בדרך לבג"ץ: די למחירי ה-99 אגורות; "זו עבודה בעיניים"

עו"ד עופר שחל מתכוון לעתור לבג"ץ כנגד אי-הטיפול בהטעיית הצרכנים, במסגרתה מוכרזים מחירים לא עגולים - שעה שהצרכנים לא יכולים לקבל את העודף הנקוב במטבעות שיצאו משימוש

"מדוע לא אוסרים במשרד התמ"ת את המשך השימוש 'הפיקטיבי' במטבע שבוטל - לא מחוקקים או מתקינים איסור לכל בתי העסק ורשתות השיווק באשר הן לנקוב מחירים במטבעות שבוטלו?" - כך שואל עו"ד עופר שחל, שותף במשרד עוה"ד שחל את האזרחי, במכתב ששלח בשבוע שעבר לשר התמ"ת, בנימין (פואד) בן-אליעזר. והוא גם מאיים: אסרו על השימוש במטבעות האגורה ו-5 אגורות שבוטלו - או שאפנה לבג"ץ.

"כולנו צרכנים, וכולנו מכירים היטב בכל החנויות על בסיס יומיומי את המחירים '19.99 שקל'; '49.99'; או במקרה הטוב '19.95'; '99.95'; וכדומה. עודף אנו לא מקבלים! אנו גם לא יכולים לקבל עודף, כי זה מכבר הוצאו המטבעות בסך 5 אגורות ו-1 אגורה מהמחזור, בצווים של בנק ישראל", מסביר עו"ד שחל במכתבו, וקובל על כך שמשרד התמ"ת נותן לגיטימציה לרשתות השיווק, לסוחרים, מוכרים, קמעונאים ובתי עסק מקטן עד גדול לעשות שימוש ציני במטבעות לא קיימים.

כידוע, מטבע של אגורה הוא ממש היסטוריה, וגם השימוש ב-5 אגורות הופסק בתחילת 2008 כדי לחסוך בהוצאות המדינה על ייצורו, אך גם 3 שנים מאוחר יותר, על סף שנת 2011, השימוש במחירים לא עגולים ברשתות ובחנויות עדיין פופולרי מאוד. גם במדור זה התייחסנו לפני כשנתיים לסוגייה זו, וכבר אז נאמר לנו במועצה לצרכנות כי לא חולף שבוע מבלי שמתקבלת שם תלונה בגין השימוש בסכום של 99 אגורות.

שחל לא מתעלם מהעובדה כי "אימצנו" את הנוהג של נקיבה במחירים לא עגולים מחו"ל, בעיקר מארה"ב (מולדת ה"ניינטי-ניין ניינטי-ניין") - "לא המצאנו את התחבולה הצרכנית הזו", הוא מציין, אך מוסיף מיד כי בניגוד לישראל בכל העולם הצרכן מקבל עודף, גם במטבעות הקטנים ביותר: "מקפידים לתת לך את אותו סנט קטן".

לדבריו, המשך השימוש במטבעות שבוטלו מהווה הטעיה אסורה על-פי חוק הגנת הצרכן. "המצב היום בישראל בנושא הינו הטעיית צרכנים עם היתר מהממשלה. הטעיה בהסכמה בשתיקה ובאוזלת-יד של הרשות".

לסיום מציין שחל כי "זו אינה מדיניות ראויה, וקל מאוד לתקן את המצב", ואם לא יעשה כן, הוא מודיע: "אפנה לבג"ץ".

לשאלת "גלובס" מדוע החליט לשלוח את פנייתו למשרד התמ"ת, השיב עו"ד שחל כי "נושא הגנת הצרכן והאזרח הקטן תמיד היה קרוב לליבי, ונושא אי-קבלת עודף עקב השימוש במטבע שכבר לא קיים הינו שערורייה ישראלית אופיינית, עבודה בעיניים או בגששית 'ישראבלוף'".

בעבר הגיש שחל עתירות לבג"ץ בנושאים ציבוריים שונים, בהם היעדר אחיות בבתי-ספר, שמירת שם הנעורים של נשים לאחר נישואיהן, אפליית עסקים קטנים שמתנהלים מהבית ועוד.

"אני רואה בבג"ץ את מבצר הדמוקרטיה ושמירת זכויות היסוד של אזרחי ישראל. בלי בג"ץ היינו מדינה חשוכה ואבודה, נוכח אוזלת-היד הכללית של הרשות המבצעת וחולשת הרשות המחוקקת", אמר.

תגובת משרד התמ"ת: "משרד התמ"ת הגיש ביום 12.8.10 בקשה לתיקון חוק הגנת הצרכן, הקובע כי חל איסור על עוסק להציג או לנקוב הצגת מחיר במטבע שאינו הילך חוקי. הצעת החוק נמצאת בדיון במשרד המשפטים".