נאסים ניקולס טאלב, מחבר "הברבור השחור", תקף היום (ו') בראיון ל"בלומברג" את יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, ובחריו להנהלת הבנק המרכזי האמריקני.
"הסיכונים הנובעים מתוכניות ההקלה הכמותית של הפדרל ריזרב הם עצומים והבנק המרכזי לא מבין לגמרי את ההשפעות הקטלניות שיכולות להיות להן", אמר טאלב. "האנשים האלה לא מבינים את מהות הסיכונים שהם לוקחים", אמר טאלב והצטרף בכך לשורה ארוכה של כלכלנים ומנהלי השקעות שתקפו את מדיניות הפדרל ריזרב. טאלב השווה את קובעי המדיניות של הבנק המרכזי האמריקאי למנהלי לונג טרם קפיטל מנג'מנט, קרן הגידור שקרסה ב-1998.
QE2, תכנית ההרחבה המוניטרית של הפדרל ריזרב לה חיכו המשקיעים בארה"ב וברחבי העולם זמן רב, יוצאת היום לדרכה באופן מעשי: החל מהיום ובמשך החודש הקרוב ירכוש הבנק הפדרלי את ה"מנה" הראשונה של אגרות חוב ממשלתיות הצפויה להסתכם בכ-100 מיליארד דולר. בסך הכל נאמדת תכנית ההרחבה המוניטרית של ה'פד' בסכום של כ-600 מיליארד דולר.
לפני כחודש אמר טאלב שמשקיעים שהפסידו כסף במשבר הפיננסי צריכים לתבוע את הבנק המרכזי של שבדיה על שהעניק את פרס נובל לכלכלנים שהתיאוריות שלהם הביאו, לדבריו, לקריסת הכלכלה העולמית. "אני רוצה שמעניקי פרס נובל יתנו דין וחשבון", אמר טאלב. "האזרחים צריכים להגיש תביעה משפטית אם הם איבדו את מקום עבודתם או את העסק שלהם בגלל קריסת המערכת הפיננסית".
טאלב אמר שפרס נובל לכלכלה העניק לגיטימציה למודלי סיכון שגרמו הפסדים למשקיעים ואילצו ממשלות להעניק למוסדות פיננסיים סיוע חירום מכספי משלם המסים. טאלב ציין במיוחד את פרס הנובל שהוענק ב-1990 להארי מרקוביץ, מרטון מילר וויליאם שארפ על תיאוריית הפורטפוליו ומודלי תמחור נכסים. "אנשים משתמשים בתיאוריה של שארפ שממעיטה מאוד את חומרת הסיכונים שהם לוקחים וחושפת אותם למניות", אמר טאלב.
"אני לא מאשים את הזוכים שהם חשבו על הרעיון, אבל אני מאשים את מעניקי הפרס על שנתנו להם לגיטימציה. אף אחד לא היה לוקח את מרקוביץ ברצינות בלי הגושפנקא של פרס הנובל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.