"כמות הדולרים הנדרשים להביא תרופה חדשה לשוק עלתה"

ג'ייסון סלוטניק, יועץ לחברות תרופות ומכשור רפואי שיגיע לישראל בחודש הבא, מאמין כי הטבות המו"פ של רפורמת הבריאות של אובמה יסייעו הרבה לחברות קטנות ובינונית - כי הן יותר גמישות ונלהבות

בשנים האחרונות התחילה בעולם הרפואה מהפכה, והיא הרפואה המותאמת אישית. במקום שהחולה יקבל תרופה שמתאימה למחלה, הוא יוכל לקבל תרופה שמתאימה למחלה וגם לו עצמו, בהתבסס על המבנה הגנטי שלו. במילים אחרות, הטיפול הנכון, לאדם הנכון ובזמן הנכון. מהפכה אחרת קשורה לרפורמת הבריאות שהוביל נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ואמורה לשנות את פני מערכת הבריאות האמריקנית. לרפורמה תהיה השפעה גם על הרפואה המותאמת אישית, ועל כך ידבר ג'ייסון סלוטניק, יועץ לחברות תרופות ומכשור רפואי בחברת Foley Hoag, בכנס PMWC ישראל לתרופות מותאמות אישית שייערך ב-21 ביוני. את הכנס עורכים סיליקום ונצ'רס בשיתוף עם "אדבנטסט-אונקוטסט-טבע" וכן בשיתוף עם "גלובס".

* אז איך באמת תשפיע הרפורמה בארה"ב על תחום התרופות המותאמות אישית?

"במובן מסוים היא יכולה להיות שלילית או חיובית. מצד אחד, יש מדיניות שמאפשרת הטבות במחקר ופיתוח (מו"פ) למוצרים חדשניים. מצד שני, יהיו עלויות הרבה יותר גבוהות, הן בשל הדרישות של ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) והן בכל מה שקשור לקבלת שיפוי ביטוחי".

לא במפתיע, המכשול העיקרי כרגע בתחום, להערכת סלוטניק, הוא עניין המימון. "העיקרון הכללי הוא שכמות הדולרים הנדרשים להביא תרופה חדשה לשוק עלו. זה כולל את הוצאות המו"פ, עלויות המידע ודרישות ההיתכנות של התרופה. חלק מהחקיקה דורשת גם מימון של הממשל, וזה אתגר עתידי", אומר סלוטניק.

שוק חזק לתרופות מותאמות אישית

אלא שהוא מסתכל גם על חצי הכוס המלאה. "הצד החיובי הוא שהרפורמה מגדילה משמעותית את מספר המבוטחים בביטוחי בריאות, ויש גם תזוזה לכיוון של רפואה-מניעתית ורפואה ראשונית (כלומר טיפול ראשוני במרפאות), וכך, יותר ויותר אנשים יעברו בדיקות אבחון".

לדברי סלוטניק, שוק הרפואה המותאמת אישית, במובן של תרופה שנתפרת למידותיו של החולה לפי המבנה הגנטי שלו, הוא שוק עתידי. אולם לדבריו, במידה מסוימת ניתן להתייחס לתרופות יתום - תרופות מקוריות ייחודיות שמיועדות למחלה שכרגע אין לה טיפול קיים - כאל רפואה מותאמת אישית, ובמקרה כזה השוק כבר קיים והוא שוק חזק.

* מהן המגמות המרכזיות בתחום הרפואה המותאמת אישית?

"יש הרבה יותר קונסולידציה. בגלל הצורך בכסף למסחור התרופה, הרבה חברות קטנות עם תרופות טובות ייבלעו על-ידי הגדולות. זאת תופעה שהייתה עוד לפני הרפורמה אך היא מתגברת".

* מה אתה מייעץ לחברות שמעוניינות לנצל את הרפורמה לטובתן?

"זה כמובן תלוי מה החברה עושה, באיזה שלב היא נמצאת ומהי אסטרטגיית האקזיט שלה - הנפקה בבורסה או הסכם מסחור. אני נפגש עם החברות, מבין איך המוצר עובד ומי הלקוחות, ויחד אנחנו מנסים להחליט איך להגדיל את הערך, להשיג אישור רגולטורי או שיפוי ביטוחי".

סלוטניק מעריך שלחברות קטנות עד בינוניות יש סיכוי רב יותר ליהנות מהרפורמה, כי הן יותר "גמישות ונלהבות", כהגדרתו. גם השוק הישראלי נמצא, להערכתו, במצב טוב. "ישראל ממוצבת היטב כדי ליהנות מהשוק המשתנה, בזכות המסירות, המידע, התחכום והפיתוח הטכנולוגי", הוא אומר.