לקראת שביתה כללית: "לחקור את הזינוק במחירי המים"

יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט: "אנחנו לא נרפה עד שיורידו את מחירי המים. זו מחויבות ראשי הערים לאזרחי מדינת ישראל"

יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, דורש משר האוצר , יובל שטייניץ, ומשר הפנים, אלי ישי, לפעול להפחתה מיידית של המע"מ בשיעור 16% אותו נאלצים לשלם האזרחים והרשויות המקומיות עבור המים שהם צורכים.

מרכז השלטון המקומי מתכוון לפנות השבוע באופן רשמי למבקר המדינה, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס , ולבקשו לחקור את שערוריית "הולדתם" של תאגידי המים המיותרים שהוקמו בהנחיית הממשלה - בניגוד לעמדת הרשויות המקומיות.

מבדיקה שערכו בשלטון המקומי עולה כי משפחה בת 5 נפשות מחצור הגלילית ששילמה בשנת 2007 סכום של 276 שקל עבור המים, משלמת כיום 627.6 שקל, כמעט פי 3 (במקרים אחרים העלייה הינה בשיעור גבוה יותר מפי 3). הסיבות לייקור מחירי המים אינן קשורות למחסור הזמני במים בישראל, אלא נעוצות בהקמת תאגידי המים ובצורך לממן מכיסם של האזרחים את המנגנונים המנופחים של התאגידים המיותרים (מנכלים, סמנכלים, מזכירות, משרדים, מכוניות וכו).

בהמשך מתכוונים ראשי הערים לדרוש מהממשלה להפחית את מחירי המים לשיעורם הריאלי (כולל עלויות רכישת המים ממקורות, מימון התפלה, צנרת ושינוע) - הנאמד בערך בחצי ממחירם כיום. מבקר המדינה נדרש לנושא קביעת מחירי המים כבר בנובמבר 2009 וקבע אז בחוות דעתו כי יש להמתין עם שינוי כללי המים החדשים. למרות זאת, ייקרה רשות המים את מחיר המים, בחסות שר האוצר וממשלת ישראל.

מאבק ראשי הרשויות שהחל בשבוע שעבר כבר נשא פרי ראשון כאשר רשות המים ביטלה עלייה נוספת במחיר שתוכננה להתבצע בעוד כשבוע, בשיעור 2.7%. בשבוע הקרוב יעלה מאבק השלטון המקומי מדרגה. מחר (ב') יקיימו ראשי הערים ומאות עובדי רשויות מקומיות הפגנה גדולה סמוך לאוהל המחאה הממוקם מול לשכת ראש הממשלה בירושלים. למחרת, יפתחו הרשויות המקומיות בשביתה כללית עד להודעה חדשה (בשלב זה ללא החינוך).

לבד מהפחתת מחירי המים וביטול חובת התיאגוד, דורש מרכז השלטון המקומי מהממשלה להחזיר לרשויות את תקציבי החובה הממשלתיים, ששיעורם בשנת 2002 היה 3.5 מיליארד שקל ולפיכך היה אמור לעמוד כיום על 4.2 מיליארד שקל, אך עומד על כ-2.4 מיליארד שקל בלבד.

בשלטון המקומי דורשים להעמידם על כ-3 מיליארד שקל, כדי להימנע מהצורך להעלות ארנונה לאזרחים, צעד אליו מכוון שר האוצר. עוד דורש השלטון המקומי להחזיר 500 מיליון שקל לתקציבי החינוך וכן תקציבי פיתוח שאותם קיצצה הממשלה, ולהסדיר את יחסי השלטון המקומי והמרכזי - בין השאר באמצעות קידום חוק העיריות (כיום פועלות העיריות לפי חוקי המנדט הבריטי).

יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, אומר כי "הממשלה מובילה לאסון לאומי נוסף. השלטון המקומי הוא היחידי שמתפקד והגיעה העת לשנות את שיטת הממשל בישראל כדי שתהיה משילות ויציבות גם בשלטון המרכזי, והשרים יפסיקו להיות נתונים בידיהם הציניות של הפקידים. אנו מוכיחים שנים של עשייה וניהול אחראי, ובאה הממשלה ורוצה להרוס את השלטון המקומי. התוצאה תהיה הרס מוחלט של השירותים הניתנים לאזרח, שירותים שהעיריות מעניקות במקום הממשלה. אני קורא לשר האוצר לשים את טובת האזרח הקטן לנגד עיניו. זו חובתו ואחריותו כשר אוצר לנהל עימנו משא ומתן אמיתי כדי לפתור את הסוגיות החברתיות החשובות אותן אנו מובילים. קריסת מערכת החינוך זו אינה קלישאה אלא עובדה, ומחירי המים הלא מוצדקים בעליל זו מציאות מקוממת. אנחנו לא נרפה עד שיורידו את מחירי המים. זו מחויבות ראשי הערים לאזרחי מדינת ישראל" .