עובדי קבלן? לא צריך, יש סטודנטים

באוצר לא מפחדים מהגדלת המגזר הציבורי, אלא מגידול במספר עובדי המדינה

במשרד התמ"ת התגאו השבוע - ובצדק - על שהצליחו במסגרת דיוני התקציב לקבל 101 תקני כוח אדם נוספים, כש-48 מהם מיועדים לאגף האכיפה של חוקי העבודה. אמנם OECD דורש מישראל תוספת של כמאתיים תקנים, אבל גם הטיפה בים, שהגיעה בתום מלחמות קשות, התקבלה בברכה.

אבל מתברר כי 38 מתוך אותם 48 פקחים חדשים יהיו סטודנטים. האוצר קבע כתנאי כי 41 מסך התקנים מיועדים לתקני סטודנט, ומשום שלא ניתן כמעט לשלב סטודנטים באגף הבטיחות או באגף המעונות, הופנו מרביתם אל אגף האכיפה.

הנה כמה עובדות: לסטודנטים אין כל הסמכויות הניתנות בידי עובדי מדינה, ובעוד האחרונים עובדים 220-180 שעות חודשיות, לסטודנטים בשירות המדינה אסור לעבוד מעל 120 שעות. למעשה, הסטודנטים לא יכולים להיות עצמאיים בשטח, אלא כמלווים של הפקחים הקבועים.

במשרד האוצר מסבירים לנו כי "שירות המדינה רואה בהעסקת סטודנטים כוח עזר איכותי, בעל מוטיבציה גבוהה". למיטב ידיעתנו, אומרים שם, "מנכ"ל משרד התמ"ת שבע רצון מההסכם".

בדקנו במשרד התמ"ת. הם אינם חפצים בעימות עם האוצר, אבל באופן לא רשמי אומרים: הכול בולשיט. אנחנו מעדיפים עובדים בתקנים מלאים, אבל באוצר מעדיפים סטודנטים. עד כדי כך הם מעדיפים סטודנטים, שהציעו לנו יותר תקנים משהוסכם בהתחלה.

מה אנחנו מבינים מזה? שבאוצר לא מפחדים מהגדלת המגזר הציבורי, אלא מגידול במספר עובדי המדינה. כל עוד יש סטודנטים או עובדי קבלן - אהלן וסהלן. זו לא תפיסת עולם ניהולית, זו אידיאולוגיה שאף אחד כבר לא מנסה לערער עליה; גם לא יו"ר ההסתדרות עופר עיני, שתרם את הלחיצה האחרונה במשא ומתן על תוספת התקנים.