מיהם הישראלים שגרפו הון ממכרות זהב באמריקה וברומניה?

השותפות שעדיין לא הוצאה ממנה אונקיית זהב אחת, הניבה רווחים לקרנות הגידור של ג'ון פולסון וג'ורג' סורוס וגם לשני הישראלים המעורבים - שטיינמץ וטיומקין

בימים שבהם שובר מחיר הזהב שיאים על בסיס כמעט יומי, רושמים מנהלי השקעות שהקדימו והצטיידו בפוזיציות גדולות במתכת היקרה רווחי עתק. זהב, כידוע, נחשב על ידי רבים למעין פוליסת ביטוח בתקופות של חוסר ודאות בכלכלה העולמית, ותקופה כזו נמשכת כבר יותר משנתיים.

אחד משורי הזהב המפורסמים בעולם, אשר משפשף את ידיו בהנאה מהרנסנס שחווה המתכת הצהובה, הוא מנהל קרנות הגידור האגדי ג'ון פולסון, שהעריך לאחרונה כי מחיר הזהב עשוי להגיע בתרחיש קיצון לרמה של 4,000 דולר לאונקייה, ואף הוסיף כי רוב נכסיו מושקעים בזהב.

שניים מנכסי הזהב הגלויים שבהם מושקע פולסן, באמצעות קרן הגידור "פולסון אנד קו", הם השקעה בחברות ציבוריות המחזיקות בבעלותן מכרות המיועדים לכריית זהב ברומניה ובצפון אמריקה. שתיהן הניבו למשקיעים תשואה פנטסטית של מאות אחוזים בשנה האחרונה ונסחרות בשווי של מיליארדי דולרים כל אחת, למרות שטרם החלו בכריית הזהב בפועל.

הראשונה היא Gabriel Resources (גבריאל), בעלת מכרה זהב ברומניה, הנסחרת בבורסה של טורונטו לפי שווי של כ-2.5 מיליארד דולר. פולסון אנד קו מחזיקה בכ-18% ממניות גבריאל, חלקן במחיר של 2.25 דולר למניה (המניה נסחרת כיום במחיר של 7 דולר).

בחברה זו שותף גם המיליארדר הישראלי בני שטיינמץ לאחר שבדצמבר 2009 רכשה חברת BSG שבשליטתו 9% ממניות גבריאל לפי מחיר של 2.5 דולר קנדי, וקיבלה אופציות להגדיל את החזקתה ל-16%, ולהשקיע בסך הכל כ-120 מיליון דולר קנדי במניות גבריאל. נכון להיום שילשה השקעתו של שטיינמץ את שווייה.

הנכס העיקרי של גבריאל הוא מכרה זהב ברומניה בשם Rosia Montana, שנחשב לאחד הגדולים בעולם. המכרה כולל עתודות של 10.1 מיליון אונקיות זהב (בשווי נוכחי של יותר מ-14 מיליארד דולר), וכן עתודות גדולות של כסף. להערכת החברה, ההשקעה הנדרשת לשם פיתוח המכרה היא כמיליארד דולר, והצפי הוא שהמכרה יפיק 626 אלף אונקיות זהב מדי שנה (בחמש השנים הראשונות).

הולכים בעקבות קפלן

החברה הציבורית השנייה היא NovaGold Resources Inc (נובהגולד), בעלת מכרות בצפון אמריקה, הנסחרת לפי שווי חברה של כ-3.2 מיליארד דולר. פולסון מחזיק 9.1% ממניות נובהגולד, שהונפקו לו במארס האחרון לפי מחיר 5.5 דולר למניה (כשליש ממחירן הנוכחי) במסגרת הנפקה פרטית שבה גייסה החברה 175 מיליון דולר מקרנות הגידור של פולסון ושל מיליארדר נוסף, ג'ורג' סורוס, המחזיק נתח דומה במניות החברה.

מגזין "פורבס", שתהה בזמנו מדוע משקיע צמד מנהלי קרנות הגידור המהוללים בחברת המכרות מוונקובר שעדיין לא רשמה הכנסות ומנגד צברה הפסדים ביותר מ-350 מיליון דולר בשלוש השנים האחרונות, ציין כי השניים הולכים בעקבותיו של מיליארדר שלישי, אנונימי יותר, בשם טום קפלן מניו יורק. קפלן סבור כי הזהב עומד לשוב ולשמש כמטבע העולמי העיקרי, כפי שהיה במשך 5,000 שנה.

קפלן (ראו מטה) פועל באמצעות חברות ההשקעה הפרטיות טיגריס ואלקטרום, והוא בעל המניות הדומיננטי בשתי החברות המדוברות: גבריאל ונובהגולד. ההשקעות שלו בהן בוצעו, בעיקרן, במהלך שנת 2008, ושווי השוק שלהן כיום, כ-1.5 מיליארד דולר, מהווה תשואה של פי 5 בקירוב על הסכום שהושקע בהן.

כשכתב "פורבס" נתן ורדי פנה למשרדי טיגריס של קפלן במהלך חודש מארס, כדי לקבל מושג טוב יותר על משנתו לגבי הזהב, נחשף גם הקשר הישראלי הנוסף להשקעות הזהב המשגשגות הללו. ורדי פגש במשרדי החברה את המנהל בכיר והאסטרטג הראשי של החברה, שהוא לא אחר מאשר אבי טיומקין, הידוע כיועץ לקרנות גידור בתחום המאקרו, ומחלק את זמנו בין ניו-יורק לכפר שמריהו (טיומקין הוא גם ידידו הקרוב של בני שטיינמץ, שכאמור ביצע אשתקד השקעה במניות גבריאל).

למי שמאמין בשקיעת המערב

טיומקין, כותב ורדי, סבור שלאנשים יש הנחות שגויות לגבי הזהב. "הם יגידו לך שזהב מגן מפני אינפלציה, אבל הזהב הציג ביצועים טובים יותר דווקא בתקופות של דפלציה. הכוח של זהב הוא בהיותו מגן כשאנשים מאבדים אמון במוסדות השלטוניים". "אם אתה מאמין בשקיעתה של התרבות המערבית", כותב ורדי, "התשובה של טיומקין היא לקנות זהב".

בששת החודשים שחלפו מאז לא שינה טיומקין את משנתו לפיה בעשר השנים האחרונות, בהן רשם עלייה רציפה, הפך הזהב להשקעה הטובה ביותר בעולם, ללא תלות בשער הדולר, מחיר הנפט, אינפלציה או דפלציה, מיתון או צמיחה והתנהלותם של בנקים מרכזיים.

בראיון שהעניק לעיתונות הכלכלית ב-2008 בעת שמחיר הזהב עמד על כ-750 דולר (קצת יותר ממחצית ממחירו היום), טען טיומקין כי "אנחנו בעיצומה של רעידת אדמה... על כן ההשקעות היחידות הנכונות כיום הן בניירות ערך ממשלתיים עם עדיפות לאלו של ממשלת ארצות הברית, ובזהב".

נשוי לרקנאטי, שותף של טיומקין

"אנשים חושבים שזהב זה לפרימיטיביים. אני מרגיש לפעמים כמו שליח שמבשר על הזהב, שעוד לא התחיל אפילו את הריצה השורית שלו", כך אמר טום קפלן, בוגר לימודי היסטוריה באוקספורד ויו"ר טיגריס פייננשל גרופ מניו יורק, בראיון שהעניק לשבועון "ביזנסוויק" באוגוסט השנה.

קפלן, מיליארדר בן 48, אמר בראיון שסגנון ההשקעה שלו הוא "הרבה יותר איכותי מכמותי". לדבריו, הראלי הגדול של הזהב עוד לפנינו, פשוט מפני שהזהב הוא מטבע בפני עצמו, והביקוש עולה בהרבה על ההיצע.

השבועון מספר כי הרומן של קפלן עם ישראל התחיל ב-1988, עת סיים את הדוקטורט שלו באוקספורד והרוויח כסף מהצד כאנליסט של חברות ישראליות שרשומות בבורסות אמריקניות. בנסיעות לישראל הוא פגש שניים ששינו את חייו: הראשונה היא דפנה רקנאטי (בתו של ליאון רקנאטי) שהייתה באותם ימים חיילת, וברבות הימים הפכה לאשתו.

דרך משפחתה של אשתו הכיר קפלן את הישראלי השני שהשפיע עליו: אבי טיומקין אותו הוא מכנה בראיון "המנטור שלי". השניים שמרו על קשר עסקי הדוק בשנים הבאות, שבהן החליט קפלן לממש את רעיונויות הגדולים, כולל הימורים גדולים על מתכת הכסף, גז טבעי ובסופו של דבר זהב. הם התאחדו כשטיומקין, שעבד בכמה קרנות גידור מהמובילות בעולם, הצטרף לטיגריס ב-2008 כאסטרטג מאקרו ראשי.

קפלן, מספרים ב"ביזנסוויק", מכיר בפרדוקס של שמירה על טבע מצד אחד, ופעילות כריה הורסת טבע מצד שני, וטוען ששמירה על טבע הייתה תמיד העדיפות העיקרית מבחינתו.

הדיון סביב הנושא התעורר גם בעת פעילותו במכרה הזה ברומניה. פעילי הגנת הסביבה במדינה ואנשי הקהילה המקומית נאבקים בתוכניות של קפלן במכרה שברוזיה מונטנה כבר עשר שנים, וטוענים שהשימוש בציאניד במכרה מאיים על כפרים ועל מי תהום עד הונגריה השכנה.

קפלן טוען מנגד שהפרויקט שלו יועיל מאוד לכלכלה הרומנית. ביוני השנה מסר שר איכות הסביבה הרומני, שהממשלה תחדש את בדיקת הפרויקט, מה שאומר עוד חודשים של דיון פומבי בנושא. גם אם הממשלה תיתן אור ירוק, ייקח לפחות שנה עד שזהב יתחיל לצאת מהאדמה, אך על פי "ביזנסוויק", קפלן, בכל מקרה, לא לחוץ במיוחד מן ההתפתחויות הללו.