"אני לא מוציאה קבלות על שיעורים פרטיים, וכך כל המורים הפרטיים", טענה מורה פרטית לאנגלית מזיכרון-יעקב, כאשר נחקרה על-ידי חוקרי מס הכנסה חיפה על כך שלא רשמה הכנסות בסך למעלה מ-78 אלף שקל בגין שיעורים פרטיים שנתנה.
מורה פרטית אחרת מבנימינה הסבירה לחוקרים כי לא רשמה את ההכנסות, מאחר ש"השיעורים מתנהלים תוך כדי ניהול הבית והסעות הילדים לחוגים". היא פשוט היתה עסוקה מדי מכדי לפעול על-פי חוק.
בעל עסק לתיקונים ואביזרי חשמל באום אל-פחם, שהיה שקוע בדפדוף בכרטיסיות העסק שלו כאשר הגיעו מבקרי מס לביקור פתע, עשה "ויברח" ונמלט עם הכרטיסיות מהמקום. לאחר מספר דקות הוא שב ללא הכרטיסיות. אל העסק הוזעקו חוקרי מס הכנסה חיפה, שבדיקתם העלתה כי ב-3 השנים האחרונות לא נרשמו הכנסות בסך של כ-41 אלף שקל בעסק. "רשלנות, אני מטומטם שלא רשמתי את הכסף הזה ולא הסתכלתי קדימה, הייתי חוסך לעצמי את כל הבלגן", היתמם בפניהם בעל העסק.
בדוכן פלאפל בבנימינה נמצא כי קניית ביקורת של נציגי מס הכנסה נרשמה רק בחלקה - מנת הפלאפל תועדה אך לא השתייה. בעל הדוכן סיפק תירוץ יצירתי במיוחד: "אני מדפיס בלי משקפים, ולכן פספסתי את השתייה", אמר.
בתצפית אחרת, בעסק לשטיפת מכוניות, נצפו מספר בעלי רכבים בעת תשלום בגין שטיפת רכבם. בביקורת שנעשה מאוחר יותר נמצאו בעסק 518 שקל, בעוד שבקופה נרשמו רק 185 שקל. אותן ספרות - 1, 5 ו-8 - רק לא בסדר הנכון. בעל העסק הודה כי לא רשם הכנסות בסך 160 שקל, אך לדבריו יתרת הכסף שנמצא במקום פרטית.
את התירוצים הללו ועוד שלל רב של תירוצים יצירתיים ומתוחכמים, יותר ופחות, שומעים מדי יום מבקרי מס הכנסה המבצעים ביקורות פתע ופשיטות באלפי עסקים ברחבי הארץ. והם כבר לא מופתעים מכלום.
"אפשר לכתוב ספר שלם על התירוצים שאנשים מספרים לנו", אומר גדעון ממקה, מנהל תחום ניהול ספרים במחוז הצפוני, אשר מעורב במבצעי פשיטה של חטיבת השומה וביקורות של מס הכנסה, גם במחוז שבניהולו וגם ברמה הארצית. "מי שעושה את עבודת הבדיקה והחקירה מספיק זמן כבר לא מופתע מכלום. הפסקנו להיות מופתעים".
ומה הוא לא שמע כבר? מ"הכלב אכל לי את הדוחות" ועד "אין לי בכלל חנות" - כל תירוץ כשר בניסיון לחמוק מהקנסות המינהליים או האישומים הפליליים שמוגשים נגד מי שנתפס מעלים הכנסות.
"אומרים לנו 'אני לא יודע למה זה לא רשום בספרים', 'אני רושם את ההכנסות בסוף היום', 'ביום שלישי אני סוגר אחרי-הצהריים, ולכן סגרתי את הקופה ולא רשמתי', 'התכוונתי לרשום יותר מאוחר', 'אני חדש ובודק את הכדאיות של העסק, אם כדאי לעבוד או לא'. אלה רק חלק קטן מהסיבות והתירוצים ששמענו", הוא מספר.
סנקציות פליליות
אחד התירוצים המוזרים ששמע ממקה היה הסברו של בעל עסק שטען כי מבקרי המס שקרנים, כיוון שהעסק שלו היה סגור ביום שהם ביצעו את הקנייה שלכאורה לא נרשמה בקופה. "הוא אמר לחוקרים 'העסק היה סגור באותו יום שבאתם לקנות, אז איך יכול להיות שקניתם?', אז החוקרים הראו לו את המוצר שקנו ממנו, והתירוץ כבר לא היה רלבנטי", נזכר ממקה.
- מהן הסנקציות בגין אי-רישום תקבול?
"ישנן סנקציות במישור האזרחי ובמישור הפלילי. במישור האזרחי פקיד השומה יכול לקבוע הכנסה לפי מיטב שפיטתו, לקבוע כי ספרי העסק הם בלתי קבילים ולשום גם את ההוצאות וגם את ההכנסות של העסק לפי שיקול-דעתו. בנוסף, אם יש לעסק הפסדים משנים קודמות, והוא נתפס באי-רישום תקבול - אז לא מתירים לו את ההפסדים, ניכויים וקיזוזים של חובות אבודים. מי שלא מנהל ספרים יש לו שיעורי מס יותר גבוהים מכל נישום אחר.
"יש גם סנקציה של קנס מינהלי. אם הנושא מגיע למישור הפלילי, מוגש כתב אישום, ויש ענישה בהתאם לחוק, שמגיעה עד מאסר בפועל. והיו לנו כבר מקרים של נישומים, אמנם לא הרבה, שהוגשו נגדם כתבי אישום בעקבות ביקורת ניהול ספרים, והיו אף כאלה שאפילו קיבלו מאסר בפועל".
בשנת 2010, במסגרת מבצעים ופשיטות על 30 אלף עסקים ברחבי הארץ, נתפסו 3,000 עסקים שהעלימו הכנסות, החל מכמה מאות שקלים ועד מאות אלפי שקלים.
מבצע "קבלת שבת" (ביום שישי), מבצע "החלונות האדומים" (במכוני עיסוי וליווי), מבצע "פנאי פלוס" (במסעדות, פאבים ועוד) ומבצע "נר ראשון" (שנערך בחנוכה) - הם רק חלק מהמבצעים שביצעו השנה בודקי וחוקרי רשות המסים.
הסכום המשמעותי ביותר שנתפס בבדיקה אחת ב-2010 היה 530 אלף שקל, שאותם העלים קבלן בנייה לאחר שלא דיווח על 8 שיפוצים שביצע.
ב-9% עסקים נוספים נמצאו ליקויים חמורים בספרים ובדיווחים. "ליקוי חמור נחשב למצב בו נישומים שחייבים לנהל ספר עיקרי לא מנהלים אותו", מסביר ממקה. "למשל, בעל נגריה שלא מנהל ספר הזמנות, או בעל מוסך שלא מנהל יומן רכב. כאלה שיש להם חובה לנהל ספרים מסוימים ולא ניהלו ספרים עיקריים, וכך הם מקשים עלינו את הבדיקה".
תמונה עגומה
שנת 2011 לא נפתחה בנימה חיובית יותר. בביקורת שנערכה במחוז צפון, ביום שישי האחרון בחודש ינואר, נמצא כי 32% מהעסקים באזור עכו לא רשמו הכנסות. במאפייה בה לא נרשמה קניית הביקורת שערכו חוקרי המס ועוד 4 קניות שנצפו, טען המוכר כי ההכנסות לא נרשמו בקופה בשל לחץ של לקוחות בימי שישי. הסבר זהה נשמע גם בדוכן אוכל שלא רשם בספרים הכנסות בסך 220 שקל.
"אני רושם בסוף היום", הסבירו בעליהם של דוכן למכירת ירקות ותותים שלא רשם הכנסות בסך של כ-1,500 שקל; של דוכן גבינות שלא רשם הכנסות בסך של כ-2,150 שקל; של דוכן אוכל שלא רשם סך של כ-870 שקל; ושל דוכן עוגות שלא רשם סך של כ-900 שקל.
בביקורת בעסק למכירת אוכל מוכן נמצא כי לא נרשמו ההכנסות מיום הביקורת בסך 1,000 שקל וביומיים הקודמים בסך 5,500 שקל. כשהתברר לחוקרים כי ספרי החשבונות נעלמו, אמר להם בעל העסק כי הוא חדש ובודק האם כדאי לנהל את העסק.
מספר ימים קודם לכן, במהלך ימי פסטיבל המיסטיקה, ערך משרד השומה עכו כ-25 ביקורות נוספות, ונמצא כי 18% מהעסקים שבוקרו לא רשמו תקבולים.
בעלת דוכן למכירת עציצים, שלא רשמה את קניית הביקורת וקניות שנצפו, הסבירה כי "אם הלקוח לא מבקש, אני לא מוציאה קבלה".
גם דרומה משם התמונה עגומה. 13% מכ-100 העסקים שבוקרו באזור אשקלון בינואר השנה לא רשמו תקבולים. בגן-ילדים במושב באזור אשקלון נמצאו צ'קים בסך 38,000 שקל שלא נרשמו בספרים. לגננת היה תירוץ כמובן. היא הסבירה כי מאחר ששני הורים עדיין לא שילמו, היא לא הוציאה קבלות לשאר ההורים.
במבצעים אחרים מהחודש החולף נמצא כי כ-24% מהעסקים שבוקרו באזור ירושלים לא רשמו תקבולים. ב-38% מהעסקים נמצאו ליקויים מהותיים בספרים. באותו מבצע ערכו מבקרי מס הכנסה קניית ביקורת במסעדה באבו-גוש בסך 60 שקל. לאחר כרבע שעה, כששבו למסעדה והזדהו כאנשי מס הכנסה, זינק אחד העובדים לעבר הקופה הרושמת, חיבר אותה לחשמל והדפיס את התקבול בסך 60 שקל.
בחדרה התמקדה הביקורת במורים פרטיים, רופאי שיניים ומתווכים. ב-18% מהעסקים המבוקרים נמצא אי-רישום הכנסות. בבדיקת הפקדות בנק של מתווך מבנימינה נמצא כי ב-2009 לא נרשמו הכנסות בסך 13,440 שקל, וב-2010 לא נרשמה הכנסה בסך 2,375 שקל.
גם כ-25% מהעסקים שבוקרו באזור חיפה לא רשמו הכנסות. קוסמטיקאית מחיפה, שניהלה מערכת ספרים "כפולה" - האחת למס הכנסה והשנייה בגין כלל הכנסותיה - נתפסה באי-רישום הכנסות בסך 960 שקל.
אצל קבלן לעבודות שיפוצים ששיפץ בנווה-שאנן נתפס חוזה לפיו קיבל תמורה בסך 85,000 שקל בגין העבודה, אך הקבלן ששכח שלחוקרי מס הכנסה יש סמכויות חקירה הכחיש את קבלת התמורה. רק לאחר שהחוקרים התקשרו אל הלקוח, שסיפר כי אכן שילם את הסכום האמור - הודה הקבלן המובך. במהלך הביקורת נמצאו ברשותו חוזים נוספים לעבודות שיפוצים שלא תועדו בספרי החשבונות, והקבלן הודה בהעלמת הכנסות של מאות אלפי שקלים. תיקו הועבר לטיפול פלילי.
תירוצים יצירתיים
קבלן שיפוצים אחר טען כי הוא שכיר ו"עושה טובה לחבר", אך כשנמצאו אצלו הסכמי העבודה שערך עם בעל הדירה, נפלו פניו והוא הודה באי-רישום הכנסות בסך 150,000 שקל. גם תיקו הועבר לטיפול פלילי.
במבצע "פנאי פלוס" של רשות המסים באזור השרון, שהתמקדה באסטרולוגים, מכוני ספא, חדרי אירוח, מסעדות ופאבים, נמצאו 30% בעלי עסקים שהעלימו מס.
במסגרת המבצע התארחו בני-זוג בחדר אירוח בהרצליה-פיתוח, המוזמן על בסיס שעתי. שבוע מאוחר יותר הם חזרו לשם בשעות הערב המאוחרות, אך הפעם הם הזדהו כמבקרי מס הכנסה. בביקורת נמצא כי התשלום בגין האירוח שלהם לא תועד בספרים, ובדיקת יומן האורחים העלתה כי בעסק רשומים שני חדרים בלבד. המבקרים, שרצו לספור את החדרים ונענו בשלילה, הזמינו שוטרים למקום. אז הסתבר כי בעסק ישנם 14 חדרי אירוח, ובאותה העת 5 מהם היו תפוסים, ללא תיעוד הכנסות.
אחד מעובדי רשות המסים שניגש לפגישת ייעוץ אסטרולוגי אצל אסטרולוג מפורסם מאזור השרון ושילם 780 שקל, מצא כי התשלום בגין הייעוץ וכן הכנסות מכרטיסי אשראי לחודשים נובמבר ודצמבר, בסך 14,170 שקל, לא נרשמו בספרי העסק.
רשימת העסקים שנתפסו מעלימים הכנסות במסגרת מבצעי פשיטה ברחבי הארץ - וגם רשימת התירוצים שלהם - עוד ארוכה.
אם נחשב את ההפסד למדינה לפי הסכומים הנמוכים שנתפסים מדי שנה, 1,000 שקל נניח, נגיע להעלמות כספים בהיקפים נכבדים - 3 מיליון שקל שהועלמו מהמדינה בשנת 2010 למשל. בפועל הסכומים הרבה יותר גבוהים, עשרות מיליוני שקלים בשנה, וההערכות הן שרק אחוז קטן מהם נתפס. ומי נפגע? הציבור בכללו.
וכך מסבירים את זה באתר רשות המסים, בניסיון למגר את התופעה: "העלמת מס היא עבירה פלילית. בביצועה עובר מעלים המס על חוקי המדינה. יחד עם זאת, מעלים המס מבצע גם עבירה מוסרית כנגד כל אחד ואחד מהחברים בחברה. מעלימי המס גוזלים כסף מהקופה הציבורית, וכך נפגעת היכולת של המדינה לספק את השירותים הבסיסיים לאזרחיה. מי שמעלים מס נהנה מהזכויות, מהשירותים הציבוריים אותם מעניקה המדינה מכספי משלם המסים - זאת מבלי שהוא נושא בעול המשותף. כך עבריין המס הוא למעשה 'טרמפיסט' על גבם של משלמי המסים כדין".
אותם "טרמפיסטים" שכללו את התירוצים שלהם לשאלה למה הם לא רושמים את הכנסותיהם. הם מאשימים את קרובי משפחתם, את מנהלי הספרים שלהם, ממציאים שיטות עבודה מתוחכמות שאינן תואמות את הוראות החוק ואפילו חוזרים בתשובה - הכול בשביל להימנע מתשלום מס.
"גלובס" ליקט כמה מהתירוצים היצירתיים יותר ששמעו חוקרי המס בשנה החולפת. אם זה לא היה פוגע בכיס של כולנו, זה היה ממש מצחיק.
מצעד התירוצים
סגרתי מוקדם
"בימי שלישי אני סוגר מוקדם את העסק, ומאחר שסגרתי את הקופה לא רשמתי", טען בעל עסק למכירת כלי בית, שבביקורת אצלו התגלה כי קניית הביקורת המקדימה לא נרשמה.
שרפתי
"אני שורף את הפנקס", אמר בעל עסק לתכשיטים, שבביקורת בעסקו נמצאה שקית תיקון ועליה רישום חוב בסך 1,000 שקל שלא נרשם בספרים. לדבריו, הוא לא ידע שצריך לשמור את הספרים.
זרקתי לפח
בעל פאב בכפר-סבא, שנמצא כי לא רשם תקבולים בסך 1,440 שקל, אמר כי הוזמנו חשבוניות בבית דפוס, אך הן לא יצאו טוב, ולכן הוא עבד בשיטה לפיה כנגד תשלום בכניסה לפאב ניתנים כרטיסי שתייה, ללא כל פרטים, ואלה נמסרים לברמן, שזרק אותם לפח.
שכחתי
בארנקו של בעל עסק למתן שירותים לאביזרי רכב, כשהתבקש להציג תעודת זהות, נמצא צ'ק בסך 320 שקל שלא נרשם בספרים. לדבריו, הצ'ק התקבל לפני כ-5 ימים, והוא לא הוציא חשבונית בתום-לב. "לא היתה לי כוונה להעלים, כנראה שכחתי לרשום", אמר.
שבועת הרופאים
"הלקוחה הגיעה לעזרה ראשונה, כנראה ללא תור, טיפלתי בה, והיא השאירה 200 שקל, כנראה שכחתי לרשום אותם", טען רופא שיניים מאלעד, שלא רשם הכנסה שהתקבלה בחודש נובמבר בגין מתן עזרה ראשונה. במרפאת שיניים בראש-העין נמצא אי-רישום הכנסות בסך כ-490 שקל. הכסף נמצא בקופסת פלסטיק במרפאה ללא תיעוד בספרי העסק. עובד במרפאה שמסר את הפרטים אמר כי מדובר בכסף המתקבל מלקוחות למספר ימים.
טיפים זו הכנסה?
במסעדה ביהוד לא נרשמו טיפים בסך 470 שקל. לדברי בעל המסעדה, הכסף נספר ומשולם למלצרים כמשכורת. "כל פעם משנים את ההוראה לגבי הטיפים, ולא ידעתי שצריך לרשום בקופה את הטיפים".
בעבר הייתי בסדר
עורך דין מראש-העין לא רשם שני צ'קים דחויים בסך 1,200 שקל. לדבריו, אם הצ'קים הדחויים הם לשנה השוטפת - הוא מוציא מיד חשבונית, אך אם מדובר בצ'ק לשנת מס אחרת - הוא מעדיף להפיק קבלה זמנית. "בעבר היה לי פנקס כזה", הסביר.
רואה החשבון אשם
בעלת פעוטון בטירת הכרמל לא רשמה צ'קים דחויים בסך של 50,200 שקל. הסבר: "רואה החשבון אמר לי להוציא חשבונית רק ביום הפירעון".
מוכרת לאימהות בשכונה
בעלת דוכן לתכשיטים שלא רשמה תקבולים בסך של 935 שקל במהלך מספר שעות, הסבירה: "חשבתי שאני עוסק פטור, ואני לא צריכה לרשום תקבולים". לאחר בדיקה נוספת, התגלו 7,169 שקל נוספים שלא נרשמו בספרי החשבונות של העסק. ההסבר החדש היה: "אלה מכירות שאני מוכרת לאימהות ולאנשים בשכונה, לא הוצאתי קבלות היות ואני לא יודעת לרשום אותן".
בעלי עובד אצל גיסי
בביקורת שנערכה בדוכן עוגיות בקניון אמרה המוכרת כי "בסוף יום, בעלי, שעובד אצל גיסי, סופר את הכסף ואחר-כך ממלא בחשבוניות מס/קבלות".
אבא חולה
בביקורת בפיצוציה בטיילת בבת-ים טען המוכר כי העסק שייך לאביו, ובהתחלה הם עבדו עם קופה רושמת, אולם כשאביו חלה והפעילות הצטמצמה הם החזירו את הקופה. "אנחנו רושמים במחברת ובסוף היום רושמים קבלה".
לא גובה מבני משפחה
במכון לשטיפת מכוניות נצפו כלי רכב שלא נרשמו. בעל העסק טען כי מדובר במכוניות של בני משפחתו שבאו לבקר. לדברי חוקרי הרשות, השוטפים זנחו את המכוניות בעיצומה של השטיפה ונמלטו מהמקום.
הקבלות במיקרוגל
בדיווח של הרשות סופר על בעלת צימרים, שבבדיקת יומן האורחים וספר ההזמנות שלה נמצא אי-רישום תקבול. בעלת הצימרים הסבירה כי "הלקוחה השאירה את התקבול במיקרוגל כי רצתה להפתיע את החבר שלה, ולכן היא שכחה לרשום את התקבול".
עזרתי לשכנים
בעלת חדרי אירוח במושב טענה כי היא "עזרה לשכנים בתקופה קשה, ולכן לא הספיקה לרשום את ההכנסות".
בשבת לא רושמים הכנסות
מוכרת בחנות טענה כי "בעלה שעוסק ברישומים הוא אדם דתי, ובשבת הוא לא רושם".

מס וחלילה