הגנה בשלט רחוק: כך תעקבו אחרי ילדיכם באינטרנט

ניטור של שיחות הצ'אט מאפשר לעקוב אחר הסכנות האורבות לילדים ברשת - ולהגן עליהם מפני פדופיליה, תכנים אלימים והונאה ■ "גלובס" בודק מה כוללות התוכנות החדשות

כמות השעות שמבלה כיום בן-נוער ממוצע מול מסך המחשב אמורה להטריד כל הורה, אולם נדמה כי מדובר באחד הנושאים המודחקים ביותר - אם לשפוט על-פי האחוז הזניח יחסית שדואג לטפל בבעיה. לא במקרה יצא לאחרונה איגוד האינטרנט הישראלי בקמפיין פרסומי משותף עם ערוץ הילדים, המדריך ילדים ובני-נוער להתנהגות זהירה ברשת - בפייסבוק, בפורומים ובשיחות מיידיות; על רקע הכותרות התכופות מדי בענייני פדופיליה ברשת ונתונים מדאיגים של חשיפה לתכנים פוגעניים, מדובר במהלך מתבקש.

אבל לא רק פדופיליה מהווה איום (רציני למדי) על ילדים במרחב האינטרנטי: גם תופעת הבריונות ברשת (CyberBullying) מצד חברים לכיתה הוכרה לאחרונה במחקר בריטי נרחב כבעייתית במיוחד, וגם ניצול ילדים לשם הונאות אשראי אינו דבר מופרך.

"אחוזים בודדים מכלל לקוחות האינטרנט דואגים בפועל לבטיחות הגלישה של ילדיהם", אומרת רויטל בן-שחר, מנהלת תחום אינטרנט ב-012 סמייל. "הנושא לא נמצא מספיק במודעות, אנשים מדחיקים אותו יותר מביטוח ופוחדים מהטכנולוגיה, למרות שהיא פשוטה ולא דורשת שום ידע מעבר לפתיחת אי-מייל. העלות כל-כך מינורית באופן יחסי לתועלת, לא היא החסם".

"על-פי נתונים רשמיים, כ-67% מההורים מאפשרים לילדיהם לגלוש ללא הגבלת זמן", אומר קובי הקר, מנכ"ל אינטרנט רימון, "53% מההורים אינם מתעניינים בגלישה של ילדיהם, וכ-62% מהילדים אינם משוחחים עם ההורים על הגלישה ברשת. רק ב-18% מהבתים פועלת תוכנת סינון אתרים".

כל חברות האינטרנט, למעט אקספון, מציעות כיום שירותי סינון אתרים בדרגות משתנות על-פי בחירת ההורים, בתשלום קבוע שנע בין שקלים בודדים לעשרות בודדות מדי חודש. אבל סינון מסוג זה אינו בהכרח פתרון אידיאלי במציאות של היום.

"יש היום מודעות לבעיה", אומר גורם בשוק, "אבל אין מודעות לפתרונות מורכבים. ההורים מבצעים במקרה הטוב חסימה כללית של אתרים או של תוכנות, מה שיוצר סוג של אנטי אצל הילדים, שכבר מוצאים דרכים חלופיות לגלוש איפה שהם רוצים".

על רקע זה בולט עכשיו המעבר לגישת אבטחה שונה - מסינון פסיבי, כזה החוסם באופן מוחלט לאתרים ולשירותים, לניטור אקטיבי של שיחות בזמן אמת תוך התראות להורה בעת הצורך.

מספר מוצרים חדשים בתחום יצאו לאחרונה: הבולטים שבהם הם שירות ניטור הצ'אטים של אינטרנט רימון, שאמור לזהות הקשרים מורכבים במהלך השיחה, והשירות המקביל של אורנג' שמאפשר דרכי פעולה מיידיות ומגוונות להורים. גם ב-012 מציעים ניטור ברמה גבוהה יחסית, שאינו מסתמך על בנק מושגים מצומצם שמזינים ההורים, כפי שנעשה בבזק בינלאומי וב-013 נטוויז'ן.

אמון הדדי

חשובה לא פחות סוגיית השקיפות בין ההורה לילדיו ומציאת האיזון בין דאגה לשלומם ושמירה על תחושת אמון ואחריות: בעוד תוכנות מסוימות מבצעות את פעילותן במכוון באופן גלוי, אחרות יכולות להיות מותקנות באופן סמוי - ללא ידיעת הילד. אולם להורים מומלץ ליידע את ילדיהם בכל מקרה על קיומה של בקרה, תוך הדגשת הגבולות וכמובן הסכנות הפוטנציאליות.

גם רמת המידע אליו נחשף ההורה משתנה: בעוד חלק מהתוכנות חושפות בפני ההורה במלואן את השיחות של ילדיו עם ילדיהם, ואף מספקות מעקב מלא אחר נתוני גלישה - במקרים אחרים נשמרת פרטיות הילד במידת האפשר, ולעיני ההורה מובאים רק מקטעי שיחה בעייתיים.

מעניין יהיה לראות כמה זמן יחלוף עד שתוכנות ניטור דומות יוצעו גם עבור מכשירי הסלולר - שנכון להיום, מהווים סכנה ברורה ומיידית בכל הנוגע לנגישות לאינטרנט.

אילו תוכנות סינון אקטיביות מציעות כיום החברות?

אורנג' - chat SOS: פתרונות מגוונים

התוכנה מורדת מאתר החברה ומותקנת באופן סמוי על המחשב - מודעות הילד לניטור השיחות תלויה בהורה. ההורה מגדיר קטגוריות להתראה (מין, אלימות, נטיות אובדניות, סמים, אלכוהול וכו') ופרטי התקשרות, את גיל הילד ואת רמת הבהילות של ההתראות (בכל הופעה של ביטוי "חשוד" או רק עם התפתחות השיחה, למשל). ניתן גם להכניס מילים ספציפיות כמו כתובת וטלפון של הבית. השירות, מסבירים בחברה, בנוי על אלגוריתם חכם שאינו מנטר מילים גסות בהכרח - אלא רק על-פי הקשרים בעייתיים.

ומה במקרה של אזעקת אמת? ההורה מקבל SMS, וניתנת לו האפשרות להיכנס לאתר ולראות את המקטע הרלוונטי מהשיחה (לא את כולה, לשמירה על פרטיות הילד). בשלב הזה עומדות לרשותו 3 אפשרויות: הקפצת הודעה למסך של הילד, עם התראה כללית או עם טקסט אישי, סגירת הצ'אט או כיבוי אוטומטי של המחשב.

אינטרנט רימון - safe chat: ניתוח חכם

בחברה מתגאים במערכת בינה מלאכותית היודעת לזהות הקשרים ברמה גבוהה: "הפתרון שפותח אצלנו מבוסס על אלגוריתמים שמזהים דפוסי שיחה ולא רק מילים אסורות", אומר המנכ"ל קובי הקר. "אצלנו לא תיחסם אמירה כמו 'זה סרט בן זונה' או 'ראית אתמול סקס והעיר הגדולה?', אלא רק שיחה שתכלול הצטברות של מילים מסוכנות בדפוס מסוים. המשמעות היא שהילדים לא מרגישים שההגנה הזאת חוסמת אותם משיחות מקובלות עם החברים, ולכן הם לא מחפשים דרכים אחרות - כמו גלישה אצל חברים לא מוגנים".

יש לציין כי הניטור גלוי: בתחילת כל שיחה מופיעה בפני המשתתפים הודעה ולפיה קיימת בקרה על תוכן השיחה. כשמופעלת התראה, השיחה נקטעת מיידית. למרות הניטור היא אינה מוקלטת או נחשפת להורה במלואה. השירות פועל כרגע רק על תוכנות מסנג'ר, icq ופייסבוק ואמור להיות מורח בבהמשך לכל סוגי הצ'אט.

012 סמייל - שירות בקרה והתראות: מאגר מתחדש

"השירות לא מתעסק בסינון אתרים, אלא באינטראקציות עם אנשים", מסבירה רויטל בן-שחר, מנהלת תחום אינטרנט בחברה. "לטכנולוגיה אין בינה אנושית, אבל מסירה של הכתובת למשל תמיד תקפיץ התראה. כך גם אמירות מדאיגות כמו 'לא אכלתי כבר חודש' או 'בא לי למות'. אנחנו נמצאים באינטרנט, לומדים את השטח, מכירים את הסלנג של הנוער לצד שיטות של פדופילים. הטכנולוגיה כבר קיימת, והידע מתעדכן; ביטויים חדשים נכנסים, ואחרים שאובחנו כהתראות-שווא מוצאים את דרכם אל מחוץ למאגר".

ההתראה נשלחת באמצעות מייל או מסרון, והטיפול בעקבותיה נתון לשיקול ההורה.

013 נטוויז'ן - מסננט: ההורים מגדירים

במסגרת שירות סינון תכני האינטרנט, במסגרתו נסרק כל דף אינטרנט ומסווג על בסיס תוכנו, נעשה גם ניטור ברמה בסיסית של שיחות מסרים מידיים במסנג'ר וב-icq, על-פי בחירת קטגוריה לסינון שמתבצעת על-ידי ההורים.

במקרה של שימוש במושגים הם מצונזרים על-ידי כוכביות. השירות מאפשר הפקת דו"חות גלישה יומיים והגבלת זמן הגלישה.

בזק בינלאומי - IKEEPER PLUS: צנזורה בשחור

מלבד האפשרות לחסום מראש כניסה לצ'אט, ניתן ב-014 לסנן צ'אט און ליין על-פי הגדרות שההורה קבע מראש: הן סינון מילים וביטויים והן סינון אנשים (נוסף להגבלת זמן הגלישה בצ'אט).

במקרה של שימוש בביטויים הבעייתיים, ניתן לבחור בשתי אפשרויות: השחרה מיידית של הטקסט בשיטת הצנזורה המסורתית, או חסימה של הצ'אט ברגע בו מופיעה המילה. ההורה מקבל התראה אישית למייל שלו. השירות מגיע במגוון שפות. ההורה יכול להפיק דו"ח יומי, שבועי או חודשי על פעילות הילד באינטרנט.

דברים שלא ידעתם על גלישת בני-נוער באינטרנט

* 80% מבני הנוער גולשים באינטרנט; רובם גולשים יותר מ-6 שעות בשבוע. ישראל עומדת במקום השני מ-40 מדינות מערביות מבחינת היקף גלישת תלמידים.

* 60% מבני 9 עד 18 נחשפו לפורנוגרפיה ברשת, 45% נחשפו לתמונות זוועה, ו-24% נחשפו לאתרים המפיצים מסרי שנאה ושטנה. לא מעט מהם מודים כי עשו זאת בכוונה.

* 53% מההורים רואים באינטרנט מקום לא בטוח: 85% מהם מודאגים מחשיפה למין באינטרנט, ו-81% מודאגים מחשיפה לאלימות.

* 16% מההורים יודעים שילדיהם כבר נחשפו בעבר לפורנוגרפיה באינטרנט. עם זאת, 67% מכלל ההורים מאפשרים לילדיהם גלישה ללא הגבלה.

* 82% מההורים לא התקינו תוכנות אבטחה או בקרה על הגלישה הביתית - כלומר, רק ב-18% מהבתים פועלת תוכנת סינון אתרים.

(מקור: מרכז המחקר והמידע, כנסת ישראל, ינואר 2010)

5 טיפים כיצד להגן על הילדים מפני חשיפה לתכנים פוגעניים ברשת

מאת קובי הקר, מנכ"ל אינטרנט רימון:

1. מעקב בסיסי: עליכם ליזום שיחה מסודרת עם הילדים מעת לעת בנושא, לוודא שאתם מכירים את שימושיו המרכזיים של ילדכם ברשת ולקבוע איתו כללים לגלישה.

2. לוח זמנים: ניתן ומומלץ להשתמש באמצעים טכנולוגיים לשם קביעת 'מערכת שעות' לגלישה הביתית. באמצעות מערכת כזו ניתן לקבוע שעות בהן לא תתאפשר גלישה כלל, או שעות בהם ניתן יהיה לגלוש לאתרים מסוימים בלבד.

3. מיקום גיאוגרפי: הציבו את המחשב במקום מרכזי בבית, כאשר המסך חשוף ופונה למרכז החדר, ולא בחדרי הילדים מאחורי דלת סגורה.

4. חברות בזהירות: עם פתיחת חשבון הפייסבוק הסבירו לילדכם אודות הגדרות הפרטיות ברשת החברתית ובצעו אותן יחד. ודאו כי רק חברים מורשים יוכלו לראות את הפרסומים.

5. חלוקת אחריות: הסבירו לילדים מהם המקרים החורגים מן המקובל, ממה עליהם להיזהר ועל מה כדאי לדווח למבוגר - אך אל תשאירו את האחריות כולה עליהם: השתמשו באמצעי האבטחה שמציע ספק האינטרנט שלכם.

11
 11