בעוד שבועות ספורים תיכנס לפעילות "מבצעית" רשת מצלמות המהירות הדיגיטלית החדשה של המשרד לביטחון פנים. כיום מדובר במצלמות בודדות, אך בתכנון נמצאות עוד מאות רבות של מצלמות, שינטרו בעיניים אלקטרוניות בלתי נלאות כל פיסה פתוחה וראויה לנהיגה על כבישי ישראל, 24 שעות ביממה.
את ה"חורים" שייוותרו ברשת של המערכת הזאת יכסו ניידות מהירות סמויות מצוידות במכשירי "דבורה" ובמכשירי "מולטנובה" דיגיטליים, ודור חדש של מכשירי לייזר נישאים, שנמצאים כיום בבחינה טכנית. מכיוון שמערכת האכיפה האוטומטית תשחרר משאבים של כוח אדם משטרתי לפעילויות אחרות - קרי פעילויות שבעזרתן יופקו דוחות וקנסות - אפשר לצפות להכבדה גם באכיפה של עבירות שונות ומשונות, ובצדה הגדלת החרמות כלי הרכב - עוד פעילות משטרתית שתנובה רבה בצדה.
כמובן, כל המערכות הללו לא יקטינו ולו במקצת את רמת האגרסיה של הנהג הישראלי, שנובעת ממקורות חיצוניים, ולא ישדרגו כלל את יכולות הנהיגה הקלוקלות שלו, שמונצחות על-ידי מערכת ה"לימוד" ומבחני הנהיגה המצחיקים של ישראל ("חנה בין שתי המכוניות האלה ברברס. עצור ברמזור אדום. יופי. קיבלת רישיון. עכשיו אתה כבר יכול לדהור על כביש סדום-ערד ביום שישי בלילה). הן רק יגדילו עוד יותר את התחרות ואת הייאוש על כל קילומטר של אספלט רעוע, שהולך ומצטופף במהירות רבה לנוכח הגאות בשוק הרכב. בקיצור, אם עדיין לא הבנתם, ישראל הופכת במהירות לסוג של גיהינום תחבורתי.
אלא שכל זה, וגם לא המיסוי ההזוי, אינם משנים לכמה עשרות בעלי ממון ולצאצאיהם, הממשיכים לחפש מדי שנה בשוק הרכב המקומי דגמי אקסטרים, שיעלו בעוד קמצוץ את סף הריגוש שלהם ויפיגו את השעמום. מדובר בסיפוק פסיכולוגי מעיקרו: אם את מלוא הביצועים בדגמים הקיצוניים לא ניתן למצות מעשית על כבישי הארץ, הרי שהם חייבים לפחות להיות "הכי שיש בארץ" בתחום כלשהו; משהו שיספק נושא לשיחה ועילה לטיפוח האגו במסיבת קוקטייל עם כוסית של וויסקי איכותי ביד, או לוויכוח סוער במועדון יוקרתי עם וודקה רדבול על השולחן.
לרגל הקיץ הבא עלינו לטובה, ולנוכח אווירת "ימי פומפיי האחרונים" השורה על חובבי הנהיגה, ליקטנו את דגמי האקסטרים המרשימים ביותר שכסף יכול כיום לקנות בארץ. לחיים.
הכביש-שטח הכי מהיר לשקל: גראנד צ'ירוקי SRT8
ייחוד: פחות מחמש שניות בפחות מ-300 אלף שקלים
מחיר: 46 אלף דולרים בארצות הברית
רכב כביש-שטח ענק של מותג יוקרתי הוא בהחלט לא הדרך הצנועה ביותר לנוע על הכביש. אבל יש לקוחות, מתברר, שחייבים גם ביצועי אקסטרים תואמים. קרב צמוד מתנהל על כתר הכביש-שטח המהיר ביותר שמוצע בארץ. באגף התאוצה מאפס למאה קמ"ש יש שוויון בין הקאיין טורבו החדש (500 כוחות סוס) לבין הב.מ.וו X5-M (ואחיו, ה-X6-M), שלאחרונה נוספו לקטלוג של היבואן בארץ עם 555 כוחות סוס לכל אחד מהם.
שלושת ה-4X4 המפלצתיים מאיצים את מסת שתי הטונות פלוס שלהם מעמידה למאה קמ"ש בזמן זהה: 4.7 שניות בלבד. הקאיין טורבו מנצח טכנית בנקודות בשל מהירות סופית לא מוגבלת של 278 קמ"ש, לעומת הכלים של ב.מ.וו שמוגבלים אלקטרונית ל-250 קמ"ש (רמז: צ'יפ קטן בתוכנת ניהול המנוע פותר את ה"בעיה" הזו). גם גרסת ה-AMG63 של המרצדס ML החדש מבטיחה ליישר קו עם המתחרים, הודות למנוע כפול-טורבו עם כ-550 כוחות סוס, אך היא תצא לשוק רק ב-2012.
ומה עושה מי שרוצה כביש-שטח אקסטרים בלי להוציא יותר ממיליון שקלים? ליבוא האישי יש פתרון בדמות גרסת ה-8SRT הסהרורית של הגראנד צ'ירוקי החדש. מנוע V8 מפלצתי בנפח 6.4 ליטרים מייצר 465 כוחות סוס וכמעט שבעים קג"מ של מומנט, והוא דוחף את האמריקאי הקיצוני הזה מאפס למאה ב-4.8 שניות - בהחלט בליגה של הגדולים. כל זה במחיר מצחיק של 46 אלף דולרים לפני מסים - כמחצית מהמתחרים, ויותר אקסטרים לשקל מכולם.
אופנוע סופר ספורט: דוקאטי 1198SP
ייחוד: אופנוע גרנד פרי לכביש
מחיר: 245 אלף שקלים
שני תארי אקסטרים ברכב אחד: גם הדו-גלגלי היקר ביותר שנמכר בארץ בכלל, וגם אופנוע הספורט הקיצוני ביותר שמוצע כאן. ראשי התיבות SP בשמו של הכלי, Sport Production, מתמצתים את מהות קיומו: אופנוע מירוצים כמעט מקצועי, שהותאם לייצור סדרתי ולנסיעה חוקית בכביש ציבורי.
מתחת לעיצוב המרהיב מסתתר הרבה ידע, שנצבר בדוקאטי בניסיונה העשיר באליפויות העולם: המנוע, למשל, הוא ה-V טווין (שני צילינדרים) החזק ביותר בעולם בייצור סדרתי עם 170 כוחות סוס ועם הרבה רכיבים פנימיים, שנלקחו בשיטת "גזור והדבק" מאופנועי קבוצת המירוצים של החברה. המנוע הזה מטיס שלדה מכוילת למסלול במשקל נוצה של 168 קילוגרמים בלבד הודות לשימוש נרחב באלומיניום, במגנזיום ובסיבי פחמן. דוקאטי, כמקובל, אינה נוקבת בנתוני ביצועים, אבל הכלי נמדד על-ידי מגזינים שונים בזינוק מאפס למאה ב-2.5 שניות בלבד.
יש לו גם הרבה אלקטרוניקה עדכנית מעולם המירוצים; למשל אפשרות להעברה סופר מהירה של הילוכים ללא שימוש במצמד ותוך שמירה על מצערת מלאה, או מערכת בקרת משיכה שניתן לתכנת אותה ללא פחות משמונה תוכניות נהיגה שונות בהתאם לאופי המסלול ולמזג האוויר. בשביל המהדרין שבמהדרין יש גם חריץ USB שבעזרתו ניתן לשאוב את נתוני הביצועים אחרי רכיבה, כדי לנתח אותם בתוכנה במחשב. כל זה בשני צבעים בלבד: שחור או אדום-דוקאטי.
הכי מהירה עם ארבע דלתות: פנאמרה טורבו / קדילק CTS-V
ייחוד: ביצועים אקזוטיים לחמישה
מחיר פורשה: 1.598 מיליון
מחיר הקדילק: 600 אלף שקלים
למה להשאיר את טיפוח האגו לסביבה החיצונית כשאפשר לקבל את החיזוקים ישירות מהמושב האחורי. המבחר הקיים בארץ של מכוניות אקסטרים-ארבע-דלתות כלל וכלל אינו קטן, ויש כמה וכמה מכוניות שמספקות זמני זינוק מעמידה בליגה של מכוניות ספורט אקזוטיות. בקרב הטוענות לכתר אפשר למצוא את שלישיית הסלון פאר הגרמנית הבכירה: מרצדס S65AMG שמנוע ה-V12 המוגדש שלה הוא החזק בקטגוריה - 630 כוחות סוס - והיא מסוגלת לזנק למאה קמ"ש ב-4.4 שניות. כמה וכמה אקזמפלרים שלה נעים על כבישי הארץ.
במרחק סמלי מאחור - עם 4.6 שניות מאפס למאה - אפשר למצוא את הב.מ.וו 760 החדשה, עם מנוע שישה ליטרים שמייצר 544 כוחות סוס וסוגר 275 קמ"ש. שתי יחידות שלה נמכרו אצלנו לאחרונה. את השלישייה הזו חותמת ה-W12 של אאודי, עם מנוע 12 צילינדרים, שנחתה החודש בארץ. יש לה "רק" 500 כוחות סוס, והיא מאיצה למאה קמ"ש ב-4.8 שניות.
מחזיקת הכתר הרשמית בכל הנוגע לתאוצה היא הפנאמרה טורבו, שמנוע ה-500 כחות סוס שלה מסוגל להעיף ארבעה נוסעים מאפס ל-100 קמ"ש ב-4.2 שניות בלבד, בדרך ל-303 קמ"ש.
אבל הסדאן המהירה ביותר בסעיף המהירות הסופית היא, באופן מפתיע, דווקא הזולה ביותר בחבורה: הקדילק CTS-V, שהיא מכונית דראג אמיתית בתחפושת של קומפקטית יוקרתית. הסוד שלה הוא מנוע V8 של קורבט, בנפח 6.16 ליטרים, שהושתל בחרטומה ולוקח אותה ל-308 קמ"ש על השעון. התאוצה למאה קמ"ש? "רק" 4.4 שניות.
הכי מהירה בזינוק: פורשה 911 טורבו S
ייחוד: מעמידה ל-100 קמ"ש ב-3.3 שניות
1.65 מיליון שקלים
היתרון של תאוצות מעמידה ושל תאוצות ביניים, להבדיל ממהירות מרבית קיצונית, שהיא סוג האקסטרים הראשון, יעניק לך ריגושי כוחות ג'י נוסח רכבת הרים בכל הזדמנות זמינה; ואילו הסוג השני יכניס אותך לכלא עוד לפני שמיצית חצי ממנו.
אך אל דאגה; שוק הרכב הישראלי שופע אופציות ראויות באגף התאוצה. השיאנית, שכמה אקזמפלרים שלה כבר נעים על כבישי הארץ, היא הפורשה 911 טורבו S. במחיר הזה מקבלים 530 כוחות סוס ותאוצה מעמידה למאה קמ"ש ב-3.3 שניות. מדובר בתאוצה אופקית של קצת יותר מ-1 ג'י - משהו בסדר גודל של המראת מטוס סילון. ה-911 טורבו ה"רגילה" (480 כוחות סוס) מסתפקת בנתון חיוור של 3.7 שניות בלבד.
המרצדס SLS (ע"ע) עושה זאת ב-3.8 שניות, וה-R8 של אאודי צולחת את קו המאה קמ"ש ב-3.9 שניות. עם זאת, מי שיצליח לשים יד על אחת מגרסאות הייצור המוגבלות של האאודי R8-GT החדשה, שהושקה השנה (560 כוחות סוס), ישפר את מעמדו החברתי עם תאוצה מעמידה למאה קמ"ש ב-3.6 שניות, ובאותה הזדמנות יקבל צ'ופר: מהירות מרבית של 320 קמ"ש. בארצות הברית היא עולה 198 אלף דולרים.
המהירות הגבוהה ביותר לרכב ספורט: מרצדס SLS
ייחוד: 317 קמ"ש
מחיר: כ-2.2 מיליון שקלים
ב-120 קמ"ש אתה חוטף בישראל 750 שקלים קנס ושמונה נקודות. ב-140 קמ"ש יש לך סיכוי טוב לאבד את הרישיון לכמה שבועות או חודשים (תלוי בקשרים של עורך הדין שלך), ואם נתפסת בסביבות ה-180 קמ"ש, חלילה, יש לך סיכוי טוב גם להגיע לעמוד הראשון של "ידיעות אחרונות".
כל זה לא מרתיע את התחרות הסמויה בין בעלי הממון המקומיים (ובעיקר של צאצאיהם), שעיקרה "של מי מכונית הספורט הכי מהירה בארץ". היבואנים, מתברר, נכונים כיום לכל גחמה, ובישראל של 2011 אפשר להזמין מהקטלוגים הרשמיים של היבואנים לא מעט דגמים דו-מושביים ללא הגבלת מהירות אלקטרונית, שיכולים לחצות - ולא במעט - את קו ה-300 קמ"ש.
רשמית, המכונית ש"סוגרת" את המהירות הגבוהה ביותר על הכביש היא המרצדס SLS, שהיצרן שלה נוקב במהירות של 317 קמ"ש. מדובר בקמ"ש אחד בודד מעבר למהירות המרבית של המכונית שבמקום השני, אאודי R8 עם מנוע חמישה ליטרים, ש"סוגרת" על 316 קמ"ש. הפורשה 911 טורבו S (ע"ע) מגיע ל-315 קמ"ש, בעוד שה-911 ה"רגילה" מדור אחרון מגיעה ל-310 קמ"ש, אך קיט שדרוג ביצועים של היצרן יביא אותה גם ל-315 קמ"ש.
הזירה תיפתח מחדש כאשר פרארי תציע את הקטלוג שלה ללקוח הישראלי. הפרארי 599 החדשה, למשל, על 670 כוחות הסוס שלה, "סוגרת" 335 קמ"ש, לא פחות, אם כי היא עולה כ-400 אלף אירו לפני מסים.
ג'ט סקי: קוואסאקי 300X
ייחוד: מנוע עם 300 כוחות סוס
מחיר: 101 אלף שקלים
בעקבות לחץ ציבורי הגיעו יצרני האופנועים לפני שנים מספר למעין הסכם ג'נטלמני בלתי כתוב, שלפיו לא מעלים את ההספק הנקוב מעל לרף מסוים (כמאתיים כוחות סוס), ולא מנפנפים רשמית בנתוני ביצועים ומהירות. זו הסיבה לכך שבמפרטים הטכניים של אופנועי הספורט כמעט שלא תמצאו אזכור למהירות מרבית או נתוני תאוצה.
אבל כשנוטשים את האספלט ועוברים לים מגלים שחוקי המשחק שונים. שוק הג'ט סקי, למשל, נמצא בעיצומה של מלחמת כוח וביצועים שלוחת רסן, שדוחקת את גבולות האקסטרים מדי עונה. חברת סי-דו, למשל, שברה את השוק לפני כמה עונות עם דגם מוגדש, שהציע 260 כוחות סוס על המים.
היפנים התרגזו, והתוצאה היא האולטרה 300X החדש של קוואסקי, שכולל מנוע 1.5 ליטרים עם סופרצ'רג'ר, ומותיר את המתחרים מבוישים עם לא פחות מ-300 כוחות סוס במפלט הסילוני מאחור. הכלי מסוגל להטיס שלושה רוכבים למהירות 110 קמ"ש בים חלק, ויש לו היגוי אלקטרוני ושאר פרפראות. מכיוון שגם למטורפים יש מצפון, הוא מגיע עם שני מפתחות: אחד למצב "מתלמדים", המשחרר רק חלק מההספק, והשני משחרר את כל הסוסים.
אגב, הכלי החזק והמהיר ביותר בקטגוריה הוא לא בהכרח בעל התאוצה החזקה ביותר. התואר הזה שייך ל-FX-SHO החדש של ימאהה, שאמנם מסתפק בכ-235 כוחות סוס, אבל מציע מומנט של מכונית ספורט הודות למנוע 1.8 ליטרים בהמי עם סופרצ'רג'ר. לדברי ימאהה, הכלי מאיץ על המים מאפס לחמישים קמ"ש מהר יותר מקורבט ZR-06 על היבשה.