ראש מינהל המגורים בצה"ל: "אנחנו הראשונים בכל אזור"

לאחרונה, חתמה המינהלת, בראשות אל"מ שרונה הרשקו, על הסכם אופציה עם חברת גינדי השקעות לרכישת מחצית מהקרקע בפרויקט "גינדי סיטי" ברמלה

לראשונה בתולדות הצבא, נכנסת בקרוב מינהלת המגורים של צה"ל לתחום הבנייה הרוויה, כשתקים 182 יחידות מגורים לאנשי צבא הקבע ברמלה. זאת, לאחר שבמשך שנותיה הרבות הקימה שכונות מגורים צמודות-קרקע בין השאר בצהלה, בכפר יונה, יבנה ובראש העין, במטרה לעודד קצינים ונגדים לחתום על שנות קבע.

מנהלת המגורים, חטיבה של אגף כוח אדם בצה"ל, הינה למעשה חלוצת קבוצות הרכישה בארץ. מאז היווסדה, פועלת היחידה לארגון "עמותות בנייה" המורכבות מאנשי צבא הקבע, שרוכשות עבורם את הקרקעות לפרויקטים ומזמינות את הבנייה מהקבלן המבצע. המינהלת מלווה את בנייתן של כ-500 יח"ד בשנה, הנמכרות בהנחה של 15%-20% ממחירי השוק.

לאחרונה, חתמה המינהלת על הסכם אופציה עם חברת גינדי השקעות לרכישת מחצית מהקרקע בפרויקט "גינדי סיטי" ברמלה. דירת 4 חדרים תעלה כ- 695 אלף שקל בפרויקט של צה"ל; גינדי מכרה דירות 4 חדרים ב-850 אלף שקל עד 900 אלף שקל במסגרת הגרלה שערכה.

בראיון בלעדי ל"גלובס" מסבירה ראש מינהלת מגורים, אל"מ שרונה הרשקו, את הרעיון העומד מאחורי ה"פיילוט" של הצבא בבנייה רוויה - דווקא בעיר רמלה.

הרשקו: "כמו שאני תומכת במעבר צה"ל דרומה, כך גם אחת המשימות שקיבלתי מגורמי הצבא היא לבנות בתים במרכז הארץ במחירים סבירים לאנשים שלא יכולים להיכנס לצמודי-קרקע. הסף התחתון של בית צמוד-קרקע הוא מיליון שקל, אז אני מפספסת אוכלוסיה צעירה שתחתום על קבע אבל אין לה מספיק כסף לבית צמוד-קרקע. אני צריכה להחתים אנשים לקבע, אז כן, אני מחפשת קרקעות במרכז הארץ.

"כשבוחנים כיום את הפוטנציאל של רמלה מבינים שמדובר בעיר במרכז הארץ שהיא עדיין זולה. אנחנו משתדלים להיות הראשונים בכל אזור, והראשוניות הזו מביאה לשגשוג. אני רוצה להוות את המקפצה לאזור כולו".

גלובס: אנשי צבא הקבע עדיין מעוניינים לגור במתחמים הומוגניים או שמא מדובר במודל שכבר אבד עליו הקלח?

"אנשי צבא הקבע סומכים עלי שאני לא מחפשת לגנוב אותם או לרמות אותם - הם יכולים להמשיך ללחום בלי לדאוג לזה. הם מבינים את האטרקטיביות של שכונת מגורים צבאית - האוכלוסייה היא שעושה את הפרויקט.

"צריך להבין שאני לא יוצאת לפרויקטים עם כסף צבאי, לי אין כסף לבצע עסקאות; אני מקימה עמותות ללא מטרות רווח. העמותה רוכשת את האופציה ואת הקרקע - יש מסך בין צה"ל לבין העמותה. הצבא, כמערכת, מביא עימו לכל פרויקט מקצועיות ומוניטין. בדומה לקבוצת רכישה, אני חוסכת את הרווח היזמי, הוצאות השיווק והארגון. בניגוד למארגני הקבוצות שמרוויחים כסף - אנחנו לא. אצלנו גם מגרילים את מיקום הבית בפרויקט, ולא בוחרים".

אם המחיר כל כך זול, האם יש מי שבא "לעשות סיבוב"?

"אנשים שקונים דרכי חותמים קבע לארבע שנים ואסור להם למכור את הבית במשך חמש שנים - זו החובה שלהם. אחרי שהקצין או הנגד נתן ארבע שנים למערכת הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה".