עולים לבירה

עשרות מופעים מקומיים לצד מיטב הכוחות הבינלאומיים בתחומי המחול, המוזיקה, התיאטרון, הג'אז והמוזיקה הקלאסית, מרכיבים את התוכנית האמנותית של פסטיבל ישראל ה-49 שיתקיים בירושלים החל ב-25 במאי ועד ה-10 ביוני. כתבי "גלובס" ממליצים על כל מה שכדאי לראות

"אני שפן בלוז" בביצוע תומר בר וקולקטיב בית הבתים

איפה ומתי: באולם רבקה קראון בתיאטרון ירושלים ב-27 בחודש ב-21:00.

מחיר: 100 שקל.

למה כדאי: כי למרות שניסיונות עבר לחבר אצלנו בין מופעי מוזיקה מקורית למולטי-מדיה לא עלו יפה, ראה הפרויקט הגרנדיוזי/נשכח "על מי אני עובד" של יוני בלוך, תמיד נחמד שיש עוד כאלו המנסים. תומר בר הוא זמר-יוצר עם ייחוס ירושלמי גאה (אביו הוא אצ'ה בר הבעלים של מועדון הצוללת הצהובה המיתולוגי), המעלה מופע משירי אלבום הבכורה שלו שיראה אור בקרוב ויארח את דניאל סולומון ומיקה קרני.


הקהל יתועד בזמן המופע. "אני שפן בלוז"

עד כאן החלק הסטנדרטי, אך מאחר שבכל זאת עסקינן בפסטיבל ישראל יש גם גימיק מרשים בדמות שיתוף פעולה עם קבוצת האמנים "קולקטיב בית הבתים", שבזמן אמת תוך כדי המופע יתעדו את הקהל בסטילס ווידיאו, יערכו דיגיטאלית את התוצאות ויקרינו אותן על מסכי וידיאו במקביל למוזיקה. נשמע מעניין? זה גם אמור להיראות ככה.

חוץ מזה, לתומר בר יש כמה שירים ממש יפים.

"כשאלתרמן פגש את וילנסקי"

איפה ומתי: אולם הנרי קראון בתיאטרון ירושלים ב-10 ביוני ב-21:00.

מחיר: בין 140 ל-215 שקל.

למה כדאי: כי למרות שמופעי הוקרה לפועלם של בכירי יוצרי הזמר העברי לדורותיו כבר הפכו לטרנד מוכר ושחוק לעייפה, שאין הרבה מה לחדש בו אמנותית, עדיין מדובר בשני ענקים האוחזים ברפרטואר קלאסיקות ענק שכל שיר מתוכו הוא פנינת עונג צרוף.

רשימת המבצעים כוללת בין השאר את אורי בנאי, אפרת כהן, מומי לוי, מיטל טרבלסי, צעירי תיאטרון הבימה ועוד. רוני וייס מנהל מוזיקלית, יורם רותם עורך ושוקי שצוב מפיק.

השירים הנבחרים הם רק אלה שבהם הופקד אלתרמן על המילים ומשה וילנסקי על הלחנים, והאירוע כולו הופק לציון 100 שנים להולדתם. בין השירים שנבחרו: "אני מצפת", "צריך לצלצל פעמיים", "כלניות", "בכרמי תימן" ועוד.

רומיאו ויוליה

איפה ומתי: בתיאטרון המעבדה בירושלים (דרך חברון 28) ב-8 וב-9 ביוני ב-20:30, וב-10 ביוני ב-19:30 וב-22:30.

מחיר: 100 שקל.

למה כדאי: כי זה לא דומה לשום רומיאו ויוליה שראיתם בעבר, בעיקר בגלל שהטרגדיה הקלאסית של שייקספיר עברה הסבה טקסטואלית ותקופתית בידי המחזאי הארמני-טורקי-יהודי דויד קאליס והפכה לאגדת היפ-הופ אורבנית שבה הנאהבים משתי משפחות יריבות הופכים לבלייני מועדונים בני כנופיות נוער יריבות.

מיכאל מושונוב הוא רומיאו הנושא מונולוגים בפרי סטייל, ליאל דניר היא יוליה הרוכבת על חישוק חשפניות תלוי מהתקרה במקום המרפסת הזכורה לטוב, ואורי הוכמן הוא דון לורנצו בעל המועדון שידו בכל.

גם יוסוף סווייד, רועי אסף וצוות מובחר של שחקנים צעירים בעסק, ועל המרקחת כולה אחראים בין השאר הבמאי מיכאל רונן, המנהל האמנותי והמפיק אורן דולפין וסקאזי שחיבר את המוזיקה המקורית.

"האדרת" בהשראת סיפור מאת ניקולאי גוגול

איפה ומתי: אולם רבקה קראון בתיאטרון ירושלים ב-2 וב-3 ביוני ב-20:30, ב-4 ביוני ב-13:00 וב-5 ביוני ב-21:15.

מחיר: 190 שקל.

למה כדאי: תיאטרון גקו מאנגליה, שאותו מנהיג עמית להב, הופך את הסיפור הקטן על הפקיד עלוב הנפש אקאקי שכל שאיפותיו בחייו הן לרכוש לעצמו אדרת חדשה, הנשדדת מעל כתפיו ביום שבו הוא מקבל אותה, להפקת תיאטרון תנועה מרהיבה.


תיאטרון למיטיבי לכת. "האדרת"

תפאורת ענק מנוכרת הממחישה את אפסות האדם הקטן מול המנגנון המכאני הענק של המפעל שבו הוא עובד, שחקנים-רקדנים באיפור כבד, מוזיקת רקע דרמטית ושימוש בכל האלמנטים הוויזואליים והפיזיים ליצירת עולם סוריאליסטי מסויט שבו הגבולות בין מציאות ודמיון מיטשטשים. מדובר, בתיאטרון למיטיבי לכת אך תמורה ראויה בצידו. ההפקה מתנהלת ברובה על טהרת תנועה ומוזיקה עם מינימום טקסט מדובר.

לה פואם הרמוניק בקונצרט "ונציה - בדרך לארמון"

איפה ומתי: תיאטרון ירושלים, 31.5 ב-20:30.

מחיר: 80-230 שקל.

למה כדאי: ההרכב, בניצוחו של וינסנט דומסטרה (Dumestre), מתמחה בביצוע מוזיקה מהבארוק המוקדם בכלי תקופה ובגישת ביצוע נאמנה למקור ההיסטורי.

הוא מוכר מהקלטות כגוף ביצועי מעולה, שמחייה רפרטואר מוזיקלי עתיק בצורה מעוררת הערכה. לטעמי, זהו ההרכב היצירתי והעדכני ביותר מבין ההרכבים שיופיעו השנה בפסטיבל.


גוף ביצועי מעולה. "לה פואם"

בהופעה בארץ יבצעו חברי "לה פואם הרמוניק" תוכנית שכותרתה "ונציה - בדרך לארמון".

התוכנית תציג יצירות מאת קלאודיו מונטוורדי ופרנצ'סקו מאנלי (Manelli), שניהם מאיטליה של תקופת הבארוק. בין היתר תבוצע בקונצרט "קינת הנימפה" של מונטוורדי, מהקינות היפות שחוברו באותה תקופה.

בדיוק בשביל מופעים כאלו קיים פסטיבל ישראל.

קינגס סינגרס

איפה ומתי: תיאטרון ירושלים, 25.5, 21:00. היכל התרבות מודיעין, 26.5 בשעה 20:30.

מחיר: 80-230 שקל.

למה כדאי: ה"קינגס סינגרס" ("זמרי המלך") הוא הרכב קולי מאנגליה, ששר יצירות קוליות א-קאפלה (ללא ליווי כלי). ייחודו של ההרכב הוא שכל ששת חבריו הם גברים, מהם שני זמרי קונטרה-טנור (גברים ששרים בקול אלט). עוד יש בהרכב זמר טנור, שני בריטונים וזמר באס אחד.

ההרכב מתמחה במוזיקה מתקופת הרנסנס ועד ימינו, כולל עיבודים של קטעים מוכרים ופופולריים מתחום הג'אז והבלוז. בכל זאת, צריך להתפרנס.

הקונצרט בארץ יכלול מבחר יצירות מתקופות שונות. החלק הראשון, ה"רציני" יותר, יתחיל עם מדריגלים מהרנסנס והבארוק ויסתיים עם שירים אמנותיים מהרומנטיקה פרי עטם של שומאן, פורה, ברהמס ואחרים. את החלק השני, הקליל יותר, תפתח יצירה בשם "יצירת מופת" של המלחין בן זמננו פול דרייטון. אחריה יבוצע מבחר שירי ג'אז, פולק ופופ מתוך האלבום Simple Gifts של ההרכב, שזכה בפרס הגראמי.

מומלץ לאוהבי שירה, שכן רמת הביצוע הווקאלי של חברי ההרכב מאד מרשימה.

"מאנא", "לידת הפניקס", "רעש לבן", ורטיגו

איפה ומתי: אודיטוריום רבקה קראון, תיאטרון ירושלים, 29 במאי.

מחיר כרטיס: 100 שקל.

למה כדאי: היצירה החדשה ביותר מבית ורטיגו, משלימה את טרילוגיית היצירות האישיות של נעה ורטהיים, אחרי "לידת הפניקס" ו"רעש לבן". היא עלתה בבכורה במסגרת חשיפה בינלאומית ומיד הוזמנה להופעות ברחבי העולם. בדיעבד ניתן לראות שכל אחד מהחלקים בטרילוגיה עוסק בתקופת חיים שונה, ובקשר בין האדם לסביבתו, לאדמה ("לידת הפניקס"), לחיים האורבניים המודרניים ("רעש לבן") או לעולמו הפנימי של כל אדם ("מאנא"). כל אחד מהמופעים עומד בזכות עצמו, אך בפסטיבל ישראל הנפתח בחודש הבא, במחווה מיוחדת ללהקה, תעלה ורטיגו לראשונה את שלושתם ברצף, במהלך סוף שבוע אחד.

"מאנא" הוא אחד המופעים המעולים שעלו כאן לאחרונה. יצירה אנרגטית ומרתקת, המבוססת על התעמקות רוחנית ויכולת וירטואוזית ליצור דרמה בתנועה ויחסים על הבמה. הרקדנים מגיעים לשיאים של ריחוף ושכלול התנועה, הנראית כמו נטענת באנרגיות מכוח פנימי, ככל שהיא צוברת עומק, תאוצה וחן. ורטהיים שולחת את הקהל להעלות אסוציאציות מסרטי מחול קונג-פו כמו נמר דרקון ודומיהם, ממנזרי המזרח הרחוק ועד ללימודי קבלה.

שלישיית אנדריי ז'גודזינסקי

איפה ומתי: תיאטרון ירושלים, 31.5 בשעה 21:30. חיפה, מרכז קריגר, 1.6 בשעה 20:30.

מחיר: 135 שקל.

למה כדאי: בפסטיבל השנה יעלו ארבעה מופעי ג'אז, מתוכם שלושה מחו"ל. להערכתי, המופעים של צ'ארלס לויד וג'ו לובאנו (Lovano) מארה"ב יתאימו בעיקר לקהל "מתקדם" יותר בתחום. המופע הנגיש ביותר מגיע דווקא מפולין, ויציג את השלישייה הנהדרת של אנדריי ז'גודזינסקי (Jagodzinski).

השלישייה מונה את ז'גודזינסקי עצמו בפסנתר, ואיתו שני נגנים בבס ותופים. תוכנית המופע נקראת "סונטה בסי-במול מינור", כשם הסונטה מספר 2 לפסנתר של שופן. שימו לב לא להתבלבל, כיוון שבתוכניית הפסטיבל השם תורגם בטעות ל"בי במול מינור".

המופע כולל מגוון קטעי ג'אז, שכולם מבוססים על יצירות של שופן. ז'גודזינסקי, בן 57, עושה למוזיקה של המלחין הפופולרי בן ארצו שירות נפלא: מצד אחד הוא שומר על האופי המעודן והמתוחכם שלה, ומצד שני נותן לה סווינג ואנרגיה ג'אזיים.

המופע מומלץ גם לחובבי ג'אז וגם לחובבי קלאסי שייהנו מהטוויסט שעושה ז'גודזינסקי למוזיקה האהובה של שופן.