יום אחד בלבד אחרי שנחשף ב"גלובס" כי ההסתדרות הסכימה לסעיף בחוק ההסדרים שיאפשר להאריך את שבוע העבודה במשק בכפוף להסכם קיבוצי ולאישור שר התמ"ת, חתמה ההסתדרות יחד עם משרד האוצר על הסכם שיאפשר לכבאים לעבוד פורמאלית במשמרת של 24 שעות ברציפות.
מסתבר כי הרעיון לאותו סעיף בחוק ההסדרים נולד במהלך המו"מ עם הכבאים, שביקשו לפצות אותם על כך שהם עובדים 24 שעות ברצף, בעוד שבפועל החוק ותקנות השלטון המקומי אוסרים על משמרות ארוכות שכאלה. במשרד האוצר הסכימו לשפר את שכרם של הכבאים רק אם ההסתדרות תסכים להסדרה פורמאלית של משמרות ארוכות.
כך, ההסכם שנחתם עם הכבאים מחייב כעת אישור של שר התמ"ת ואישור נוסף של שר הפנים. משום שמדובר בסקטור הנמנה עם שירותי ההצלה האישורים האלה יספיקו בשביל שההסכם יכנס לתוקף, אולם במשרד האוצר מדגישים כי על מנת לבצע התאמות דומות בחוק שעות עבודה ומנוחה, הכנסת חייבת לאשר את הסעיף המדובר בחוק ההסדרים.
על פי ההסכם שנחתם היום, הכבאים ימשיכו לזכות במנוחה של 48 שעות אחרי משמרת של 24 שעות, אולם חלק מהם יזכו למנוחה ארוכה יותר בת 72 שעות. עוד נקבע כי כבאים ותיקים שהגיעו לדרגת שכר מקסימלית, יזכו לדרגה נוספת שתגדיל את שכרם ב=10%. גם כבאים מתחילים שיצטרפו מעתה לשירותי הכבאות יזכו לשכר משופר, וכלל הכבאים יזכו לפיצוי על עבודה ועל כוננות בשבת.
"הסכם היסטורי"
אתמול כתבנו כאן כי ההסתדרות מסכימה לביצוע שינויים בחוק שעות עבודה ומנוחה ואף להארכה פורמאלית של שבוע העבודה, כל עוד העובדים זוכים לפיצוי הולם וכל עוד הדבר נעשה בהסכמתם. במקרה של הכבאים, שהם מאורגנים בהסתדרות, הם אכן הביעו את הסכמתם. החשש הוא שההסתדרות תחתום על הסכמים בסקטורים שבהם העובדים אינם מאורגנים ללא הסכמה מפורשת של העובדים הללו, וזאת כחלק מהבסיס החוקי המאפשר להסתדרות לחתום על הסכמים ענפיים בשל היותה ארגון העובדים הגדול במשק.
עוד כתבנו אתמול כי ההסתדרות רואה לנכון להכיר בשינויים העוברים לכאורה על עולם העבודה, כך שניתן יהיה לפצות יותר את מי שמימילא נאלץ לעבוד שעות רבות - לעתים קרובות בניגוד לחוק. הבעיה היא שיש בגישה הזו משום "הכשרת השרץ" תמורת פיצוי, וזה בזמן ששבוע העבודה בישראל הוא מהארוכים במדינות המערב, ושעות העבודה בפועל ארוכים עוד יותר.
יו"ר האגף לאגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר היום: "הסכם זה מראה את היכולת של כל הצדדים להגיע להסכם שמאפשר הסדרת צורת העסקה ייחודית תוך יצירת פתרונות ייחודיים ותמורה הולמת לעובדים. ההסכם משקף את ההכרה שבחשיבות סקטור זה".
יו"ר ועד הכבאים, יואב גדסי הוסיף: "מדובר בהסכם היסטורי המעגן את תנאי העסקת הכבאים. אני מודה להסתדרות ולכל הגורמים המעורבים במו"מ שהגיעו יחד להסכם ראוי עבור הכבאים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.