הדולר היציג התחזק ב-0.51%, האירו שמר על יציבות

הדולר היציג נקבע ברמה של 3.738 שקלים ■ האירו נקבע על 4.989 שקלים לאחר שקודם לכן טיפס ל-5.013 שקלים ■ הערכות: בנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי ביום שני

הדולר והאירו התחזקו מול השקל בפתיחת יום המסחר המקומי במטבעות. זאת, בעת שבאסיה רשמו המדדים המובילים ירידות שערים לאחר סגירה מעורבת בוול סטריט אתמול. לאחר מכן שב האירו ונחלש בעקבות החדשות על הגרעון העצום של יוון.

בנק ישראל קבע את השער היציג בעלייה של 0.57% לרמה של 3.738 שקלים. האירו נקבע על 4.989 שקלים לאחר שקודם לכן טיפס ל-5.013 שקלים. בעולם מתחזק הדולר ב-0.43% לרמה של 1.338 דולרים לאירו.

משבר החוב ביוון, בינתיים, שוב מטלטל את השווקים. האיחוד האירופי ערך בדיקה נוספת לחובותיה של יוון והודיע היום (ה') כי הגירעון התקציבי שלה עלול לחצות את ה-14% תוצר, מה שמחק את העליות בשוקי המניות בעולם ושלח את החוזים העתידיים על מדדי המניות בוול סטריט לירידות של כ-0.5%. המדדים המובילים באירופה רושמים כעת ירידות של 0.8%-1%.

האיחוד האירופי מסר כי הגירעון של יוון עמד על 13.6% מהתוצר בשנה שעברה, גבוה יותר מהתחזית שעמדה על 12.9%. מלבד יוון, אירלנד סבלה מגירעון עמוק יותר של 14.3% מהתוצר בשנת 2009 וניצבת במקום הראשון בטבלת החובות באירופה. ראש ממשלת יוון,

ג'ורג' פאפנדראו, העלה מיסים וקיצץ בהוצאות בניסיון להוריד את הגרעון השנה לכ-8.7% מהתמ"ג ולהמשיך בקיצוצים על מנת להפחית את הגרעון עד ל-3% בשנת 2012, משימה שנראית כמעט בלתי אפשרית בעיקר עקב התנגדות קשה מאוד של האיגודים המקצועיים החזקים במדינה.

משבר החובות ההולכים ותופחים מתפשט מעבר למדינות ה-PIIGS (פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון, ספרד) למדינות נוספות החברות ב-OECD (הארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי), ביניהן כלכלות גדולות כגון ארה"ב. כך אומר היום פרופ' נוריאל רוביני בבלוג שלו. רוביני מזהיר כי חבילת חילוץ וסיוע ליוון לא תפתור את הבעיות של מדינות רבות באירופה. "הבעיות של אירופה נובעות מחוסר תחרותיות, חוקי עבודה נוקשים, רמות שכר גבוהות והתחזקות האירו בשנים 2002 עד 2008", כתב.

בארץ התפרסמו היום נתוני האבטלה. שיעור הבלתי מועסקים במשק ירד בחדות בחודש פברואר לרמה של 7.3% מכוח העבודה (נתוני מגמה), שהם כ-218 אלף מובטלים. מדובר בשיפור ניכר בנתוני האבטלה שכן שיעור האבטלה בשנת 2009 כולה עמד על 7.6%, שהם כ-230 אלף מובטלים.

כעת מעריכים מרבית כלכלני המאקרו שנגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, יותיר את הריבית ללא שינוי ביום שני הקרוב, לאחר העלאה ל-1.5% בסוף החודש הקודם. עם זאת, קיים סיכוי סביר שהריבית תמשיך לעלות גם החודש על רקע הנתונים החזקים של המשק הישראלי.

אתמול פרסם בנק ישראל את הדוח השנתי שלו. תחזית הצמיחה של המשק הועלתה ל-3.7% מ-3.5% לשנת 2010. התחזית של בנק ישראל היא לצמיחה של 4% בשנה הבאה. הצריכה הפרטית צפויה לעלות ב-4.5% השנה וב-4.3% בשנה הבאה. שיעור האבטלה צפוי לרדת מ-7.7% אשתקד ל-7% השנה ול-6.7% ב-2011.

הנגיד פישר אמר: "הדו"ח מראה בגדול כי הצלחנו באופן יחסי. למרות שיש רושם לא נכון שיש בלגן בניהול המדיניות הכלכלית, האוצר הצליח לנהל במשך 5 השנים האחרונות מדיניות תקציבית אחראית מאוד: הורדת יחס חוב תוצר ל-78% זה הישג ענק ואת זה עשו אנשי האוצר".

[לאתר המט"ח]