"חוקי הכלכלה הבסיסיים עובדים"

"קיים שוק פורה מאוד בפריפריה, עם ביקושים ערים באור עקיבא, כרמיאל ועכו"

"למרות כל ההבטחות שהמגמה בשוק המגורים תשנה, ושאולי שווה לרוכשים פוטנציאלים לעצור ולחכות, אנחנו לא מרגישים את זה קורה בשטח. יש עסקאות, יש מכירות ואין ירידה במחירים", כך מדגיש בנצי אדירי , סמנכ"ל ומנהל האגף העסקי בבנק ירושלים, המחזיק בנתח של כ-10% בליווי פרויקטים של בנייה בישראל. להערכתו, "לא נראה שבטווח של השנה הקרובה המחירים ירדו, ואם כן זה יהיה בשיעור זניח. אבל אני לא צופה המשך עלייה ומאמין שבסופו של דבר נראה התייצבות יחסית במחירים".

מדובר על רמות מחירים שרחוקות מאוד מהישג היד של מרבית מהישראלים.

"אין ספק שמחירי הדירות גבוהים מאוד, הן במונחים אבסולוטיים והן ביחס להכנסה הפנויה של משקי הבית, גם בהשוואה לשנים קודמות וגם בהשוואה לעולם. אבל זה עדיין לא מוביל למסקנה שמשהו ישתנה, ושהממשלה תצליח להציף את השוק בכמויות כאלה של קרקע ושל פרויקטים שיעשו את השינוי. גם אם זה נלך אחורה בזמן, כל השנים ראינו מגמה של עליית מחירים, אולי עם בטן נקודתית פה ושם".

ועכשיו לא מדובר בבטן שהתנפחה יתר על המידה?

"אני לא חושב שיש כעת בטן בשוק. חוקי הכלכלה הבסיסיים עובדים והביקוש עדיין עולה על היצע ובהרבה. בבסיס יש ציבור שלם שצריך ומחפש פתרונות דיור, כשבארץ עדיין מקובל לרכוש דירה ושוק השכירות אינו מפותח יחסית. במקביל, קיימים חסמים לא מעטים, חלקם בצד היצע הקרקע וחסם נוסף הן ועדות התכנון, שמקשות על התהליך הבירוקרטי וגורמות להליך שמאריך משמעותית את הבנייה, עניין שמוסיף לפער בין ההיצע לביקוש. בשורה תחתונה, בפרויקטים שמלווים על ידנו איני רואה ירידת מחירים או ירידה בקצב המכירה, עניין שמעיד על צורך וביקוש גבוהים.

"מעבר לכך, נראה שהמיקוד הציבורי והתקשורתי הינו בשוק הנדל"ן במרכז הארץ, אך חשוב לדעת שקיים שוק פורה מאוד גם בפריפריה הרחוקה, עם ביקושי שוק ערים וקצב מכירות גבוה במקומות כמו אור עקיבא, כרמיאל ועכו. אני רואה שם את המכירות והיזמים מוכרים בכמויות יפות. ועדיין לא ראינו שבאה לשם אוכלוסייה של המרכז, שכרגע הגבולות שלה לא מתרחקים מעבר לרחובות ואולי אשדוד בדרום ונתניה בצפון".

ומה עם המשקיעים שכבר לא באים? הם רואים ריבית בעלייה ואטרקטיביות פוחתת.

"אין ספק שתוואי הריבית העולה מרחיק משוק הנדל"ן המקומי משקיעים פוטנציאליים שבוחנים אלטרנטיבות ומוצאים ששוק ההון הפורח הינו אלטרנטיבה ראויה לא פחות. ובכל זאת, מצער לראות שדווקא האוכלוסייה שמייצרת את הביקושים האמיתיים - הזוגות הצעירים, היא הנפגעת מעליית הריבית שמקשה עליהם בהחזרי המשכנתא. ומבחינת ההשפעה על השוק, זה עדיין בשוליים".

גם הזרים די נעלמו.

"יש התמתנות בביקושים של משקיעים זרים ואפילו ירידה קלה, אבל זה עושה הרבה רעש תקשורתי ואין לכך מאסה קריטית שיכולה ליצור השפעה גדולה על השוק. כדאי לזכור שחלק גדול מהמשקיעים, לפחות אלה שאנחנו עובדים איתם, יש להם זיקה מאוד גדולה לארץ ולמדינה. היהודים החמים מחו"ל מייצרים ביקושים קשיחים ולא בהכרח מניע כלכלי הוא שמשכנע אותם לקנות כאן דירה. פיסת קרקע בירושלים זה פרייס-לס".