ייתכן ששמואל סטרנפלד, ישראלי המחזיק גרין-קארד ומבוקש בארה"ב בגין עבירות מס, צריך להיות נער הפוסטר של מגמה חדשה, שעד לפני זמן לא רב היה קשה לדמיין את קיומה: ישראלים המבקשים להתנער מאזרחותם האמריקנית או מהגרין-קארד שלהם. בעיניהם, לניירות האלה, משאת הנפש של ישראלים רבים, יש מחיר כבד: יחסים הדוקים מדי עם שלטונות המס בארה"ב.
בדיעבד, אין ספק שסטרנפלד מתל אביב מצטער שלא השתחרר מהחיבוק המעיק של הדוד סם בעוד מועד. הוא הישראלי הראשון, וככל שידוע היחיד בשלב זה, שהוגש נגדו כתב אישום פדרלי בפרשת הבנק השווייצי UBS, אבל הוא אינו האמריקני-הישראלי הראשון שהסתבך עם מס ההכנסה בארצו המאמצת.
לדברי עו"ד ציון לוי, מומחה למיסוי בינלאומי במשרד וומבל, קארלייל, סנדרידג' ורייס, בוושינגטון "מדרגות המס בארה"ב נמוכות משמעותית מאלה שבישראל, אבל חובת הדיווח במערכת המס האמריקנית דרקונית יותר מזו שבישראל".
חובת הדיווח, לרבות החובה לדווח על חשבונות בנקים מחוץ לגבולות ארה"ב, כמו גם הכפיפות לכל חוקי ארה"ב, חלה על כל אזרח אמריקני, גם אם הוא חי מחוץ לארה"ב במשך עשרות שנים וכף רגלו לא דרכה בה זה שנות דור, אומר עו"ד לוי. זו מטלה שישראלים רבים, ובמיוחד אלה שהרוויחו כסף באמריקה וחזרו לישראל, מתקשים או מסרבים לעמוד בה.
עו"ד עדי מנטל, מומחה למיסוי בינלאומי ושותף במשרד עוה"ד אורי כליף ושות' בת"א, אמר ל"גלובס" כי מתחילה להסתמן תנועה של ישראלים הרוצים לוותר על אזרחותם האמריקנית כדי להימנע מתשלום מסים בארה"ב ולהשתחרר מחובת הדיווח.
"באופן כללי, במונחים כלל-אמריקניים, לא מדובר בתופעה בהיקף אדיר", אומר מנטל. "בכל שנה מדובר בכמה מאות אזרחים שרוצים להחזיר את דרכוניהם, אבל במספר הזה כלולים ישראלים, שחלקם מגיעים למשרד שלנו כדי לבחון את ההשלכות של ויתור על אזרחות ארה"ב, מפני שהם אינם מוכנים לשאת בכל החבויות הכרוכות באזרחות הזו, לרבות חובת הדיווח על פיקדונות בבנקים זרים.
"מכאן אני מעריך שההחרפה באכיפה ובגבייה של שלטונות המס בארה"ב הביאה ליצירת מגמה אצל ישראלים (אמידים), כמו כנראה גם אצל בני לאומים אחרים, לוותר על אזרחותם האמריקנית", אומר מנטל.
33 שנות מאסר
מה דיוקנו של ישראלי שמוכן להחזיר אזרחות או גרין-קארד של ארה"ב? מדובר בדרך כלל באנשים מבוגרים, שצברו כסף במשך שנות מגורים רבות בארה"ב, חזרו לישראל לקראת יציאה נוחה לגימלאות, ואין להם שום עניין לחזור לארה"ב, למעט אולי ביקורים קצרים אצל הילדים שנשארו מאחור.
לאנשים אלה, חובת הדיווח על פיקדונות בבנקים ישראליים, היא מטלה רבת עלויות. לפי תקנות המס בישראל, סף הדיווח על חשבון בנק מחוץ לישראל הוא כ-400 אלף דולר; לפי תקנות המס בארה"ב- 10,000 דולר.
כתב האישום נגד שמואל סטרנפלד, שטרם הסגיר את עצמו, הוא דוגמה טובה לכרוניקה של מעידה. סטרנפלד חשוד בהסתרת מידע לשלטונות המס על תנועות הונו מחוץ לארה"ב. הוא מואשם שהעביר מאות אלפי דולר מחשבונו ב-UBS לבנק בצ'כיה, בערך בתקופה שבין יוני 2004 ליוני 2008. הוא אף מואשם שהשתמש בכספים מחשבונו ב-UBS כדי לשלם דמי קדימה על דירת קונדומיניום בפלורידה. באמצע 2008, לאחר שחקירת ארה"ב נגד UBS עלתה לכותרות, העביר סטרנפלד את הונו מ-UBS לבנק שוויצי קטן יותר, שלא החזיק בסניפים בארה"ב. לפי כתב האישום, הוא צפוי לעונש מרבי של 33 שנות מאסר.
אם סטרנפלד מסתתר בישראל (ואין ודאות שכך הדבר), האם הוא בר-הסגרה לארה"ב?
עו"ד לוי: "אף לא אחד מ-31 הסעיפים בהסכם ההסגרה בין ישראל לארה"ב מונה עבירות מס. בכל זאת, תובע פדרלי, בעזרת הסטייט-דיפרטמנט, עשוי לדרוש הסגרת חשודים בעבירות מס מישראל לארה"ב, ושופט מחוזי הוא שיחליט אם המבוקש הוא בר-הסגרה. ואם השופט, או שר המשפטים הישראלי, יחליטו שאין מקום להסגיר את החשוד, מתיר החוק בישראל, למיטב הבנתי, לתובע אמריקני להגיש תביעה נגד החשוד בבית משפט בישראל".
האם כל הפרסומים סביב פרשת UBS הפחידו משלמי מסים בארה"ב, ישראלים ואחרים?
עו"ד לוי: "בהחלט. אני מקבל פניות לא רק ממשלמי מיסים אינדיבידואליים אלא גם מרואי חשבון שרוצים לוודא שעצותיהם ללקוחותיהם עולות בקנה אחד עם תקנות החוק האמריקני לגבי חשבונות מחוץ לארה"ב".
מכירת נכסים
לאזרחים אמריקניים שחזרו למכורתם הישנה, נאמר ישראל, וחושבים שהם יכולים לפרוק מעליהם את הצרות האלה בהצהרה פשוטה של ויתור על האזרחות, צפויה אכזבה. זה קשה ומסובך. אמריקה לא מוותרת בנקל על אזרחיה.
אזרח אמריקני אמיד (כלומר מי שהשתכר כחצי מיליון דולר או יותר בממוצע בחמש השנים האחרונות), שמבקש לוותר על אזרחותו, נחשב כמי שמוכר את כל נכסיו במחיר השוק ושחייב בתשלום מס על נכסים אלה, אם שווי הרווח גבוה יותר מ-627 אלף דולר (ב-2010). זה תהליך שעלול להימשך שנים. והנה סיבה טובה לותר על הוויתור, ולהמשיך לשאת בעול: אזרחים אמריקניים לשעבר, שנתפסים כמי שוויתרו על אזרחותם כדי להתחמק מתשלום מסים, עלולים להפסיד את הזכות לבקר בארה"ב. הם עלולים למצוא עצמם ברשימה של מסורבי כניסה. כאשר הנכד מחכה לכם במנהטן, זה לא נעים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.