברות האנרגיה והתקוממו על ההיסחפות של חברי הכנסת מחגיגת הנפט והגז. יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו, קרא לצנן את ההתלהבות והזהיר מפני אכזבות שיסבו השחקנים החדשים בשוק הנפט.
"אנחנו עדיין לא ערב הסעודית ובדרך מצפות לנו הרבה מאד אכזבות", אמר אז לוי. הוא התייחס גם לנתח שצפויה המדינה לקבל מ"תמר" ואמר: "כשרוצים להעלות את התמלוגים צריך לומר ששליש מההכנסות של מחפשי הנפט הולך למדינה בין במיסים ובין בתמלוגים; זה מפלה אותנו לעומת חברות תעשייתיות אחרות שמשלמות 32%. במקרה של 'תמר' המדינה תקבל 10 מיליארד דולר".
שותפות תמר: "החלטת שטייניץ תביא לאובדן האמון של משקיעים"
בהמשך להחלטת שר האוצר שותפות תמר אמרו בתגובה, כי "על פי עמדתנו, המדינה צריכה לעודד את המשך ההשקעות בתחום ואת התנופה שקיימת בו, וכל ניסיון לשינוי בסטטוס הקיים במערכת הפיסקאלית יגרום לפגיעה קשה במשק האנרגיה ובהתפתחות הכלכלית של מדינת ישראל, ויביא לחוסר ודאות שיגרום לאובדן האמון של משקיעים זרים ומוסדות פיננסיים בינלאומיים במדינה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.