פרשת רמדיה: עובדי משרד הבריאות יודו אך לא יורשעו

עפ"י הסדר הטיעון שצפוי להיחתם מחר, עובדי משרד הבריאות שהתירו את הכנסת המזון הפגום לישראל יודו בעבירות שבכתב האישום - אך לא יורשעו ויבצעו עבודות לתועלת הציבור

עובדי משרד הבריאות שהתירו להכניס לישראל את המזון הפגום של חברת רמדיה, שגרם נזקים כבדים לפעוטות רבים, יודו במסגרת הסדר טיעון בכתב האישום נגדם, אך לא יורשעו - כך פורסם הערב (א') לראשונה במהדורה המרכזית של חדשות ערוץ 2.

על-פי הסדר הטיעון, שצפויה להיחתם כבר מחר (ב'), יבצעו העובדים בתמורה עשרות שעות עבודות לתועלת הציבור, אך לא מדובר בעבודות שירות. בנוסף ייפגשו העובדים פעם אחת עם קצין מבחן כדי לוודא כי לא יבצעו שוב את אותה העבירה.

לקראת חתימת הסדר הטיעון התפתח דיון סביב השאלה אם מדובר בהסדר הוגן או פשרני מדי. מצד אחד, יש הטוענים כי ההסדר מקל, אך מנגד טוענים אחרים כי מלכתחילה עובדי משרד הבריאות לא היו אמורים להיות מואשמים בפרשה.

ילדי רמדיה הבריאים התגלו כחולים

בשנת 2003 הזדעזעה המדינה כאשר התברר כי המחלה המסתורית שתקפה 40 תינוקות בבתי-חולים שונים בארץ נובעת מצריכת התחליף הצמחי של רמדיה. במזון היה חסר ויטמין B1, עובדה שגרמה שעיכוב בלתי הפיך בהתפתחות הילדים. ילדים נוספים שניזונו מתחליף החלב נבדקו באותה תקופה נמצאו בריאים.

בחודש נובמבר האחרון, 7 שנים אחרי שהתגלתה פרשת רמדיה, חשפו 3 מחקרים חדשים כי עשרות ילדים נוספים סובלים מבעיות מיוחדות כתוצאה מצריכת התחליף הצמחי של החברה.

במחקרים התברר כי הסימפטומים של אותם ילדים "בריאים" פשוט איחרו לבוא. עשרות ילדים, שנמצאו לפני 7 שנים בריאים, סובלים היום מבעיות קשות בהבנה, באוצר המילים, בקורדינציה ובשיווי-המשקל.

הנתונים הקשים נחשפו השבוע בכנס של האגודה הישראלית להתפתחות הילד. כיום מופיעים הסימפטומים בכמה עשרות ילדים, אך החשש הוא כי כ-600 עד 1,000 ילדים נוספים סובלים מהבעיות.

פיגור שכלי והפרעות בגזע המוח

ילדי רמדיה משיגים במבחנים שונים תוצאות נמוכות באופן משמעותי מחבריהם, כך עולה בבירור משני מחקרים שערכה ד"ר אביבה פתאל-ולבסקי. יותר מ-80% מילדי רמדיה סובלים מלקות קשה בכישורי השפה שלהם, ו-50% מהילדים סובלים מהפרעה בהתפתחות המוטורית.

מחקר נוסף מצא קשר בין צריכת רמדיה הצמחית לפיגור שכלי, לעיוותים בעמוד השדרה, לעקמת, להפרעות בגזע המוח הגורמות לבעיות בשמיעה ובראייה ואפילו לאפילפסיה.

ביצרנית הגרמנית של תחליף החלב "הומנה" פוטרו מספר עובדים כבר בסמוך לחשיפת המחדל. במהלך השנים שילמה החברה הגרמנית פיצויים ל-40 משפחות שנפגעו בסכום של יותר מ-100 מיליון שקל.