באקסלנס מציעים פתרון לייסוף: הורדת מס על ני"ע זרים

יניב חברון: עלייה בביקוש להשקעה בניירות ערך זרים תאיץ את תהליך גיוון תיק ההשקעות של המשקיע הישראלי המאופיין בריכוזיות יתרה בהשקעות מקומיות

מזה תקופה ארוכה בנק ישראל פועל בשוק מט"ח ורוכש דולרים במטרה לווסת את התנודתיות בשע"ח ולמתן את ייסוף השקל. רזרבות המט"ח של בנק ישראל נושקות ל-70 מיליארד דולר ובאוצר מתחילים לחשוש לגבי העלות העתידית שתהיה לניהול הרזרבות ההולכות ומתנפחות.

ליניב חברון, מנהל מחלקת מאקרו ואסטרטגיה בית ההשקעות אקסלנס, יש הצעה לבנק ישראל שיכולה לצמצם או לבטל לגמרי את הצורך בהמשך רכישות הדולרים: הורדת מיסים על ניירות ערך זרים.

לדעת חברון, הורדת מיסים על השקעה בניירות ערך זרים תוביל לעלייה בביקוש להשקעה בניירות אלו. עלייה בביקוש לניירות ערך זרים תוביל לעלייה בביקוש למט"ח, תמתן את הייסוף בשקל ואולי אף תוביל להיפוך מגמה, מה שיספק רוח גבית לייצוא הישראלי המהווה כ-40% מהתוצר במשק ומתמודד כיום מול תחרות גלובלית קשה הנובעת ממלחמת מטבעות ועודף פרוטקציוניזם.

עלייה בביקוש להשקעה בניירות ערך זרים תאיץ את תהליך גיוון תיק ההשקעות של המשקיע הישראלי המאופיין בריכוזיות יתרה בהשקעות מקומיות - "home bias". כ-10% מסך הנכסים שבידי הציבור מושקעים בניירות ערך זרים כאשר התפלגות ההשקעות של התיק מוסדי מציג תמונה דומה. במדינות ה-OECD יותר מ-25% מסך הנכסים מושקעים מחוץ למדינת האם. מאז השוואת המס על השקעות בניירות ערך זרים וניירות ערך מקומיים בשנת 2005, אומנם עלה החלק היחסי של ההשקעות בני"ע ערך זרים אך בקצב שאינו משביע רצון, אומרים באקסלנס.

בתסריט מאוד אופטימי ויסות תנועות המט"ח מחוץ למשק המקומי, יחלץ את בנק ישראל מהצורך להתערב בשוק המט"ח ויגדיל את מרחב התימרון למדיניות הריבית. בנק ישראל יוכל לעלות את הריבית בקלות יתרה כדי לייצב את רמות המחירים במשק ולקרר את שוק הנדל"ן.

זאת ועוד, יתכן כי בנק ישראל יקבל חלון הזדמנויות להיפטר מחלק מהרזבות שנרכשו בשנה האחרונה כתוצאה מחולשה של השקל. החשש מהעלות העתידית לניהול הרזרבות תתמתן ורמת הסיכונים שיאלץ בנק ישראל לקחת כדי לנהל את הרזרבות יקטן משמעותית.