חברת Impliant שפיתחה מפרק מלאכותי לעמוד השדרה, ניצלה ברגע האחרון מכיליון, כאשר נרכשה במיליוני דולרים בודדים על-ידי פרמיה - קבוצת משקיעים בראשות המנכ"ל לשעבר של החברה, רונן זכר.
באימפליאנט הושקעו מאז הקמתה ב-2004 כ-60 מיליון דולר, בהובלת חברת אלרון וקרנות ההון סיכון ג'מיני, אינומד ,7healthventuires בראשות דליה מגידו, Advent ו-Radius.
"החברה הגיעה ב-2007 למכירות, אך החליטה לעשות שינוי אסטרטגי ולהתמקד רק בשוק האמריקני", אומר זכר. "אלא ששם נדרש אישור FDA (רשות המזון והתרופות בארה"ב) והתברר כי כדי להשיגו יידרש ניסוי ארוך ויקר שהיה עולה לחברה עוד 20-30 מיליון דולר".
הרצון להתמקד בארה"ב אירע ערב המשבר הכלכלי ב-2008. המשקיעים לא ששו להשקיע עוד סכום נכבד בניסוי ולא נמצאו אחרים שיתמכו בכך. בסוף 2010 דירקטוריון החברה החליט להפסיק את פעילותה.
ממקורבים לחברה נמסר כי, "המשקיעים התעייפו. המוצר מצוין אבל נדרש עוד הון כדי לרשום אותו בארה"ב. הקרנות בישראל לא גדולות ובחו"ל החברה לא הצליחה לגייס, הן בגלל המשבר והן בגלל ירידת קרנו של תחום האורתופדיה, שבשנים האחרונות אין בו רכישות רבות. פרמיה רכשה את הפעילות מכונס, כך שהקרנות שהשקיעו בו במקור כבר לא יראו מכך כסף. התמורה היא מוצר עם תוצאות יפות שמחזיקות אצל חולים כבר כמה שנים. זו מתנה, אבל כזו שעולה כסף".
זכר היה מנכ"ל החברה עד 2007, עזב עם שינוי האסטרטגיה והוחלף על-ידי מנכ"ל אמריקני בשם טוד פוטוקר. בינתיים ניהל זכר את חברת SI Therapies, שהוקמה בקבוצת ארן מו"פ ונמכרה לענקית המכשור הרפואי בוסטון סיינטיפיק ב-29 מיליון דולר. כך מצא את עצמו זכר עם מזומנים פנויים בדיוק כשהחברה הקודמת שלו נסגרה. הוא החליט לרכוש את הנכסים, לוותר כרגע על אישור ה-FDA ולשווק את המוצר באירופה בעזרת מפיצים. בד בבד הגיע זכר להסכם החזר חוב עם הבנקים הנושים של החברה.
"יש עוד משקיעים שממשיכים איתי ואני מתחיל גם תהליך של גיוס", אומר זכר. "זו הזדמנות יפה כי המוצר מוכן לשיווק ונמכור אותו כבר ברבעון השלישי של 2011. לא נדרש כסף רב כדי להביא את החברה לתזרים חיובי".
* מדוע בעלי המניות הקודמים לא ניצלו את ההזדמנות?
זכר: "אני באמת לא יודע".
מדוחות אלרון עולה כי אימפליאנט הפסידה 5 מיליון דולר ב-2008-2009. ב-2010 הופסק איחוד הדוחות שלה עם אלרון, ולכן לא ניתן לדעת כמה הפסידה באותה השנה.
המוצר של אימפליאנט הוא מפרק מלאכותי לעמוד השדרה, שהינו תחליף לקיבוע של שתי חוליות זו לזו. הפרוצדורה מבוצעת כאשר יש פציעה או שחיקה של הסחוסים שגורמת לכאבי גב חריפים. "במקום לקבע את עמוד השדרה, ניתן לשחזר את התנועה הטבעית על-ידי מפרק מלאכותי, כפי שעושים באגן ובברכיים", אומר זכר. "בשנות ה-60 קיבעו גם את האגן והברך, אבל כיום השתלת מפרק חלופי באיברים אלה היא עניין שגרתי. למוצר שלנו יש תוצאות קליניות מצוינות, ישנם חולים שמסתובבים איתו כבר יותר משש שנים". לפי זכר, בתחום זה לאימפליאנט יש רק מתחרה אחת - גלובוס. "ברווח שבין שתי החברות התחום תפוס לגמרי מבחינת קניין רוחני. אי-אפשר להכניס סיכה".
כיום מעסיקה פרמיה שישה עובדים ובכוונתה להתרחב אחרי הגיוס.
הרכישה הסודית של בוסטון
חברת SI Therapies פיתחה מכשיר המשמש כמעקף לעורקים חסומים בגפיים. החברה הוקמה בתוך קבוצת ארן מו"פ, ונמכרה לבוסטון סיינטיפיק תמורת 29 מיליון דולר ב-2010, והיא עשויה לקבל סכומים נוספים במקרה של הצלחה.
SI Therapies שמרה עד היום על מעטה סודיות. "בוסטון ביקשו זאת, משום שהם רקחו במקביל עסקה נוספת ורצו להכריז עליהן יחד", אומר זכר.
"SI הייתה חברה של כמה משקיעים פרטיים יחד עם ארן מו"פ, שפיתחה מוצר שהומצא על-ידי המדען דן רוטנברג. המוצר הוא רכיב בתוך מכשיר שתפקידו לעקוף חסימות בכלי הדם על-ידי החדרת קטטר. מיקום ההחדרה הוא בין השכבות המהוות את הדופן שלהם. החזרת הקטטר מהדופן אל כלי הדם מסובכת, ואנחנו המצאנו רכיב שמקל על זה".
המוצר כבר מאושר לשיווק באירופה (אישור CE) ונוסה ב-100 חולים.
* הסכום ממכירת SI Therapies שימש לרכישת אימפליאנט?
זכר: "כן".
* אי-אפשר באמת לצאת לפנסיה אחרי אקזיטים, אה?
"לא. אף פעם לא".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.