כבר מספר רב של חודשים סביבת הריבית בארה"ב התקבעה סביב האפס כהמשך ישיר למדיניות הריבית שבה נקט הפד עוד בימי משבר האשראי שהחל אי שם בשנת 2007. ההערכות המקובלות ששררו בתחילת השנה גרסו שכבר במהלך הרבעון השני של 2010, כלומר בחודשים אלה ממש, יחל הנגיד האמריקאי בן ברננקי בהעלאות ריבית במטרה למנוע התפרצויות אינפלציוניות אפשריות.
בשבועות האחרונים, עושה רושם, משתנות הערכות ונראה כי המשבר שפרץ בגוש האירו טרף את הקלפים. כרגע הסברה הרווחת היא כי רמתה הנמוכה של הריבית בארה"ב תישאר כזו עד לסוף השנה ולכן גם הערב, בדומה לחודשים הקודמים, צפוי בן ברננקי להותיר את הריבית על כנה ולא להעלותה. כך מעריך ליאור וידר, מנהל ההשקעות הראשי באימפקט ניהול תיקי השקעות מקבוצת בנק איגוד.
כיום מטרידים את ראשי הכלכלה האמריקאית יותר מכל נתוני התעסוקה הרעים הממשיכים להתפרסם. דו"ח התעסוקה לחודש מאי שפורסם בתחילת יוני הצביע על תוספת של 431 אלף משרות בלבד לעומת הצפי שעמד על הוספת ל-521 אלף משרות הוא בבחינת מקל בגלגלי הכלכלה האמריקאית.
מעט לאחר פרסום הנתונים אף תקף נשיא ארה"ב אובמה את המפלגה הרפובליקנית והאשימה בכך שהיא מקשה על מובטלים רבים למצוא עבודה בעקבות דחיית חוק שניסה להעביר בסנאט.
שוק העבודה הוא אחד ממנועי הצמיחה של הכלכלה האמריקאית וחוסר יכולתו להתאושש עשוי להקשות על ברננקי להעלות את שיעור הריבית, אומר וידר.
בדומה לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נתקל ברננקי בבעיות דומות. מצד אחד נתוני המאקרו הולכים ומשתפרים ומראים כי הכלכלה האמריקאית מתאוששת וחוזרת לתלם אך מהצד השני סביבת הריבית האפסית שאינה מתאימה לתקופה בה ניכרת התאוששות. לכן, באופן עקרוני נדרשת העלאה אך המשבר עולמי, חוסר וודאות גבוהה ונתוני תעסוקה בעייתיים מקשים על הנגיד לבצע אותה בפועל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.