עו"ד אייל בסרגליק: "אני מנהל כל תיק כאילו זהו מאבק חיי"

"גלובס" מסמן את עורכי הדין הצעירים והמבטיחים - והפעם: אייל בסרגליק ממשרד עו"ד משה ישראל ■ "אני אוהב במקצוע את התחושה שאני עוזר לנאשמים במצב בלתי אפשרי"

באוגוסט 2006 הודיעה פרקליטות המדינה על כוונתה להגיש כתב אישום נגד ח"כ חיים כץ בגין עבירות לכאורה על חוק מימון המפלגות בבחירות 1999. כץ נחשד כי העביר תרומות אסורות למפלגת "עם אחד", שבראשה עמד השר לשעבר עמיר פרץ. לכץ נותר רק סיכוי אחד כדי להיחלץ מכתב האישום: לבקש שייערך לו שימוע אצל היועץ המשפטי לממשלה, כדי לנסות ולשכנע אותו כי הוא אינו אשם.

בשימוע נכחו באי-כוחו של כץ, עו"ד משה ישראל הוותיק ועו"ד אייל בסרגליק הינוקא. מצידו השני של המתרס נכחה סוללת פרקליטים בכירה - ביניהם היועמ"ש לשעבר, מני מזוז; פרקליט המדינה לשעבר, ערן שנדר; פרקליטת מחוז מרכז, רחל שיבר; והמשנה לפרקליט המדינה, יהושע למברגר.

במהלך השימוע הציגו ישראל ובסרגליק שורה של ראיות כדי להפריך את החשדות נגד מרשם. בין היתר נטען על-ידי הסנגורים כי כץ פעל בתום-לב תוך שהוא מסתמך על ייעוץ משפטי שניתן לו.

בעקבות הטענות והראיות אשר הוצגו על-ידי בסרגליק וישראל, החליט לבסוף מזוז לגנוז את תיק החקירה. "בסופו של יום, לאחר בחינה יסודית של טענותיכם בשימוע ושל חומר החקירה וחוות-הדעת בתיק, החליט היועץ המשפטי לממשלה להורות על גניזת התיק, וזאת בשל קשיים ראייתיים שהתגלו במהלך בחינת הדברים וחוסר עניין לציבור במיצוי ההליך משהגיע התיק לפתחנו בחלוף כ-8 שנים ממועד ביצוע העבירות לכאורה", נכתב לסנגורים.

"השימוע של כץ היה עבורי חוויה אדירה", מספר בסרגליק. "אני ניסחתי את כתב השימוע בצוותא עם משה, ועבדנו על כך מאוד קשה. העבירות בהן הואשם כץ לא היו ברורות, כי חוק מימון המפלגות לא היה ברור, ולא היה קל לשכנע בצדקתנו. עמדנו מול הגווארדיה הוותיקה שייצגה את המדינה והתווכחנו איתם. ההרגשה בסוף היתה נהדרת. זה היה תיק שנמשך 10 שנים, וההישג שלנו היה אדיר".

למרות גילו הצעיר (31), מעורב בסרגליק, לצדו של עו"ד ישראל, בכמה מתיקי הצווארון הלבן הגדולים ביותר שמתנהלים בישראל. כך, למשל, נמנה בסרגליק עם צוות הסנגורים של איש העסקים דודי אפל, המערער על הרשעתו בבית משפט השלום בעבירות של מתן שוחד; בתיק שבו עומד לדין מנכ"ל בנק לאומי בריטניה לשעבר, מיקי פרידמן, המואשם במעילה; ובפרשת רשות המסים, שבה מייצגים ישראל ובסרגליק את קובי בן-גור, המואשם במתן שוחד לראש רשות המסים לשעבר, ג'קי מצא.

"בתיק של בן-גור, כמו באחרים, אני חוקר חלק מהעדים ועובד בצוותא עם משה על התיק. בזכותו של משה רכשתי ואני עדיין רוכש ידע משפטי עצום. יכולת הניסוח שלו, חדות הלשון והניסיון האדיר מקדמים אותי ומסייעים לי", אומר בסרגליק.

גם עו"ד ישראל מלא שבחים לעורך דין הצעיר המועסק במשרדו. "לאייל יש יכולות עצומות, הבנה משפטית עמוקה ולצדן שאפתנ ות לבלוט ולהצטיין. הוא מאוד חרוץ, יסודי ולא מפספס אף נקודה. אלה הן תכונות מאוד חשובות בעבודה שלנו".

בסרגליק גדל כל שנותיו בקריית-אונו, כצעיר מבין 3 אחים. אחיו ואביו הם מהנדסי חשמל, ואייל הוא היחידי במשפחה שפנה לתחום המשפטי.

"אבא שלי הוא בעל חברת מידע עסקי, מומחה למידע בינלאומי", אומר בסרגליק. "הוא ייעץ למשל איך לבנות את כביש 6 ככביש האגרה הראשון בישראל. אחיי עובדים כמהנדסים, ואני 'הכבשה השחורה' במשפחה".

"בצבא שרתתי באגף כוח-אדם, ע. רמ"ד חוק ושיטור", הוא מספר, "והתעסקתי שם בכל החקיקה הצבאית ובפקודות משמעת. החל מפקודות קנטינה, שעות שינה ומנוחה של חיילים, הופעה ולבוש. ככה התחלתי להתוודע לתחום המשפט והחלטתי לפנות ללימודי משפטים. את הלימודים התחלתי במכללה למינהל, קיבלתי הצטיינות יתרה שנה א', ובהמשך, מכיוון שרציתי לשלב לימודי משפטים עם מינהל עסקים, השלמתי את שני התארים בקריה האקדמית בקריית-אונו.

"במהלך העבודה כעורך דין עשיתי גם תואר שני במשפטים באוניברסיטת בר-אילן, וגם אותו סיימתי בהצטיינות. במהלך הלימודים החלטתי שאני רוצה להתמחות במשפט פלילי. מהרגע הראשון של הקורס בדיני עונשין ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות. כיום אני עובד בקריה האקדמית כמרצה מן החוץ בקורסים הנוגעים למשפט הפלילי.

"אחרי הלימודים בחרתי להתמחות במשרד של שר המשפטים לשעבר, עו"ד דוד ליבאי (אחרי שהתקבלתי גם למשרד יעקב וינרוט והתלבטתי ביניהם). למדתי שם את כל הבסיס של עבודת עורך הדין הפלילי מאחד מעורכי הדין הטובים בארץ. זו היתה תקופה מאוד אינטנסיבית שעיצבה אותי כעורך דין.

"עם תום ההתמחות, ביוני 2006, הגעתי למשרד משה ישראל ושות'. התמקצעתי יותר ויותר, והיום אני כבר נחשב כמומחה לעבירות צווארון לבן. עורכי דין שואלים לדעתי ומבקשים ממני ייעוץ. בנוסף, התחלתי לקחת גם תיקים פרטיים, שבהם אני מטפל לבדי".

- למה בחרת ללמוד משפטים?

"בנעוריי הייתי בדילמה האם לבחור בתחום המחשבים, שאותו אהבתי מאוד, או בתחום המשפטים. בשירות הצבאי שירתתי כעוזר ראש מדור חוק ושיטור בצבא, ואז גיליתי והתאהבתי בתחום של כתיבת פקודות וחוקים והחלטתי לפנות ללימודי משפטים".

- מה אתה אוהב במקצוע?

"את התחושה שאני עוזר לנאשמים במצב בלתי אפשרי. כשאני יודע מראש איך אני הולך לנהל את התיק, בתקווה לנצח אותו. וכמובן, כשהשופט מקבל את הבקשות שלי אחרי שהמדינה מתנגדת להם. וגם את זה שיש לי חיים של בן אדם בידיים שלי. בכל תיק יש אחריות עצומה, וכל תיק אני מנהל כאילו זהו מאבק חיי".

- מה אתה לא אוהב במקצוע?

"את הפער בין הדימוי הציבורי לעבודה האמיתית. יש לאנשים סטיגמה רעה מאוד על עורכי דין פליליים. הם חושבים שכל עורכי הדין הפליליים מייצגים רק אנסים ורוצחים. אני עוסק בעיקר בעבירות צווארון לבן. אנשים גם לא מבינים את ההליך ולא יודעים שכשאתה מקבל לקוח לידיך בשלב המעצר אין לך חומר חקירה, ואתה לא יודע מה באמת קרה. רק אחרי הגשת כתב האישום יודעים מה קורה. אם אני מרגיש שאני פועל בניגוד למצפון שלי, אני אבקש להשתחרר מהייצוג".

- מה אתה עושה אחרי שעות העבודה?

"אין לי יום ואין לי לילה - העבודה היא חלק תמידי מחיי. אבל כשיש לי זמן אני יוצא למסיבות, סרטים, הולך לחדר כושר. שיחקתי גם כדורסל באופן מקצועי הרבה שנים, ואני ממשיך לעשות זאת מדי פעם. אבל התחביב האמיתי שלי הוא המקצוע שלי".

- מהן השאיפות שלך לעתיד?

"העבודה כסנגור היא המקצוע שלי והייעוד שלי, ובו אני רוצה להמשיך להתקדם גם במשרד וגם בתיקים הפרטיים. במישור האקדמי אני שואף להמשיך את לימודיי ולהשלים דוקטורט. השאיפה שלי היא לכתוב דוקטורט על היסוד הנפשי בעבירות המתה. אני חושב שצריך לשנות את המצב המשפטי הקיים בישראל בנוגע לכך".

אייל בסרגליק

גיל: 31

משרד: משרד עוה"ד משה ישראל

ותק:4.5 שנים

תחום: פלילי צווארון לבן

עורכי דין מוערכים בתחום: עו"ד משה ישראל, עו"ד פרופ' דוד ליבאי, ד"ר שחר אלדר וגל זייד