אכזבת האנליסטים

עונת הדו"חות המתרגשת ובאה תוריד את השוק, ושוב האשמה בכך היא רק גודל הציפייה

עונת הדו"חות תתחיל באופן אמיתי ביום חמישי עם פרסום תוצאות הרבעון השלישי של חברת אלקואה , חברת המתכות העולמית שהיא החברה הגדולה הראשונה שמרפסמת דו"חות.

בדרך-כלל מצליחה החברה להכות את התחזית וקובעת את סנטימנט המשקיעים להמשך התקופה. כנראה שזה יקרה גם הפעם - עליית מחיר המתכות והיחלשות הדולר צפויים לתמוך ברווחיות החברה, ולכן ניתן לצפות לתוצאות חזקות.

בטורים קודמים התייחסתי לכישלון האנליסטים לחזות תוצאות. בטבלה להלן מופיעה רשימה המציגה את שיעור הקליעה של תחזיות האנליסיטים.

אחוז החברות במדד S&P500 שהיכו את קונצנזוס השוק

תקופת דו"חות

הפתעה חיובית ברווח למניה

הפתעה חיובית בהכנסות

רבעון שני 2010

81%

66%

רבעון ראשון 2010

81%

58%

רבעון רביעי 2009

76%

68%

רבעון שלישי 2009

76%

53%

רבעון שני 2009

74%

49%

רבעון ראשון 2009

66%

38%

הטבלה מוכיחה שהאנליסטים פסימיים מדי, ובאופן עקבי מחטיאים את התוצאות. בממוצע כמעט 75% מהחברות המדווחות הצליחו בעבר להציג נתונים טובים יותר משציפה השוק. וזו בדיוק הבעיה: אם כל חברה מצליחה להכות את התחזית, אז לתחזית אין משמעות. אם הפתעה לחיוב הפכה לנורמה אז זו כבר לא הפתעה.

מההיבט הזה יהיה קשה לחברות להציג תוצאות שירשימו את המשקיעים. אבל לעובדה שההפתעה לחיוב הפכה לנורמה יש היבט נוסף. בדרך כלל הפער בין התוצאות בפועל לבין קונצנזוס השוק מצטמצם (כבר התייחסתי לזה כשהראיתי כיצד אנליסטים "רודפים" אחרי התוצאות ב- מדד ההחטאה של האנליסטים", 14.9), לכן ניתן לצפות שבעונה הזו פחות חברות יצליחו להכות את הצפי. הדבר מוסיף היבט שלילי נוסף לעונה שבפתח.

כבר עלינו בספטמבר

בדומה לתקופות הדיווחים הקודמות, גם הפעם כבר עלינו. הפעם, כמו בעונות הקודמות, כבר רכשו המשקיעים מניות בציפייה לעונת דו"חות חיובית.

הרי, אם אני יודע שהחברות יכו את התחזיות (ראו טבלה למעלה), אז אקדים וארכוש מניות עוד לפני תחילת הדיווחים. היבט זה יקשה גם הוא על השוק להמשיך ולעלות לאור תוצאות טובות שגם תומחרו. עוצמת הראלי של ספטמבר (כ-8%) מחזקת אף היא את הציפיות למימוש, ללא קשר לעונת הדו"חות.

אין חדש תחת השמש

ההיבטים האלו מתיישבים עם התנהגות מדד S&P 500 בעונות הקודמות. בכל 3 העונות האחרונות, ראינו עליות לפני תחילת הדו"חות (החצים הירוקים בגרף), ומעבר לירידות מספר ימים לאחר הדו"ח של אלקואה (החיצים האדומים בגרף).

על מנת לנסות ולהפריד אירועים חיצוניים (כמו החשש ממשבר החוב האירופאי ותקלת המסחר בארה"ב בתחילת חודש מאי), יש לבחון את התנהגות המדד בחודש של עונות הדו"חות, ובסמוך לפרסום הדו"ח של אלקואה. בבחינה זו ניתן לראות שעונות הדו"חות לא מביאות לעליות בשוק, אלא מביאות לירידות של כ-3 עד 4 אחוזים בסמוך לפרסום הדו"חות.

[

חיים נתן גרף מדד
 חיים נתן גרף מדד

עלייה בקצב הדיווחים בשבוע הבא תביא לחזרה על מה שראינו בעונות הקודמות: אכזבה מדו"חות שהם "רק" טובים, ותמחור מלא של התוצאות אשר יביאו לירידות בשוק.

הפעם, בניגוד לעונות הקודמות, גם פחות חברות יצליחו להכות את התחזית דבר שיקשה עוד יותר על המדד לעלות. בכל מקרה נדגיש כי מדובר במימוש רווחים, אכזבה מדו"חות ולא בשינוי מגמה ארוך טווח.

  • הכותב הינו ראש צוות השקעות חול במנורה מבטחים פיננסים.
  • האמור לעיל אינו מהווה המלצה לפעילות פיננסית מכל סוג והנוקט בה עושה זאת על דעתו שלו בלבד